Tragedia din Rusia nu va afecta stabilitatea Poloniei

Tragedia din Rusia nu va afecta stabilitatea Poloniei

Clasa politică şi militară poloneză a fost secerată de accidentul aviatic de sâmbătă în care şi-au piedut viaţa şeful de stat al Poloniei, Lech Kaczynski, dar şi alţi lideri marcanţi. Cu toate acestea, stabilitatea ţării nu este în pericol, apreciază experţi internaţionali.

"Într-adevăr, avem de-a face cu o situaţie cu adevărat dramatică, traumatizantă. Dar stabilitatea instituţională a Poloniei este asigurată de procedurile legale solide", este de părere sociologul Edmund Wnuk-Lipinski de la Academia poloneză de Ştiinţe.

Atât preşedintele, cât şi responsabilii militari şi guvernatorul băncii centrale, care au murit în accident, au fost înlocuiţi imediat, aşa cum prevede Constituţia poloneză. Şefia interimară a statului este asigurată de preşedintele camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, în timp ce soarta economiei va fi în mâinile viceguvernatorului băncii centrale Piotr Wiesiolek.

Cunoscutul profesor Wnuk-Lipinski crede că adevărata problemă va apărea în parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Opoziţia conservatoare a fost decimată de această tragedie a cărei impact se va vedea în alegerile parlamentare de anul viitor", a declarat acesta pentru France Presse. Mai mulţi membri ai Partidului conservator Lege şi Justiţie făceau parte din delegaţia oficială care îl însoţea pe Lech Kaczynski la Katyn, unde urmau să comemoreze victimele masacrului comis în urmă cu 70 de ani de poliţia stalinistă.

Cât priveşte situaţia financiară a ţării, specialiştii nu cred că tragedia se va reflecta în evoluţia economică a ţării.

"Situaţia economică a Poloniei este stabilă, suntem departe de ce se întâmplă în Grecia", a declarat Andrzej Sadowski, economist la Centrul de analiză Adam Smith.

Au trecut şase ani de când Polonia s-a alăturat Uniunii Europene. Cu o naţiune de 38 de milioane de oameni, anul trecut, Polonia a fost singura ţară din UE care a evitat recesiunea şi a înregistrat o creştere economică de 1,7%.