Ponta se visează premierul alianţei PSD-PNL-PC

Ponta se visează premierul alianţei PSD-PNL-PC

În oferta de colaborare lansată pe blog, preşedintele PSD se instalează la şefia grupului de lucru privind măsurile economice şi sociale, plasând PNL-ului şi PC-ului reforma constituţională.

La cinci zile după ce PNL şi PC şi-au lansat Alianţa de Centru Dreapta, liderul PSD Victor Ponta a venit cu o ofertă de colaborare pentru liberali şi conservatori în care îşi rezervă rolul premierului.

Astfel, în proiectul propus pe blog şi intitulat "Agenda 2019", Ponta se autopropune la şefia unui grup de lucru care să stabilească priorităţile economice, administrative şi sociale, iar ca bonus reforma electorală.

Liberalilor şi conservatorilor le-a rezervat printre obiective refacerea prestigiului parlamentului, reforma constituţională, depolitizarea justiţiei şi implicarea României la nivelul de decizie al UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru atingerea acestor obiective, Victor Ponta propune înregistrarea juridică a alianţei PSD-PNL-PC astfel încât, după următoarele alegeri, să-şi poată impune la Cotroceni candidatul la funcţia de prim-ministru.

Până la parlamentare, şeful PSD vede candidaţi comuni cu PNL şi PC la şefia consiliilor judeţene şi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Totodată, proiectul propus de Ponta presupune că "nu va exista nicio colaborare sau raport politic cu Traian Băsescu şi PDL".

Liderul PNL Crin Antonescu s-a mulţumit să salute oferta lui Ponta, apreciind că o alianţă electorală cu PSD ar trebui să se consume până în 2016.

Termen 1 martie

Şeful PC Daniel Constantin s-a grăbit însă să dea şi un termen pentru oficializarea colaborării dintre cele trei partide de opoziţie.

"În ultima discuţie pe care am avut-o cu domnul Ponta şi domnul Antonescu am stabilit şi am convenit că este prioritar pentru România ca acest lucru (alianţa cu PSD - n.r.) să se decidă până la 1 martie, dată după care intenţionăm să depunem moţiunea de cenzură", a declarat, ieri, şeful conservatorilor, citat de Agerpres.

Pretenţiile PNL şi nemulţumirea PSD-iştilor

După ce au făcut primul pas cu parafarea înţelegerii cu PC, liberalii încearcă să-şi maximizeze profitul în relaţia cu PSD.

Raportul de 2 la 1 propus iniţial de social-democraţi nu-i mai satisface acum pe liberali, care insistă pe paritate.

Pretenţiile PNL-iştilor au început să stârnească deja nemulţumire printre baronii PSD.

"Sunt multe aspecte care necesită discuţii şi negocieri, iar eu personal am o rezervă faţă de o eventuală pondere de 50%-50% a candidatilor pe liste", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan.