Povestea dezamagirii de la Guadalajara

Povestea dezamagirii de la Guadalajara

In urma cu patru luni, Nicolae Dobrin dezvaluia, in premiera, in EVZ de ce a ratat prezenta la jocurile din "Groapa cu lei" a Mondialului din 1970.

Pe 23 iunie 2007, „Evenimentul zilei” a publicat ultimul interviu acordat de Nicolae Dobrin. „Gascanul” a dezvaluit atunci motivul pentru care n-a jucat niciun minut la Campionatul Mondial din 1970, descifrand un mister care a macinat aproape 37 de ani microbistii romani. Pana atunci, circulasera nenumarate scenarii despre evenimentele din Mexic.

Cu patru luni inainte de deces, Dobrin s-a decis sa spuna adevarul. Doua partide de poker, in timpul carora l-a lasat lefter pe Radu Nunweiller, castigand 9.000 de dolari si 4.000 de marci, i-au atras antipatia grupului de jucatori de la Dinamo, care avea cea mai mare putere de decizie la lot. Cornel Dinu si Mircea Lucescu l-au parat antrenorului Angelo Niculescu.

Acuzat de viata nesportiva

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei acuzati de Dobrin ca i-au rapit bucuria participarii la un turneu final de Campionat Mondial au recunoscut ca partidele de poker invocate de „Gascan” s-au disputat.

„A spus asta ca sa se scuze. N-a jucat la Mondiale din cauza vietii nesportive. Acel episod a fost intr-unul din turneele din Cipru, Grecia si Turcia, nu mai stiu care. La aeroport, a doua zi, toti radeau. I-am intrebat de ce rad si mi-au zis: „Dobrin i-a luat banii lui Nunweiller. Mai avea sa-i ia doar camasa de pe el”. Dar nu m-a interesat, era timpul lor liber”, ne-a povestit atunci, la sfarsitul lunii iunie, Angelo Niculescu, antrenorul echipei nationale.

Lita Dumitru, colegul de camera al lui Radu Nunweiller, a precizat ca motivul nefolosirii lui Dobrin a fost viata sa nesportiva. „Dobrin vehiculeaza sume exorbitante. Cel mai mult a castigat in acea perioada Marin Tufan, care a luat la o mana 700-800 de dolari. Dar Dobrin si Radu erau cei mai buni la poker. Radu imi era bun prieten si imi spunea cand pierdea cate o suta-doua de dolari. Se furau ca dracii, nu stiu cum faceau, fiindca eu doar ma uitam. Dar Radu nu s-a razbunat pe el. Dobrin a platit din cauza comportamentului sau. Vai de mine, ce mai facea...”, si-a amintit Lita. Va prezentam mai jos interviul care a rascolit fotbalul romanesc.

NUNWEILLER RECUNOSTEA „Era as la carti. La sah sterpelea regina”

Radu Nunweiller, principalul vizat de acuzatiile lui Nicolae Dobrin, a recunoscut ca jucau poker des. „Am o mare stima pentru fotbalistul care a fost Dobrin si am fost legat de el si ca om. A avut calitati de exceptie, dar erau altii care alergau pentru echipa de le sarea smaltul. El vorbeste despre niste sume care pe vremea aia reprezentau o avere. El era cel mai bun la poker. Poate ca si trisa, nu stiu... Nu jucam pe bani multi, cum spune el, deoarece diurna noastra atunci era de doi dolari si ceva. Jucam si sah cu el si mereu imi sterpelea regina”, ne-a declarat atunci Radu Nunweiller.

DEZVALUIREA LUI GICU

Dinu si Lucescu m-au parat

EVZ: Domnule Dobrin, care este adevarul despre netitularizarea dumneavoastra la Campionatul Mondial Mexic 1970? Nicolae Dobrin: Putini, foarte putini oameni au stiut adevaratul motiv pentru care nu am evoluat la Guadalajara. Eram calificati la Mondiale, iar in primavara anului 1970 am plecat intr-un turneu de pragatire in Cipru, Turcia si Grecia. Tin minte ca toti eram plictisiti de moarte. Incercam sa alungam monotonia si, din cand in cand, mai jucam cate un poker.

Cu cine jucati poker in cantonamente? Partenerul meu preferat era dinamovistul Radu Nunweiller. Tin minte ca dupa prima mana i-am luat toti banii pe care ii avea la el. Nu erau multi, vreo 300 de dolari. La cateva zile dupa acest episod, Radu a venit la mine si m-a provocat la o noua partida. I-am spus ca as juca, dar stiam ca este lefter.

„Am dormit cu banii la piept”

Ce s-a intamplat? Nunweiller era putin afumat si a inceput sa se laude ca are mai multi bani decat am eu acasa. A scos din buzunar doua teancuri de bancnote. Intr-unul avea 4.000 de marci, in celalalt, 9.000 de dolari! N-am avut incotro si am jucat! L-am lasat insa destul de repede fara bani. In doar cateva ore, i-am luat gramada de marci si de dolari!

Si ce a facut? Era disperat. Pierduse toti banii. A venit pe furis, in toiul noptii, ca sa-si recupereze banii. Pentru ca ma asteptam la asa ceva, dormeam cu ei la piept. Ma prefaceam ca dorm si l-am lasat sa cotrobaie peste tot. Radu i-a cautat, dar, desigur, nu i-a gasit. Intr-un final s-a lasat pagubas.

Asta a fost tot?Da’ de unde! A mers la colegii lui de la Dinamo si i-a bagat in sedinta. A doua zi, Cornel Dinu si Mircea Lucescu, liderii grupului dinamovist de la echipa nationala, mi-au cerut sa-i returnez banii lui Radu Nunweiller.

