Portretul de familie din nou la moda

Portretul de familie din nou la moda

Din ce in ce mai multi romani doresc sa-si expuna in casa un tablou clasic sau un tapet personalizat care sa-i reprezinte si pe care sa-l lase urmasilor.

Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au mandrit cu portretele de familie, iar moda se pare ca a revenit, chiar daca de multe ori ia forme moderne cu ajutorul tehnologiei. Din ce in ce mai multi romani doresc sa-si expuna in casa portretul, iar numarul solicitarilor catre firme sau pictori specializati creste de la o zi la alta.

Chipul tau pe tot peretele

Una dintre cele mai moderne metode prin care poti sa-ti expui portretul de familie este tapetul personalizat si, in ciuda pretului destul de piperat, cereri sunt destule. „De obicei, clientii sunt oameni care au venituri ceva mai mari, si-au facut o casa frumoasa, si vor s-o amenajeze intr-un stil cat mai personal.

Tapetul personalizat, prin sistemul Clipso, costa intre 160 si 200 de euro pe metrul patrat, iar la acesti bani se adauga o sedinta foto profesionala, care poate ajunge si ea la 500 de euro”, explica Maria Dinu, director general  al firmei specializate Madira Design. De obicei, cele mai multe astfel de solicitari implica mai multi metri patrati, pentru ca se considera ca efectul este mai spectaculos atunci cand personajele reprezentate sunt mai mari decat in realitate. 

„Am avut chiar o comanda la care toata familia, mama, tata si doi copii, se doreau pe tot peretele, imbracati in costume de motociclisti”, povesteste Maria Dinu.

Sistemul Clipso reprezinta, de fapt, un material textil  (poliester impregnat cu poliuretan) lavabil si antistatic, care nu se lipeste de perete. Materialul tensionat se fixeaza in baghete de PVC pe perimetrul suprafetei de acoperit, la o distanta de jumatate de centimetru de perete. Astfel, aspectul este intotdeauna impecabil, indiferent de starea peretilor, si poate fi oricand inlaturat, fara a lasa urme.     

Tablou clasic, dar dupa fotografie digitala

Nu au fost uitate insa nici formele traditionale, iar cei care au casa amenajata in stil clasic sau sunt ei insisi conservatori prefera inca tabloul clasic. Si pentru ca sunt oameni ocupati sau, pur si simplu, se simt stanjeniti sa pozeze ore in sir in fata pictorului, se apeleaza la fotografii digitale.

„Cele mai multe solicitari le-am avut de la oameni iubitori de frumos si arta, care doreau sa aiba portretul copiilor in casa”, declara Daniela Chirion, o portretista cunoscuta, din Bucuresti.

„Am pictat mai mult femei, pentru ca ele sunt mai deschise spre astfel de expunere, iar pretul de baza este de 100 de euro de persoana si creste in functie de dimensiunile pe care se doreste sa le aiba tabloul”, afirma pictorita Dorina Costras din Bacau.

„Am avut ocazia sa pictez mai mult copii, deoarece romanii prefera sa faca un sacrificiu financiar pentru cei mici si se mandresc cu faptul ca le pot lasa ceva de valoare urmasilor. Pentru cei care si-au dorit foarte mult un astfel de portret de familie am acceptat chiar si cu plata in rate”, explica si pictorita Ana Maria Bulimar Henciu din Lugoj, judetul Timis.

Romanii bogati, muze pentru artisti

Barbatii cu dare de mana si o casa frumoasa sunt mandri sa-si expuna pe perete portretul sotiei si al copiilor, deoarece acestea sunt mai usor de asimilat ideii de frumos. Romanita Iovan se poate lauda cu un portret realizat de Sabin Balasa. Creatoarea de moda i-a pozat pictorului in 1993, timp de 24 de ore, in sase sedinte a cate patru ore.

Desi portretul de barbat are mai putina cautare, exista deja mai multe figuri publice masculine care au astfel de tablouri in propria casa. Gigi Becali a cumparat cu 3.000 de euro un tablou care il infatiseaza in postura de sfant. Latifundiarul din Pipera a mai primit cadou, de la Viorel Paunescu, un tablou care il reprezinta alaturi de majoritatea politicienilor romani, dar a decis ca pe acesta din urma nu-l va expune.

La fel, Cristian Tantareanu are in casa un tablou care il infatiseaza in ipostaze extrem de putin pudice, alaturi de niste personaje feminine.   

„Aspecte ridicole”

Urmand exemplul faimoaselor personaje istorice din Imperiul Roman, o familie din Suceava i-a cerut unui pictor un portret de familie: tatal costumat in imparat roman, mama ca imparateasa, iar copiii - imbracati in robe. In plus, ei au vrut sa para ca vorbesc in fata unei multimi adunate in centrul Romei si, pentru a fi siguri ca va iesi exact ca in vremea Imperiului Roman, au adus la atelier o fotografie dintr-un film istoric.

„Aspecte mai mult sau putin ridicole ale unui fenomen vor exista intotdeauna, mai ales atunci cand banii se pot arunca usor pentru ca au fost facuti la fel”, considera criticul de arta Pavel Susara.

Fenomen artistic

Renasterea portretisticii cu identitate

Dupa 1990, portretul de familie a inceput timid sa renasca in unele case si familii cu traditie si a continuat sa se impuna in ultimii ani chiar si in fata tinerilor.

„Ne confruntam cu o renastere a portretisticii cu identitate, cu un fenomen al regasirii mai diversificate in spatiul intim, cu o altfel de intelegere a spatiului privat. A venit timpul sa facem acest lucru nu numai prin obiecte folosite in amenajare, ci si prin relatia cu familia si propria imagine”, explica aceasta tendinta criticul de arta Pavel Susara.

„Timp de secole, oamenii au considerat ca memoria familiei este mai vie prin imagine, pentru ca se poate transmite urmasilor. Portretul de familie da o anumita siguranta proprietarilor, este simtit ca un fel de contract cu timpul”, este de parere Susara.

„Poate ca la prima vedere pare mai putin valoroasa o lucrare realizata la comanda. Dar nu trebuie sa uitam ca cele mai mari capodopere din istorie au fost lucrari la comanda. Ce ar fi fost de exemplu arta fara faimoasa familie de Medici care a comandat unele dintre cele mai cunoscute opere din istorie?

Eu consider ca mi se dau fotografiile si dimensiunile dorite, dar apoi toata abordarea si creatia artistica imi revin”, argumenteaza pictorita Daniela Chirion. 

Ne puteți urmări și pe Google News