Ponta încearcă să dreagă busuiocul în chestiunea ofertei lui Băsescu de a fi premier

Ponta încearcă să dreagă busuiocul în chestiunea ofertei lui Băsescu de a fi premier

Deși inițial l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu că minte în legătură cu oferta de a prelua funcția de premier, liderul PSD, Victor Ponta, s-a sucit și admite că a discutat cu colegii săi din partid despre posibilitatea ca șeful statului să-i facă o asemenea propunere. ”Dincolo de prima tentație (să oprim afacerile și privatizările frauduloase ale puterii din acest an și să organizăm noi alegerile pe care PDL-iștii evident vor să le fraudeze), dezavantajele erau mult mai mari”, a scris Ponta pe blogul său.

În opinia sa, dacă ar fi acceptat șefia guvernului, USL ar fi pierdut ”un atu fundamental, cel al legitimității”. ”Nu veneam la guvernare prin vot, ci urma să facem majoritate cu UDMR sau UNPR, ceea ce era profund imoral. Pe urmă, eram clar în contradicție cu așteptările generale, care vizau și demiterea lui Băsescu, și alegeri anticipate (nu înțelegeri ale noastre pe sub masă,  ca să ajungem la guvernare)”, a explicat Ponta.

Vezi cele mai importante explicații oferite de Victor Ponta pe blogul personal:

  • Pe 6 februarie nominalizarea lui MRU era decisă. Era clar că o eventuală ofertă de la Băsescu pentru noi era doar o provocare - dacă spuneam DA, urma să ne acuze că suntem niște fripturiști, dacă spuneam NU, că suntem fricoși și nu vrem să guvernăm. Cunoșteam metoda, ultima dată o folosise tot la consultări, cand îl trăgea pe Crin de mânecă să-i propună o alianță PDL- PNL. Am stabilit între noi că, dacă va exista o asemenea capcană, să răspundă doar Crin, clar și tăios: vrem demisia lui și anticipate, nimic mai puțin.
  • Băsescu nu a fost în stare să-și pregătească capcana cum trebuie - nu a spus niciodată direct că ne propune formarea Guvernului. A preferat să facă doar o aluzie, în timp ce hăhăia în stilul cunoscut, iar spre final a speculat o neatenție a lui Daniel Constantin, care tocmai încerca să-i vorbească de altceva.
  • Hunor Kelemen spune foarte clar că lor, la consultările de la ora 16, președintele le-a vorbit de nominalizarea lui MRU; cu noi s-a văzut la ora 17, așa că acum singura soluție e să spună că a făcut bășcălie cu UDMR și a vorbit serios cu noi!
  • Nu stiu ce s-a întâmplat de atunci, de s-a răzgândit și a decis să folosească povestea, pot doar să- mi imaginez. Poate că e dezamăgit că nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce privește opinia publicului față de el și PDL; poate e o amenințare voalată către ai lui (vedeți că dau guvernarea USL dacă nu mă ascultați) sau o porție de umilință și dresaj către un MRU care nu e chiar Boc (vezi că te-am pus doar pentru că nu a vrut Ponta, nu că ești tu prea important!). Sau poate pur și simplu frustrarea din ce în ce mai mare a oamenilor săi (Boc, Udrea, Anastase & co) față de lipsa de reacție în fața atacurilor din toate părțile (ceva de genul “șefu’, apără-ne de toți răii, arate-le tu cine e mai barbat”).
  • Concluzia rațională este indubitabilă: Băsescu a făcut o gafă monumentală. Și, ca de obicei, bomboana pe colivă a fost pusă de declarațiile publice ale D-nei Udrea – finis coronat opera! Ce a rămas din toată tărășenia?
  • Faptul că eu, Victor Ponta, pot fi propus pentru funcția de prim- ministru de către Președintele Băsescu (chiar fără majoritate parlamentară, chiar așa “imatur” și “cu conștiința încărcată” cum zice el, șef de interlopi și copilot cercetat de ANAF, nu mai contează. Îi “mulțumesc” d-lui Băsescu pentru apreciere și pentru încrederea de a mă nominaliza Prim Ministru.
  • Doresc să îl asigur că, dacă prima dată nu am înțeles (sau nu am fost “ager” cum spune Domnia Sa), data viitoare voi fi mult mai vigilent; și pot să îl asigur că voi spune DA, indiferent care președinte mă va propune, mai ales pentru că voi avea în spate legitimitatea dată de votul popular;
  • E clar că, până și un “animal politic” ca Băsescu îmbătrânește și face greșeli capitale, încurcându-se ca un păianjen obosit în propria plasă. Când vom avea stenogramele de la discuțiile cu celelalte partide, din care va rezulta clar că singura propunere a fost MRU, și că a mințit jalnic cu povestea “Ponta Prim Ministru”, sunt convins că DEMISIA este singura soluție! Pe scurt - GAME OVER!

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, i-a propus liderului PSD, Victor Ponta, să preia funcția de premier dar acesta a refuzat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PSD l-a acuzat pe șeful statului că minte când spune că i-a propus să preia funcția de premier, pentru că acesta nu i-a propus "niciodată, nimic". CITIȚI ȘI:

  • EXCLUSIV STENOGRAME. Iată dovada! De ce minte Victor Ponta? Președintele Băsescu i-a propus să fie premier