Eman al-Obeidy, femeia care pe 26 martie a avut curajul să acuze public trupele loiale preşedintelui libian Muammar Gaddafi că au torturat-o şi violat-o, se află, de luni seara, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.

Femeia în vârstă de 29 de ani şi absolventă de Drept, va sta la Timişoara cel mult şase luni, până i se va găsi o ţară "de adopţie" unde să poată trăi în siguranţă.

În repetate rânduri, tânăra a declarat că doreşte să ajungă în Statele Unite. Gestul tinerei din Libia, de a da în vileag atrocităţile comise de armata liderului libian Gaddafi, a făcut înconjurul lumii, Eman al-Obeidy devenind vocea victimelor unui regim opresiv.

Ea a reuşit astfel să dărâme un tabu, fiind prima femeie care a avut curajul să denunţe atrocităţile de natură sexuală comise de trupele de securitate.

Şase luni de găzduire

Potrivit reprezentantului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Michael Salomons, aducerea în România a lui Eman al-Obeidy a fost atent pregătită. Potrivit presei internaţionale, femeia ar fi ajuns întâi în Tunisia, ajutată de un ofiţer care a dezertat din armata lui Gaddafi.

"Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a evacuat-o, cu succes, duminică, pe domnişoara Eman al-Obeidy, din Libia. Angajaţi ai UNHCR au însoţit-o în călătoria spre România şi o îngrijesc în continuare. Ea se află acum în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, alături de refugiaţi din alte ţări", explică Salomons.

"Rugăm reprezentanţii media, dar şi pe cei care vor să îi adreseze încurajări lui Eman al-Obeidy să-i respecte intimitatea de care are nevoie pentru a începe procesul de recuperare în urma traumelor suferite", a completat reprezentantul UNHCR în România.

Eman al-Obeidy a ajuns la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă însoţită de tatăl său. Surse oficiale ne-au declarat că tânăra din Libia a fost internată ieri, sub pază, la o clinică privată cu profil de obstetricăginecologie din Timişoara pentru a fi supusă unor investigaţii medicale.

MĂRTURIE DIN INFERNUL LIBIAN

Eman al-Obeidy: "Mi-au spus că mă vor omorî"

Pe 26 martie, Eman al-Obeidy a reuşit să pătrundă în restaurantul hotelului Rixos din Tripoli, unde se aflau mulţi jurnalişti occidentali, care relatau despre revolta din Libia. Tânăra a încercat să le spună că trupele loiale lui Muammar Gaddafi au bătuto şi au violat-o în grup, din cauză că era din Benghazi, unde se afla conducerea rebelilor.

"Ei spun că noi toţi suntem libieni şi că suntem un singur popor. Dar uitaţi-vă ce mi-au făcut oamenii lui Gaddafi", a strigat tânăra, arătând o vânătaie pe faţă, o cicatrice mare pe coapsă, zgârieturi adânci pe gambă şi urme care arătau că a avut mâinile şi picioarele legate.

Femeia a fost scoasă cu forţa din hotel şi preluată de trupele de securitate ale lui Gaddafi. Trei zile mai târziu, la presiunea mass-media, a fost eliberată, nu înainte ca un comunicat oficial al guvernului din Libia să o declare "prostituată", "bolnavă mintal" şi să susţină că, în momentul incidentului, se afla în stare de ebrietate.

Eman al-Obeidy a povestit, ulterior, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN că a fost răpită, pe o stradă din Tripoli, de militari loiali lui Gaddafi, aflaţi în două maşini ale armatei. Răpitorii au dus-o la reşedinţa unuia dintre ei.

"Am fost legată şi imobilizată, am fost bătută şi torturată. Timp de două zile mi-au violat libertatea. Mi-au legat mâinile la spate. În timp ce mă legau, mă loveau şi mă muşcau. Mi-au turnat alcool în ochi, ca să nu văd. M-au sodomizat cu armele lor. Nu m-au lăsat să merg la baie, nu am primit nimic de mâncare sau de băut. Totul, pentru că am opus rezistenţă. Unul dintre ei mă viola, când termina venea altul, apoi altul. Când mă violau, îmi dezlegau, de obicei, mâinile, dar unul dintre ei, înainte să-mi lase mâinile libere, m-a sodomizat cu arma Kalaşnikov. Îmi spuneau că vor să le arate bărbaţilor din estul Libiei ce fac cu femeile lor, cum le tratează, cum le violează", a povestit tânăra.

Tânăra spune că nu a crezut că va mai scăpa cu viaţă. "Mi-au spus că nu voi mai vedea niciodată lumina zilei, că nu voi fi eliberată şi că nu voi mai ajunge acasă. Şi că, în final, mă vor omorî", a mai declarat Eman al-Obeidy, adăugând că, pentru a o umili şi mai mult, cei 15 violatori au filmat imaginile terifiante.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/eOustGJyArU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Am fost bătută şi torturată. Unul dintre ei mă viola, când termina venea altul, apoi altul.“
EMAN AL-OBEIDY, refugiată din Libia