Ponta nu spune cine-i plăteşte maşinuţele stricate

Ponta nu spune cine-i plăteşte maşinuţele stricate

Joi seara, obişnuitul linşaj de la emisiunea lui Ursu şi Stancu. Victimă, mai mult sau mai puţin inocentă, pedelistul Sorin Blejnar, şeful ANAF.

Spun "mai mult sau mai puţin inocentă" pentru că Blejnar a încercat să facă o măgărie şi, într-un mod complet lipsit de etică profesională, să plaseze o şopârlă despre Victor Ponta.

Pe scurt, şeful ANAF a intervenit în emisiunea "Ora de Foc" pentru a sugera că pasiunea pentru raliuri a şefului PSD este sponsorizată, pe ascuns, de către o firmă din Iaşi, Colina Motors. Formal, intervenţia lui Blejnar este incorectă, pentru că, în calitatea sa de şef al Fiscului, care are acces la informaţii financiare confidenţiale, datoria sa este să pună în mişcare mecanismele statului atunci când sesizează o ilegalitate, nu să bârfească la televizor.

Ce o să facem de acum încolo: de câte ori îl supărăm pe Blejnar sau pe Băsescu sau pe cineva din estabilishmentul PDL o să aşteptăm ca Fiscul să ne facă de baftă în presă?

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fond, rămâne însă întrebarea: cine-i plăteşte lui Ponta pasiunea costisitoare pentru raliuri? În 2008, la o cursă de pe lângă Sibiu, maşina în care se afla (o Dacie Logan) a ajuns în apă. În 2010, a făcut praf o maşină mult mai scumpă: un Ford Focus WRC, un bolid special conceput pentru curse. Toată această distracţie costă pentru că, dincolo de maşinile distruse, există nenumărate alte cheltuieli.

Nu am nimic împotriva acestui hobby, dimpotrivă, este singurul lucru care mi-l face pe Ponta ceva mai simpatic. Dar, corect este ca el să spună cine-l finanţează pentru că, din declaraţia sa de avere nu reiese că şi-ar putea permite o distracţie atât de scumpă. Nici salariul său de parlamentar, nici banii pe care-i ia soţia sa de la Parlamentul European, nici veniturile din chirii şi nici cele de la cabinetul de avocatură nu cred că îi permit să se joace cu maşinuţe de zeci de mii de euro (poate doar dacă renunţă la bona filipineză!).

În plus, orice finanţare, inclusiv pentru participarea sa la concursuri precum cel din Spania, în toamna lui 2009, trebuie trecută în declaraţia de avere! Sunt cu atât mai suspicios cu cât, joi seara, Ponta era prezent la emisiunea "Ora de foc" şi a evitat pe cât posibil – bineînţeles că moderatorii l-au ajutat cât au putut – să explice cât costă şi cum este finanţată participarea sa la raliuri.

Ca să nu fiu acuzat că am scos din context, redau aproape toată declaraţia prin care Ponta i-a răspuns lui Sorin Blejnar cine-i plăteşte maşinile, combustibilul şi echipamentul: "Domnule, omul ăsta nu e doar mincinos, e şi prost.(...) Domnule, o maşină nou-nouţă nu costă cât zice el. Deci vreau să vă spun următorul lucru. Totuşi omul ăsta e cel care strânge banii de la toţi românii, care vine la televizor, zice că l-aţi sunat, dar de fapt a sunat el, şi întreabă. Domnul Sorin Blejnar, domnule, sunteţi şeful ANAF? Mai sunteţi şeful ANAF sau v-a dat afară domnul Boc? Faceţi mâine, vă rog frumos, o sesizare la DNA, sau unde vreţi dumneavoastră şi mă prezint. Dar chiar să răspund în faţa dumneavoastră la tot felul de aberaţii? Pentru că v-aţi supărat că ştim şi eu ştiu că sunteţi cercetat pentru dosarul cu Said Baaklini, dumneavoastră aveţi o funcţie publică. Eu sunt deputat de Gorj. Dacă aveţi ca şef al ANAF orice fel de dată vă rog mâine să faceţi o sesizare. Dar sunteţi şeful ANAF, aveţi o funcţie prin care strângeţi banii de la români, strângeţi banii şi de la vameşi şi de la toţi ceilalţi. Iertaţi-mă, nu am ce să mai discut cu dumneavoastră, cred că aţi dovedit în seara aceasta de ce sunteţi în acea funcţie. Şi vă mulţumesc şi o seară bună. Puteţi să ziceţi ce vreţi în continuare."

Uitaţi-vă cum a învăţat de mic tacticile diversioniste: îl face "prost" pe Blejnar ca să distragă atenţia de la întrebare. Şi, în loc să spună clar cât a plătit pentru un Ford Focus WRC ne trimite după cai verzi pe pereţi spunând că "nu costă atât cât zice el". Iar în final, începe să turuie despre presupusa legătură dintre Blejnar şi dosarul Said Baaklini (frauda de tip carusel de la UCM Reşiţa).

Acum, cei de la PSD şi aliaţii lor de la Realitatea TV vor începe să strige: ţara se scufundă, PDL fură pe rupte şi de asta ne arde nouă? Poate povestea pare minoră. Poate. Dar Ponta ar putea ajunge, peste doi ani, prim-ministru al României şi cred că nu ne este indiferent dacă ştim, sau nu, cine l-a finanţat în aceşti ani. Iar dacă a încălcat legea privind declararea averilor şi a ascuns o parte din venituri, cu atât mai grav. Puteţi fi siguri că fiecare ban negru pe care-l primeşte acum un lider PSD va fi returnat înzecit, din buzunarul contribuabililor, în momentul în care acest partid va reveni la putere.