Porţile din Giuleşti arată cu cât se scufundă planeta lui Copos

Porţile din Giuleşti arată cu cât se scufundă planeta lui Copos

Steliştii acuză faptul că rapidiştii au pus cu zece centimetri mai jos transversala pe care a nimerit-o Romeo Surdu la derby-ul de luni seară.

Fotbalul românesc este o continuă sursă de scandaluri şi de întâmplări tragicomice. Un astfel de eveniment s-a petrecut şi luni seară, în Giuleşti, înaintea derby-ului Rapid - Steaua, încheiat cu scorul de 0-0.

Ciprian Tătăruşanu, portarul echipei din Ghencea, a constatat când a ieşit la încălzire că poarta dinspre Teatrul Giuleşti, acolo unde a făcut primele mişcări de dezmorţire, este mai mică decât prevede regulamentul.

Tătăruşanu a discutat cu Helmuth Duckadam, preşedintele Stelei, despre acest aspect, dar, surprinzător, oficialul "roş-albaştrilor" n-a sesizat observatorii, aşa cum prevede legea. Regulamentul spune clar că orice contestaţie vizavi de dimensiunile porţilor şi ale terenului nu sunt luate în considerare decât dacă sunt făcute înainte de joc. Dacă arbitrul a fluierat startul jocului, nimic nu mai contează.

S-au temut să nu piardă, dar au fost dezavantajaţi!

Steliştii au constatat anomalia, dar au tăcut din gură, sperând probabil că o poartă mai mică îi va avantaja. Bara "scufundată" cu circa zece centimetri a stat în calea fericirii elevilor lui Marius Lăcătuş.

Atacantul Romeo Surdu a ratat cea mai mare ocazie în minutul 65, când a ţintit chiar transversala plasată mai jos. Au fost probabil centimetrii care au împiedicat echipa din Ghencea să învingă în Giuleşti şi să se repoziţioneze mult mai bine în lupta pentru titlu.

Celebra sintagmă "Planeta se scufundă", folosită obsedant de des de patronul George Copos, începe să capete alt sens, mai ales că acum există şi o "unitate de măsură".

TEAMA LUI DUCKADAM: "Vă daţi seama ce ieşea dacă venea observatorul cu ruleta?"

Capturile de la televizor arată clar că Tătăruşanu depăşea lejer cu toată palma bara transversală, deşi la alte porţi abia o atinge cu vârful degetelor. Goalkeeperul stelist are o statură de 1,98 metri, dar o poartă regulamentară trebuie să aibă o înălţime de 2,44 metri şi o lungime de 7,32 metri. Helmuth Duckadam a oferit ieri o explicaţie halucinantă pentru lipsa de reacţie în acest caz. Oficialul stelist, recunoscut ca un om blajin, s-a temut să nu inflameze şi mai tare atmosfera încinsă din Giuleşti, mai ales că urma să urce la "oficială" printre rapidişti.

"Eroul de la Sevilla" a sperat probabil că o poartă mai mică va favoriza Steaua, dar după meci, când a constatat contrariul, a semnalat problema. "N-am glumit deloc când am spus că bara era mai jos. Portarii au un reflex. Când ies la încălzire ridică mâinile şi «măsoară» poarta din priviri. Aşa a făcut şi Tătăruşanu şi mi-a zis: «La Steaua nu depăşesc cu degetele transversala». Am ridicat şi eu mâna şi mi s-a părut cam mică", ne-a declarat ieri Duckadam.

"Toată lumea mă întreabă de ce n-am făcut contestaţie înainte de joc. Ce făceam? Vă daţi seama ce ieşea dacă venea observatorul cu ruleta şi măsura porţile? Noi eram în Giuleşti, vă daţi seama. Eu am tras semnalul de alarmă. La meciul de Cupă poate o să măsoare cineva porţile", ne-a declarat ieri Duckadam. "Nu i-am spus că sunt porţile mai mici, ci doar că era praf pe bară", a spus aseară Ciprian Tătăruşanu. DOVADA. Tătăruşanu (dreapta) îi arată lui Duckadam că depăşeşte cu o palmă bara, deşi la o poartă normală nu poate face asta CAPTURĂ GSP TV

Au luat porţile ca să nu fie furate!

Porţile stadionului au fost demontate imediat după meci. Pe alte stadioane se iau doar plasele, dar în Giuleşti se iau şi barele. Explicaţia? Să nu se fure!

"Să şi le ia, domnule, nu mă interesează porţile lor, dar nu vreau să am eu grijă de ele. Ei sunt chiriaşi aşa că vin cu porţile şi le montează cu o oră înainte de joc şi le dau jos imediat după aceea. Pot să pună porţi şi de un centimetru, nu mă interesează fotbalul lor. Să-şi plătească datoriile, că altfel meciul din Cupă cu Steaua va fi ultimul când le mai aprind nocturna", a tunat Mihai Zaharia, preşedintele de la CS Rapid, proprietarul bazei sportive.

Oficialii din Giuleşti se jură că porţile au avut înălţimea regulamentară. "La meciul de Cupă o să le măsurăm cu toată lumea de faţă", a spus preşedintele Dinu Gheorghe. "Am crezut că e o glumă. Nimeni n-a reclamat nimic înainte de joc", ne-a declarat observatorul Marian Dorobanţu.

