Poliţist-model din Sânnicolau Mare, ucis de epuizare

Poliţist-model din Sânnicolau Mare, ucis de epuizare

Subcomisarul Ioan Popa, din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a murit luni dimineaţă în drum spre serviciu. Oboseala şi stresul l-au pus la pământ în dreptul unei farmacii.

Colegii lui Ioan Popa se pregătesc de înmormântarea celui mai activ om pe care l-au avut vreodată la muncă. Toţi spun că subcomisarul Popa şi-a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică la birou, însă nu era nimic neobişnuit în programul lui de lucru.

Duminică a vrut însă să stea acasă. A doua zi dimineaţă, în dreptul unei farmacii pe lângă care trecea în drum spre serviciu, poliţistul a căzut ca secerat. A apucat să mai pună mâna pe telefon şi să-şi sune nevasta. O ambulanţă l-a transportat repede la spital, dar Popa era inconştient. Puţin timp mai târziu, inima i s-a oprit de tot.

Nimeni nu poate explica ce s-a întâmplat în dimineaţa de luni şi nici cum s-au derulat ultimele zile din viaţa subcomisarului Popa. Toţi ştiu însă că inima bărbatului de 47 de ani a cedat din cauza stresului şi a oboselii.

Colegii: "Muncea foarte mult"

Poliţiştii din Sânnicolau Mare spun că bărbatul a plecat sâmbătă seara pentru o misiune de control în baza unor informaţii. A doua a zi a fost liber şi urma ca luni la prima oră să fie la muncă. Un telefon i-a anunţat însă că Ioan Popa a murit la spital.

"Am împărţit 12 ani acelaşi birou cu omul acesta. Suntem în stare de şoc. Soţia lui încă nu şi-a revenit, nu poate admite că s-a întâmplat aşa ceva", a spus Gigi Horodincă, şeful poliţiei din localitate. În raportul legiştilor, infarctul pare să fi fost cauza decesului subcomisarului Popa.

Colegii cred că mai multe lucruri au condus la moartea lui. "Şi stresul l-a ucis: cel din viaţa de zi cu zi, criza, reducerile salariale", au declarat colegii. Bărbatul era căsătorit de mulţi ani şi avea un copil de 12 ani. Plănuia să se mute în Timişoara în această toamnă, pentru că soţia lui obţinuse un post la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Prime pentru rezultate

Când a împlinit 20 de ani de activitate, subcomisarul Ioan Popa a fost decorat cu un însemn onorific. Pentru competenţă, a primit însă multe premii reprezentând prime salariale. În 2005 şi în 2009 a primit felicitări în scris de la superiorii lui pentru rezultatele bune obţinute.

"Am împărţit 12 ani acelaşi birou cu omul acesta. Suntem în stare de şoc. Soţia lui încă nu şi-a revenit, nu poate admite că s-a întâmplat aşa ceva.“ GIGI HORODINCĂ, şeful Poliţiei Sânnicolau Mare

DIN PREA MULTĂ MUNCĂ

Raluca şi Ramona, victimele jobului Cristina Lica

În 2007, o ştire făcea înconjurul ţării, atât prin absurditate, cât şi prin ineditul situaţiei. Raluca Stroescu, o tânără de 31 de ani, din Bucureşti, care lucra la o companie de audit, a fost găsită moartă în casă, colegii ei susţinând atunci că aceasta decedase din cauza epuizării, după mai multe săptămâni de muncă fără pauză. Cazul tinerei a fost anchetat luni de-a rândul, iar mărturiile erau cutremurătoare: femeia cântărea doar 40 de kilograme şi petrecea mai multe de 15 ore la serviciu.

  • Tragedia Ralucăi nu a schimbat nimic

Un alt caz care a şocat a fost cel al Ramonei Ciciu, tot din Bucureşti, femeia de 34 de ani care a făcut stop-cardiac la serviciu, în martie anul trecut. Programul haotic de lucru, dar şi stresul legat de o posibilă disponibilizare au făcut ca inima Ramonei să nu mai bată.

Bucureşteanca era mama a doi băieţi gemeni. După doar cinci luni de concediu de maternitate, femeia s-a întors la lucru, în ciuda sfaturilor pe care le primise de la medici.

  • Merită mori pentru carieră şi o leafă de 2000 de Euro?

CAUZE

Cum şi de ce te pot ucide oboseala şi stresul de la serviciu

Epuizarea prin muncă şi stresul pot ucide dacă se adaugă altor probleme de sănătate (colestrol crescut, leziuni ale vaselor de sânge, fumat, alcoolism, obezitate, hipertensiune).

Chiar şi o persoană aparent sănătoasă poate face infarct sau atac cerebral din cauza stresului, dacă nu se menajează, nu se hidratează şi uită să mai mănânce sub presiunea sarcinilor de serviciu.

Colesterolul şi obezitatea

Epuizarea prin muncă este de două feluri, spun medicii: fizică şi psihică.

"Vorbim de epuizare fizică dacă o persoană face efort prelungit şi susţinut, sporturi grele, în condiţii de mediu extreme: dacă alergi 50 de km la 40 de grade, dacă alergi în deşert la 70 de grade, poţi să faci infarct. Însă, nu poţi face infarct exclusiv din cauza încordării psihice. Exagerăm dacă spunem asta. Trebuie căutaţi factorii de risc: colesterol crescut, istoric de alcoolism şi de fumat, obezitate, hipertensiune, diabet", explică dr. Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

SFATURI. Bogdan Oprița crede că ne putem feri de epuizarea psihică dacă identificăm adevăratele probleme ale fizicului FOTO: ARHIVA EVZ

Stresul grăbeşte apariţia bolilor latente

Totuşi, stresul prelungit poate grăbi apariţia unor boli ca stau la pândă: boli cardiovasculare şi chiar cancer. "Stresul, îndeosebi emoţiile negative, descarcă în organism anumite sub stanţe ce provoacă periodic spasme, care duc la îngustarea vaselor de sânge. Dacă există şi modificări ale vaselor de dinainte, chiar şi depuneri minore de colesterol (mai ales după 40 de ani), arterele se pot astupa, oprind alimentarea cu sânge a inimii şi a creierului. Astfel apare infarctul sau atacul cerebral", atrage atenţia şi cardiologul Florin Mitu.

Şi persoanele care se ştiu sănătoase pot fi victime ale stresului, dacă au şi un stil de viaţă dezordonat. "Emoţiile negative, pre siunea, efortul susţinut îndelungat fără momente de repaus pot fi fatale dacă nu ne hrănim şi nu hidratăm cum trebuie, mai ales în zilele caniculare", adaugă Mitu. Medicul mai sfătuieşte să nu neglijaţi epuizarea, să încercaţi să nu depăşiţi 40 de ore de muncă pe săptămână şi alternaţi munca intensă cu momentele de repaus. "Reorganizaţi lista de sarcini şi încercaţi să vă detaşaţi de stres.Hidrataţi-vă constant", a mai spus Florin Mitu.

Ne puteți urmări și pe Google News