După ce presiunea UE şi a Statelor Unite i-a forţat pe liderii USL să accepte ca referendumul să fie validat doar dacă prezenţa depăşeşte 50%, Crin Antonescu şi Victor Ponta au început să preia discursul naţionalist, anti-european, al premierului Ungariei, Viktor Orban.
De altfel, preşedintele interimar Crin Antonescu, întrun interviu televizat pe care i l-a acordat lui Victor Ciutacu, a făcut şi o scurtă apologie a premierului Orban. Discursul lui Ponta şi Antonescu preia aproape temele lui Ion Iliescu, de la începutul anilor 90, când FSN susţinea că opoziţia denigrează România şi cerea pedepsirea lui Corneliu Coposu şi Ion Raţiu pentru defăimarea ţării.
Antonescu are un idol
"Domnul Viktor Orban, un om politic al cărui nerv şi a cărei forţă şi personalitate să ştiţi că eu le apreciez. Nu sunt de acord cu ce face, de pildă, în privinţa desfiinţării ca să spun aşa, nu limitării, desfiinţării libertăţii presei, dar e un om pe care eu îl cunosc de multă vreme, îi ştiu parcursul, e un om politic, e un om special. Domnule, Viktor Orban, chemat să dea socoteală totuşi în momentul în care s-a modificat Constituţia, s-au naţionalizat pe acolo bănci, s-au desfiinţat lucruri sau s-au introdus în Constituţie lucruri de neconceput în structurile europene, domnul Viktor Orban s-a dus frumos acolo, n-a dat un centimetru înapoi, a ţinut nişte discursuri în forţă şi a fost ovaţionat minute în şir, de o majoritate a Parlamentului European, după care a plecat acasă", a spus Antonescu în emisiunea lui Ciutacu.
Afirmaţia preşedintelui interimar nu este surprinzătoare. El începuse, încă din 13 iulie, un război cu liderii Uniunii Europene. "Se vorbeşte despre cele 10-11 porunci, în ghilimele, aş spune, pe care preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, le-ar fi dat primului-ministru al României, domnul Victor Ponta. Şi trebuie să spun foarte clar că nu există aşa ceva. Nu există aşa ceva, pentru că nu avem un document în sensul acesta. Nu există aşa ceva, pentru că ar fi însemnat o depăşire de atribuţii inacceptabilă şi de neimaginat a Comisiei Europene…", spunea, la acel moment, Antonescu.
Denigratorii ţării, la închisoare
Şi premierul Ponta, deşi mult mai prudent decât colegul său liberal, s-a plâns, indirect, de atitudinea statelor UE faţă de guvernul său. "Există această tendinţă, poate mai puţin la nivel politic, poate mai mult la nivelul mass-media din vestul Europei, de a trata ţările din această zonă ca fiind cele care creează probleme. Eu cred că ţările din zonă au adus un plus UE şi au făcuto mai puternică şi nu cred că merită să fie tratate ca ţări de categoria a doua şi mai cred că toate problemele trebuie să le rezolvăm împreună", a spus Ponta, la o întâlnire cu presa din Miercurea Ciuc.
Totuşi, premierul român, a încercat să-i scuze pe liderii europeni, susţinând că au fost dezinformaţi de către Băsescu şi oamenii săi.
"Cred că nu s-a întâmplat niciodată în Europa, e prima dată când se întâmplă acest lucru, ca un atac atât de masiv să vină din interiorul unei ţări împotriva acelei ţări. Niciodată opoziţia spaniolă sau franceză sau britanică nu s-a dus la Bruxelles să se plângă atât de tare de propria ţară. Şi atunci reacţia este inevitabilă", a susţinut Ponta. Teoria premierului a fost preluată de USL într-o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a mai multor lideri PDL, acuzaţi de răspândirea de informaţii false.

USL uită de facultatea în maghiară

Discursul naţionalist al USL s-a oprit însă în faţa intereselor UDMR. Liderii social-liberali par că au uitat că au promis că primul lucru pe care-l vor face atunci când vor ajunge la guvernare va fi să anuleze hotărârea de guvern emisă de cabinetul Ungureanu privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în maghiară la UMF Târgu Mureş.
De la sfârşitul lunii mai, acest demers a fost abandonat. În schimb, parlamentarii UDMR au participat la procedurile de suspendare a lui Băsescu, asigurând astfel cvorumul de şedinţă. La Radioul public, spre deosebire de TVR, USL s-a mulţumit să-l schimbe pe preşedintele director general, numit de UDMR, cu un apropiat al USL, fără să schimbe întregul consiliu de administraţie. Oficial, Uniunea condusă de Kelemen Hunor îşi păstrează neutralitatea în conflictul dintre USL şi Băsescu.