"Se mai fac treburi din astea. Cine le verifică? Nimeni nu măsoară porţile vreodată. Dacă aveau dimensiuni normale, bara lui Surdu ar fi fost gol. Ne-au făcut şi alte şicane." HELMUTH DUCKADAM, preşedinte la Steaua

PRECEDENTE

De-a lungul timpului, românii au avut mai multe probleme cu dimensiunile buturilor de fotbal

Adi Dobre

Probleme cu dimensiunile porţii de fotbal au fost multe în istoria fot balului românesc. Cea mai cunoscută poveste e cea de la meciul dintre Universitatea Craiova şi Benfica Lisabona, din manşa secundă a semifinalei Cupei UEFA, ediţia 1982-1983. După 0-0 pe vechiul "Da Luz" din Lisabona, Craiova şi Benfica au încheiat la egalitate şi meciul retur, 1-1, scor în urma căruia gruparea lusitană s-a calificat în finala competiţiei.

Oltenii îşi amintesc şi acum de bara regretatului Zoltan Crişan, din repriza a doua. Mingea trimisă de extrema dreaptă a Craiovei a lovit în plin transversala. Dacă poarta ar fi fost mai înaltă, mingea ar fi intrat în poartă.

La câteva zile după meciul cu Benfica, îngrijitorii "Centralului" din Bănie au constatat cu stupoare că dimensiunile buturilor nu erau cele regulamentare. Din păcate, tocmai poarta la care a şutat Zoli Crişan era mai mică de înălţime!

Liga a II-a, "raiul" fărădelegilor

În actualul sezon al Ligii I, ploieştenii de la Astra au cerut măsurarea înălţimii porţilor la meciul disputat în deplasare cu "U" Cluj. Prahovenii erau convinşi că ardelenii i-au tras în piept, dar în cele din urmă s-a dovedit contrariul.

În ligile inferioare, neregulile de acest gen sunt la ordinea zilei. Toamna trecută, la Râmnicu Sărat, partida dintre echipa locală, CSM, şi FC Snagov nu s-a mai disputat. La măsurătoarea efectuată de brigada de arbitri, s-a dovedit că una dintre porţi era mai mică cu 10 centimetri, iar cealaltă cu aproximativ 5-6 centimetri!

Un caz similar s-a petrecut în urmă cu câteva sezoane la o partidă din Liga a II-a organizată de Delta Tulcea. Atunci, fluierul de start a fost amânat cu circa o jumătate de oră, timp în care organizatorii au săpat de zor la linia porţii pentru a asigura înălţimea necesară.

Astfel de probleme au apărut şi în străinătate. Portarul Kim Christensen, de la IFK Göteborg, a fost prins de arbitru chiar în timpul unui meci cu Orebro când a scos barele laterale din locurile unde erau îngropate şi le-a apropiat cu câţiva centimetri! Christensen a recunoscut că nu era prima dată când micşora poarta.

<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rEN_o3xYfEE?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/rEN_o3xYfEE?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>

2,44 metri înălţime trebuie să aibă o poartă regulamentară. Lungimea trebuie să fie de 7,32 metri LIGA I

Rapid Bucureşti - Steaua Bucureşti 0-0 Rapid: Bornescu 6 - C. Costa 6 M. Antonio 7, M. Constantin 6, Bozovici 6, N. Grigore 5, C. Lazăr 5 (46, Herea 5), M. Roman 7, Spadacio 7, S. Frunză 5 (80, Cesinha), Cassio 5 (62, Sburlea 4). Antrenor: Marius Şumudică.

Steaua: Tătăruşanu 7 - Martinovici 5, Gardoş 7, Geraldo 6, Latovlevici 6, Bicfalvi 6, Ricardo 6, Szekely 5 (43, Kapetanos 5), B. Stancu 5, Cr. Tănase 5 (67, Brandan 5), Surdu 5. Antrenor: Marius Lăcătuş.

Arbitri: Cr. Balaj 7 - I. Popa 7, I. Radu 7. Stadion: "Giuleşti - Valentin Stănescu" - Bucureşti; Spectatori: 10.000. DELEGARE

Tudor arbitrează meciul din sferturi

Rapid şi Steaua se vor întâlni şi mâine seară, într-un meci contând pentru sferturile de finală ale Cupei României. Partida va fi arbitrată de Alexandru Tudor, care va fi ajutat de asistenţii Mikloş Nagy şi Mircea Orbuleţ. Iniţial, derby-ul "sferturilor" trebuia să fie condus de Marius Avram, dar fiul şefului CCA s-a făcut de râs la partida FC Timişoara - FC Vaslui şi a fost suspendat.

Suporterii Rapidului nu vor putea intra la meci cu abonamentele valabile în campionat. Biletele au fost puse în vânzare de ieri şi au următoarele preţuri: tribuna zero - 80 de lei, tribuna întâi - 20 de lei, tribuna a doua - 15 lei şi peluză - 10 lei.

Steliştii se vor prezenta cu echipa de bază, chiar dacă până acum în Cupa României au folosit echipe experimentale, introducând în echipa de start jucători care au evoluat mai puţin. "Vrem în semifinale. Nu mai rotim fotbaliştii pentru că suntem pe linia de sosire", a dezvăluit ieri Helmuth Duckadam, preşedintele "roş-albaştrilor".

Ne puteți urmări și pe Google News