Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliţele RCA vor fi mai scumpe în cinci ani decât cele Casco
Poliţele RCA vor fi mai scumpe în cinci ani decât cele Casco

Poliţele RCA vor fi mai scumpe în cinci ani decât cele Casco

Şoferii români plătesc acum printre cele mai mici tarife din Europa la asigurările auto obligatorii.

Preţurile asigurărilor auto obligatorii vor continua să crească până la un nivel situat peste cel practicat la asigurările facultative.

„Poliţa RCA va deveni asigurarea auto principală din punctul de vedere al preţului în România, în cinci ani”, afirmă şeful biroului auto de la Generali, Radu Ionescu, citat de revista „Capital”.

Această evoluţie va fi determinată de creşterea despăgubirilor, inclusiv cele pentru vătămări corporale, dar şi de scăderea treptată a tarifelor Casco. Preţul poliţelor facultative se reduce ca urmare a împuţinării riscurilor asigurate, dar şi a acceptării de către clienţi a unor franşize mai mari. Franşiza este partea din pagubă neacoperită de asigurare şi suportată de client.

Avem cele mai mari tarife la asigurările facultative

Asigurătorii au încercat, în ultimii ani, să-şi educe clienţii să accepte franşize la Casco. Încheierea unei poliţe cu franşize înseamnă o primă mai mică, în condiţiile în care firma de asigurare reduce atât riscul de fraudă, cât şi nivelul maxim al despăgubirii pe care ar putea ajunge să plătească respectivului client.

Potrivit unui studiu publicat recent de CEA – federaţia europeană a asigurătorilor şi reasigurătorilor, pe piaţa autohtonă au fost plătite cele mai mari tarife medii la asigurările Casco în 2007.

Prima medie în România era de 770 de euro, în timp ce în Germania şi în Finlanda era sub 200 de euro. Valoarea foarte ridicată a primei medii practicate la noi poate fi explicată parţial prin absenţa franşizelor la poliţele autohtone, arată studiul CEA.

Preţurile practicate la Casco în Europa de Est sunt cu mult peste cele din Europa de Vest, dar situaţia este compensată de tarifele mai mici pentru RCA.

COMPARAŢIE

Cât costă asigurarea auto obligatorie în Europa

Cea mai ieftină poliţă RCA pentru un automobil cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc deţinut de o persoană fizică cu vârsta de până la 65 de ani costă circa 68 de euro pe piaţa autohtonă, iar cea mai scumpă – 377 de euro, fără a ţine cont de tarifele speciale pentru pensionari.

Cel mai mic tarif apare în oferta Allianz-Ţiriac, pentru clienţii din categoria cu cel mai redus grad de risc, iar cel mai ridicat la Omniasig, pentru şoferii care se încadrează în grupa cu cel mai mare grad de risc.

În Cehia, poliţa de răspundere civilă costă cel puţin 120 de euro, în Polonia – minimum 125 de euro, iar în Bulgaria preţul este de circa 170 de euro, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

S-au scumpit cu 60% în 12 luni

Tarifele practicate de asigurătorii autohtoni la asigurările obligatorii au crescut de la un an la altul. Preţurile de bază la RCA erau, la începutul acestui an, cu circa 60% peste cele practicate în urmă cu un an, potrivit calculelor „Capital”.

România este ţara în care se înregistrează cea mai ridicată frecvenţă a daunelor pe RCA – circa 11%, nivel dublu faţă de orice altă ţară din regiune.

În 2009, asigurătorii au încasat 2,23 miliarde lei din vânzarea RCA şi au plătit despăgubiri de 1,6 miliarde lei.

„În cinci ani, poliţa RCA va deveni asigurarea auto principală din punctul de vedere al preţului.“
RADU IONESCU, şef birou asigurări Generali

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: