Calculele lui Ponta şi Antonescu: Un Voiculescu ieşit din ecuaţie, procente mai multe pentru USL

Calculele lui Ponta şi Antonescu: Un Voiculescu ieşit din ecuaţie, procente  mai multe pentru USL

Liderii PSD şi PNL îl strâng cu uşa pe Voiculescu pentru a-şi disocia imaginea publică de cea a fostului colaborator al Securităţii.

Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a avut parte, ieri, de o muştruluială predată de liberalul Crin Antonescu şi social- democratul Victor Ponta. Venit să ia la trei păzeşte copreşedinţii USL, pentru că permit unuia ca Relu Fenechiu să profeţească scoaterea PC din alianţă, Voiculescu s-a trezit luat în răspăr pentru tensiunile provocate în ultima vreme prin pretenţiile formulate pe candidaturile la locale. Conform unor surse din cadrul USL, Ponta şi cu Antonescu i-au reproşat că menţine tensiuni în USL care nu folosesc nimănui, decât PDL-lui şi preşedintelui Traian Băsescu. Cei doi Dani din PC, Constantin şi Voiculescu, au mers, ieri dimineaţă, la şedinţa conducerii USL, chitiţi să ceară socoteală co-preşedinţilor Ponta şi Antonescu pentru tolerarea comportamentului liberalului Relu Fenechiu. După ce anunţase la finele săptămânii trecute că va propune scoaterea PC din USL, Fenechiu dădea, în această dimineaţă, partidul lui Voiculescu ca şi ieşit din alianţă. PDL, beneficiarul tensiunilor din USL Surpriza a venit însă din partea şefilor PNL şi PSD. Deloc dispuşi să accepte reproşurile conservatorilor, tandemul Ponta- Antonescu i-au sugerat lui Voiculescu că, în prezent, culege ceea ce a semănat!

Surse din cadrul USL au precizat, pentru EVZ, că Ponta a răspuns la acuzaţiile liderului conservator cu propriile acuzaţii: "Le-a amintit jocul dublu făcut pentru Primăria Capitalei, când Dan Constantin fusese de acord cu candidatura lui Oprescu ca după o săptămână să-şi schimbe părerea la cererea lui Voiculescu", ne-au precizat sursele citate. Cum Voiculescu se încăpăţâna să paseze problema în curtea co-preşedinţilor USL, imputându-le faptul că PC nu a fost consultat pe tema Primăriei Capitalei, Ponta a şters din nou praful de pe protocolul USL, precizând că desemnarea candidatului este numai de competenţa sa şi a lui Crin Antonescu. Ponta i-a mai sugerat lui Voiculescu să se potolească, deoarece imaginea acestuia de securist dăunează alianţei. Cum Voiculescu şi Constantin cereau garanţii că PC va avea cele şase locuri pe listele comune cu candidaţi, Antonescu a intrat, la rândul său în scenă: "I-a cerut să înceteze cu pretenţiile exagerate pentru că generează noi tensiuni în cadrul USL care nu ajută decât strategia PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu de decredibizare a USL", ne-au mai precizat sursele citate. Nervoşi, Voiculescu şi Constantin s-au ridicat de la masă fără să zică măcar "bună ziua".

Potrivit însă unor surse social-democrate, punerea la zid a lui Voiculescu e doar o etapă dintr- o strategie mai amplă de disociere a USL de imaginea controversatului lider conservator, plan de care nu ar fi străini Ponta şi Antonescu, dar nici oameni din eşalonul doi, precum secretarul general al PSD, Liviu Dragnea şi vicele liberal, Relu Fenechiu. Sondaje: Voiculescu, ghiuleaua de piciorul alianţei Ponta a reuşit să-l convingă pe Antonescu că Voiculescu nu reprezintă decât o ghiulea atârnată de procentele USL, datorită trecutului său legat de fosta Securitate, susţin sursele citate. De altfel, în cadrul PSD, în sondajele comandate pentru a măsura intenţiile de vot ale românilor faţă de USL, au existat şi întrebări legate de influenţa pozitivă sau negativă a liderilor acestei alianţe. Conform aceloraşi surse, păstrarea lui Voiculescu şi a PC în USL s-ar dovedi contraproductivă pe termen mediu şi lung pentru potenţialul electoral al noii construcţii politice, de aici şi planul lui Ponta de a săpa, încet - încet, răbdarea conservatorilor şi de a-i sili să facă pasul înafara USL. Din fundal, baronii locali încurajează ruperea, pentru a elimina o parte din complicaţiile apărute, în special în calculele lui Liviu Dragnea şi Relu Fenechiu, cei care împărţiseră iniţial regiunile unde PNL şi PSD urmau să aibă candidaţi la următoarele alegeri. O eventuală ieşire a PC din ecuaţia acestui joc pe funcţii ar detensiona relaţia PSD - PNL, iar Dragnea şi Fenehciu şi-ar vedea planurile revenite la matca dorită. În acest cadru se pot înscrie şi cererile lui Fenechiu de scoatere a conservatorilor din USL şi sondajele comandate de Dragnea pentru a pregăti terenul în această direcţie. "Această construcţie politică merge mai departe.(...) Speranţa că USL s-ar putea rupe nu are niciun temei" CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL ANDURANŢĂ "Coafura rezistă": PC nu pleacă din USL Deocamdată, părţile beligerante încearcă să ţină scandalul sub capac. Daniel Constantin a explicat plecarea precipitată a conservatorilor din şedinţă prin faptul că... au avut alte treburi la partid. Ulterior, a remis un comunicat prin care a susţinut că PC nu va ieşi din USL. "În cadrul tuturor dezbaterilor din USL, inclusiv de astăzi (ieri-n.r.), conservatorii au respectat toate înţelegerile asumate anterior, fără a solicita nicio modificare şi niciun privilegiu. Informaţiile vehiculate astăzi pe "surse" privind tensiunile în USL fac parte din strategia puterii de a decredibiliza Opoziţia", a susţinut liderul PC. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Alianţele PDL îl fac pe Ponta să aibă "viziuni de coşmar"
  • Mitrea: "Nu toţi din PSD sau PNL spun că este bine să-l susţinem pe Oprescu"
  • CRONICA TV. Ponta s-a întors la Voiculescu, spăşit. Şi Crin?
  • Partidul lui Voiculescu, pe punctul de a-şi pierde "abonamentul" la Parlament
  • Conservatorii lui Voiculescu îl susţin pe Oprescu