Evenimentul Zilei > Actualitate > Ponta, către jurnalişti: Muriţi de grija lui Voiculescu
Ponta, către jurnalişti: Muriţi de grija lui Voiculescu

Ponta, către jurnalişti: Muriţi de grija lui Voiculescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că USL şi-a votat împărţirea colegiilor parlamentare, în Comitetele Naţionale Executive ale fiecărui partid, acesta vorbind despre tratatul de la Murighiol. Întrunile USL s-au desfăşurat într-un resort de lux, dar atmosfera a fost una tensionată, mai ales datorită nemulţumirilor PNL privind împărţirea candidaturilor. Astfel, principiul parităţii PNL şi PSD, a fost aruncat pe apa sâmbetei. Conform lui Victor Ponta, PSD şi UNPR vor avea 246 de candidaţi în colegii eligibile, restul colegiilor, adică 206, urmând să revină ACD PNL-PC. Întrebat în legătură cu o eventuală candidatură a lui Dan Voiculescu, Victor Ponta a răspuns, vizibil iritat: "Muriţi de grija lui Voiculescu". Acesta a mai lăsat să se înţeleagă că numai proştii sunt interesaţi de candidatura lui Dan Voiculescu pe listele USL.

UPDATE 3. Conform unui comunicat de presă remis NewsIn, la întrunirea de azi, de la Murighiol au participat şi preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane şi preşedintele Mişcării Verzilor, Remus Cernea. Potrivit unor surse, acestea vor primi şi colegii pentru alegerile parlamentare. De asemenea, cele două partide au convenit şi asupra unui calendar de fuziune.
"Cu această ocazie, cele două partide verzi au convenit asupra unui calendar de fuziune. Prezenţa verzilor alături de USL va aduce în prim-planul politicilor publice ideile şi principiile Verzilor Europeni,  de care ţara noastră are nevoie. Accederea verzilor în Parlamentul României va completa un segment nereprezentat politic până acum, al celor ce doresc un mediu curat şi protejat şi o dezvoltare economică pe principii sustenabile", se mai arată în comunicatul de presă.
UPDATE 2. Negocierile de la nivelul USL privind împărţirea colegiilor pentru alegerile parlamentare s-au încheiat. La finalul discuţiilor, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au susţinut declaraţii de presă.
Crin Antonescu:

 • Aceasta formulă care a fost negociată de colegii noştrii, a fost votată în forurile de conducere şi din acest moment, rămâne ca într-un termen scurt, fiecare alianţă să desemneze candidaţii respectivi
 • Cred că această înţelegere pe care m-aş bucura să o numesc Pactul de la  Murighiol este importantă pentru că toate criteriile pe care le-am avut în vedere au ideea ca fiecare din partidele noastre să câştige şi electoratul român să aibă în vedere o variantă comună: guvernarea USL
 • Nu am discutat şi programul comun de guvernare cu care vom intra în această vară în alegeri

Victor Ponta:

 • Înca o dată şi încă o dată, am trecut testul solidarităţii 
 • În România exista o tradiţie negativă a alianţelor, dar când am spus că putem fi parteneri oneşti şi putem câştiga toţi, mulţi nu ne-au crezut.
 •  Ni s-a spus că nu putem câştiga alegerile locale împreună şi le-am câştigat, ni s-a spus că nu putem asigura o guvernare comună şi am obţinut sprijinul în Parlament, ni s-a spus că nu putem avea candidaţi comuni la parlamantare şi iată că avem
 • Gata cu negocierile. De luni, ne întoarcem cei din zona executivă la munca executivă, iar restul colegilor notri la campania electorală, unde vrem să schimbăm regimul Băsescu şi vrem să guvernăm România pentru 4 ani, nu pentru câteva luni
 • La Bucureşti, conform înţelegerii noastre iniţiale, respectată şi la primării, şi la Consiliul General, avem un număr egal de candidaţi, respectiv fiecare – ACD şi ACS, 6 senatori şi 14 deputaţi, având în vedere sprijinul pe care bucureştenii l-au acordat în cele 40 de mandate din Bucureşti, o să avem 35 de parlamentari
 • Avem 246 de candidaţi. Îi cunosc pe cei mai mulţi dintre ei, dar nu am nominalizat acum, nici măcar Colegiu 6 din Târgu Jiu, adică pe mine
 • În legătură cu candidatura lui Dan Voiculescu pe listele USL: "Muriţi de grija lui Voiculescu. În Romania, unul moare de grija altuia. Ştiţi cum e, câinele moare de drum lung…"
 • În ceea ce priveşte deciziile luate de Comitetul Executiv al PSD azi, Victor Ponta a declarat că acestea au fost luate în unanimitate, iar Crin Antonescu a adăugat că în PNL s-a înregistrat un vot împotrivă şi o abţinere. " De data asta v-am bătut noi la scor", a venit replica rapidă a lui Victor Ponta.

