Potcovarul de poveste care potcoveşte ouă

Potcovarul de poveste care potcoveşte ouă

Petru Socaci, un fierar din comuna arădeană Macea, în vârstă de 72 de ani, este cunoscut în toată Europa pentru priceperea sa de a potcovi ouă, fără să le distrugă coaja.

S-a apucat de această îndeletnicire, cu ceva vreme în urmă, mai mult din ambiţie, după ce soţia sa a auzit la radio că ar exista ouă potcovite şi i-a spus că acolo se susţinea “că ăla nu e potcovar care nu potcoveşte ou”. Creaţiile sale au ajuns la expoziţii în Austria şi Germania, fiind premiat cu locul I la unul dintre consursuri. Arădeanul a potcovit sute ouă pe care le-a dat prietenilor. Deşi mulţi cred că ar fi bun de cartea recordurilor, fierarul din Macea consideră că e un pic cam târziu pentru asta.

"Mi-am făcut ambiţie, să vezi că şi io fac, şi nu m-am lăsat până nu am făcut. Primul ou l-am dus la Austria. Îţi trebuie o ambiţie mare, dacă nu este ambiţie nu merge. (...) Mult mai greu se potcoveşte un ou cum se potcoveşte un cal, din cauză că oul îi foarte sensibil. Dacă numai puţin greşeşti, imediat nu reuşeşti, numai faci rebut. Am vrut să demonstrez că se poate face şi ceea ce o crezut altu’ că nu se poate face”, spune el. Cei care se pricep spun că arădeanul ar fi singurul român care se ocupă de potcovit ouă. De când potcoveşte ouă, i-a mers povestea nu doar în ţară, ci şi prin vestul Europei.

Ouăle potcovite au ajuns în Austria şi Germania

Ne puteți urmări și pe Google News

A participat la un concurs, la Viena, iar primul ou pe care l-a potcovit a rămas într-un muzeu de acolo.

„Am plecat la Austria, fierari din 12 ţări, am făcut concursu’. Primarul de acolo o spus să merg să fac numa’ potcoave, ca să vadă nepoţii, strănepoţii lor, cum s-o lucrat înainte. Şi am zis, mă, să nu merg numai cu potcoave, ia să mai încerc ceva. Când m-am dus cu oul potcovit acolo, am avut o experienţă extraordinar de plăcută. Toată lumea de acolo, mirată, s-o uitat la ei şi s-o tot întrebat oare ce e, oare ce e? L-am pus la expoziţie şi acolo o rămas. (...) Am luat locul I şi am depăşit tot ce era posibil de depăşit: am făcut potcoave, am făcut ou potcovit. Au fost foarte mulţumiţi şi am fost apreciat extraordinar”, povesteşte Petru Socaciu.

Niciodată nu e prea târziu

De atunci, arădeanul a mai potcovit sute ouă pe care le-a dat prietenilor, iar lucrările sale au ajuns până în Germania. Deşi mulţi cred că ar fi bun de cartea recordurilor, fierarul din Macea consideră că e un pic cam târziu pentru asta. Dar revine cu optimism.

„Niciodată nu e prea târziu. De fiecare dată se poate face încă ceva în plus. Eu sunt mulţumit că la anii ăştia am putut să rezolv o problemă pe care nu oricare tineri o mai pot face. (...) După 54 de ani de fierărie, în care am potcovit cai, am făcut unelte agricole au făcut, pluguri de sapă, şi ce vine la rând pentru fiecare gospodar în parte, am reuşit să potcovesc un ou”, spune el.

Localitatea Macea mai este cunoscută şi pentru că aici are loc cel mai mare festival de umor sătesc din România, „Gura satului”, dar şi pentru că primarul de aici, Ioan Mercea, care cântă la frunză şi poate imita cu uşurinţă tot felul de voci şi sunete.