Cum ati reactionat? Le-am spus ca nu ii dau inapoi niciun ban. Ii castigasem, nu-i furasem. Dinu si Lucescu au mers atunci la Angelo Niculescu (n.r. - selectionerul de la acea vreme) si m-au parat.

Cum a reactionat Angelo Niculescu? Nea Angelo m-a luat tare. Mi-a zis ca, daca nu-i dai banii inapoi lui Radu Nunweiller, nu mai joc la nationala. M-am tinut tare, iar din acel moment n-am mai pupat prima echipa. A fost momentul in care m-am izolat definitiv de antrenor si de jucatorii de la Dinamo, cei care faceau practic legea la echipa nationala in acei ani. Acesta a fost motivul pentru care n-am jucat nici macar un minut in Mexic. 

ANGELO NICULESCU: „A jucat fotbal din talent”

Angelo Niculescu, antrenorul nationalei la Cupa Mondiala din 1970, si-a mentinut si ieri pozitia fata de Nicolae Dobrin: nu merita sa joace in Mexic din cauza vietii nesportive.

EVZ: Domnule Angelo Niculescu, ce a insemnat pentru dumneavoastra Nicolae Dobrin? Angelo Niculescu: A fost indragostit de fotbal. Era admirat de toata Romania. Era inteligent si spontan. M-a impresionat atasamentul lui fata de FC Arges si fata de sotia sa. A fost un artist, dar si-a pus singur piedici. A jucat fotbal din talent. Pacat ca n-a stiut sa-si valorifice posibilitatile.

Ramaneti la concluzia ca nu merita sa evolueze in „grupa mortii” de la Guadalajara? N-a jucat in Mexic din cauza lui. S-a lasat depasit de atractiile vietii. Pot spune ca a fost propriul sau adversar. A batut pasul pe loc si n-a avut vointa sa devina un fotbalist cu randament suta la suta.

„Organismul lui era obosit”

S-a vehiculat insa ideea unui complot impotriva lui Dobrin in Mexic. Cum comentati? Niste tampenii! Inaintea turneului final am facut un turneu in Brazilia. Dobrin nu se adaptase la conditiile atmosferice. Erau temperaturi ridicate, iar meciurile urmau sa se dispute la altitudine. A fost un regret pentru noi, cei care am fost in Mexic. Adevarul e crud, dar trebuie spus: s-a autoeliminat!

Care erau tentatiile lui? Isi ducea viata cu tutun si alcool. Nici macar in Brazilia n-a vrut sa renunte la aceste vicii. Ca sa faci performanta ai nevoie de abstinenta. El n-a renuntat la aceste tentatii. Organismul lui era obosit, dar se baza pe tineretea lui si pe talent. Dar asta nu era suficient. ( Dorin Focseneanu)

Lacrimile coechipierilor

„Sunt terminat. Cred ca plange toata Romania. Gicu a fost omul-spectacol. Ultima oara am fost in spital amandoi. Slabise rau si nu mai avea par. Lumea nu-l va uita”. Necula Raducan fost coechipier la nationala Romaniei

„Este o mare pierdere. M-a surprins vestea. Nu-mi vine sa cred ca Gicu a plecat de langa noi. Cand am vorbit ultima data cu el mi-a spus ca se simte bine si ca mai are multe de facut in viata. Chiar m-a mirat optimismul lui. A facut mult bine fotbalului romanesc”. Ion Parcalab fost coechipier la nationala Romaniei

„Dobrin a fost un fenomen. Acolo unde juca el se umplea stadionul. Probabil ca a exagerat cu tutunul si asta i-a cauzat cumplita boala. S-a lasat tarziu de fumat. Pacat ca n-a evoluat la Cupa Mondiala din 1970”. Mircea Lucescu fost coechipier la nationala Romaniei

„L-am convins sa se intoarca la nationala. Avea caracter. Ca jucator, a fost din clasa lui Dumitrache, a lui Hagi si a lui Balaci. Cred ca nu a faultat niciodata”. Cornel Dinu fost coechipier la nationala Romaniei

POVESTI

Pitestiul lui Dobrin

EVZ a adresat ieri un indemn tuturor cititorilor care l-au admirat pe Dobrin pentru a trimite povesti din Pitestiul regretatului fotbalist. Cititorii au raspuns rapid apelului, iar EVZ le-a publicat relatarile in cursul zilei de ieri, in timp real, in editia on-line. Acestea vor aparea in editia speciala pe care EVZ o va distribui gratuit in Pitesti, luni, in ziua inmormantarii lui Nicolae Dobrin. Asteptam in continuare relatarile la adresa de e-mail pitesti@evz.ro.

Cititi si:

27 octombrie:

Pe aripile fotbalului             

Printul, un bun national 

Cum a ratat intalnirea cu marele Real Madrid  

Doamne, da-i o minge! 

Romania s-a oprit cu un nod in gat 

Comentariile EVZ:

GRIGORE CARTIANU: La mormantul tau, Dobrine... 

RADU PARASCHIVESCU: Frondeurul 

ALIN PAICU: Cronica unui dinamovist  

ANDREI CRACIUN: Regatul "Printului" Dobrin  

MIRCEA MIHAIES: Putini fotbalisti au fost mai umani 26 octombrie:

A murit Dobrin Exilul lui DobrinDobrin va fi inmormantat langa stadion. Plans de toata lumea! Regatul "Printului" Dobrin Momente de reculegere la toate meciurile Decorat de Basescu Plecat-a Printul! Editie speciala EVZ Sa scriem impreuna povestea Pitestiului lui Dobrin!

Vezi imagini memorabile cu Nicolae Dobrin