Preşedintele PC, Daniel Constantin a afirmat că partidul pe care îl conduce a primit 21 de colegii eligibile şi câteva colegii neeligibile.
UPDATE 1: Conform unor surse politice, principiul parităţii dintre PNL şi PSD a fost aruncat pe apa sâmbetei. Astfel, PSD şi UNPR ar urma să aibă cu aproximativ 40 de candidaţi mai mult decât PNL şi PC. Mai exact, PSD va avea 216 candidaţi, UNPR-30, PNL-185 şi PC- 21.
În plus, conform unor surse citate de Hotnews. ro, există o problemă la Olt, unde există tensiuni între organizaţia locală a PSD şi fostul social-democrat Ioan Toma, care a plecat anul trecut la UNPR.De asemenea, Ponta ar vrea să acorde 10 mandate şi Partidului Ecologist Român.
Într-o intervenţie la Antena 3, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu a declarat că  PNL va avea un număr consistent de mandate suplimentare faţă de numărul de parlamentari actuali.
"Ca principiu general, nominalizările persoanelor vor intra imediat după finalizarea negocierilor în mecanismele interne ale fiecărui partid. Pot să vă răspund că prin natura scorului pe care îl vom obţine, PNL va avea un număr consistent de mandate suplimentare faţă de numărul de parlamentari actuali, aşa că cel puţin din perspectiva PNL va exista o completare – să nu îi spunem reîmprospătare – foarte serioasă grupurilor noastre parlamentare", a afirmat Voicu.
Purtătorul de cuvânt al PNL a mai afirmat că USL nu are probleme de organizare internă şi că numărul mare de aleşi locali şi experienţa vor conta foarte mult la alegerile parlamentare.

"Nu avem niciun fel de probleme de organizare internă şi mai mult decât atât în acestă campanie electorală, experienţa pe care o avem, numărul mare de aleşi locali şi scorul din sondajele de opinie – nu trebuie să uităm lucrul acesta – vor fi toate elementele care or să conteze foarte mult", a mai spus Voicu.

În acest weekend, USL urmează să anunţe care vor fi colegiile pentru alegerile parlamentare care vor reveni partidelor componte ale Uniunii. 

Pe de altă parte, este de aşteptat ca tot la reuniunile din Deltă să se facă şi o analiză a rezultatului obţinut de organizaţiile locale la referendum, precum şi o strategie privind alegerile parlamentarele şi viitorul program de guvernare al USL.
Ieri, Victor Ponta a admis că liderii din teritoriu au avut unele nemulţumiri, dar a profitat de prilej pentru a-i mai da un bobârnac liderului PNL, Crin Antonescu.
"Dacă PSD avea 460 de candidaţi, tot nu erau mulţumiţi. Sigur, dl Antonescu spune că dacă PNL avea 460 de candidaţi, erau toţi foarte mulţumiţi", nu s-a putut abţine premierul să nu facă aluzie la dimensiunile mult mai mici ale PNL prin comparaţie cu PSD.
CITIŢI ŞI:

 • Crin Antonescu, tot mai dezamăgit de Victor Ponta
 • VEZI în ce resort de lux se desfăşoară MAREA ÎMPĂRŢEALĂ în USL | FOTO + VIDEO
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News