Fostul secretar general al guvernului a fost reactivat. Acum un an, EVZ a dezvăluit ingineria imobiliară pe care o plănuia la Snagov.
PNL l-a nominalizat ieri pe Radu Stroe pentru funcţia de ministru al apărării. Teodor Meleşcanu, deţinătorul portofoliului, a fost „transferat“ în fruntea Ministerului Justiţiei, după ce Curtea Constituţională a scos-o din cursă pe Norica Nicolai. Meleşcanu deţine interimatul la Justiţie. În urmă cu un an, Radu Stroe a fost acuzat că a girat o afacere imobiliară controversată.
Din postura de secretar general al guvernului, el a avizat o hotărâre a RAAPPS prin care Răzvan Petrovici, om de casă al PNL, a fost la un pas de a obţine controlul asupra Complexului „Moara Vlăsiei“ şi a unui teren situat în centrul Capitalei.
Valoarea terenurilor se ridica la cel puţin 340 de milioane de euro. Ingineria imobiliară a căzut după ce EVZ a publicat o amplă anchetă pe acest subiect. Cele două propuneri de miniştri vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, pentru că liderii PNL au fost anunţaţi în weekend de PSD-işti că nu vor sprijini o restructurare a guvernului prin parlament. Olteanu „a tăiat-o“ pe Norica prin votul PSD
În şedinţa de ieri, Tăriceanu a deschis ostilităţile. El a menţionat că, după decizia Curţii Constituţionale, liberalii au de ales între două variante. Prima: nominalizarea unei alte persoane decât Norica Nicolai la Ministerul Justiţiei, care să fie trimisă preşedintelui (o simplă remaniere). A doua: restructurarea guvernului prin votul parlamentului, care ar fi permis instalarea Noricăi Nicolai. Vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Ludovic Orban au pledat pentru restructurare. Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a invocat faptul că PNL nu are votul social-democraţilor.
„Dacă aveţi alte idei, negociaţi voi cu PSD“, a jucat Olteanu cartea decisivă. Premierul Tăriceanu se gândea să-l mandateze negociator pe Crin Antonescu, dar, după anunţul lui Olteanu, a cerut remanierea. Propunerea a trecut cu 12 voturi „pentru“, nouă „împotrivă“ şi două „abţineri“. Posibilitatea ieşirii de la guvernare, susţinută de Crin Antonescu, a fost doar evocată, nu şi propusă oficial, şi nu a fost supusă la vot. Rotaţia cadrelor la liberali
După ce liberalii au decis că nu vor merge în parlament, Tăriceanu l-a propus pe Meleşcanu la Ministerul Justiţiei, pe care îl conduce deja în calitate de interimar. Singurul care a votat împotrivă a fost chiar Meleşcanu. Pentru Radu Stroe la Ministerul Apărării votul a fost 19 la 2. Cele două propuneri urmează să fie trimise preşedintelui Traian Băsescu.
Acest lucru se va întâmpla după ce va fi publicată în Monitorul Oficial decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia preşedintele poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea premierului pentru un minister rămas vacant. Acestă decizie le conferă lui Meleşcanu şi lui Stroe un statut diferit.
În cazul primului, Băsescu trebuie să accepte nominalizarea sa la Justiţie, pentru că a refuzat-o deja pe Norica Nicolai. În schimb, preşedintele poate refuza nominalizarea lui Radu Stroe la Ministerul Apărării. Ludovic Orban a anunţat că, dacă preşedintele Băsescu refuză nominalizarea lui Radu Stroe, liberalii o vor propune pentru acest portofoliu pe Norica Nicolai. Vot de încredere La solicitarea Noricăi Nicolai, conducerea PNL i-a dat acesteia un vot de încredere. Despre „bătălia“ cu Traian Băsescu, ea a declarat că a înţeles că „cel mai deştept cedează“. Nicolai a anunţat că va candida pentru un post de consilier general în Primăria Capitalei.
D’ALE TINEREŢII Stroe a vrut să-l dea afară pe Băsescu din UTC! Liberalul Radu Stroe a fost, înainte de Revoluţia din decembrie 1989, responsabil UTC în Ministerul Transporturilor. Din această calitate, Stroe ar fi propus excluderea lui Băsescu din rândul tinerilor comunişti, deoarece acesta nu îşi plătise cotizaţia luni de zile. Întors dintr-un voiaj, comandantul de navă Băsescu s-a apărat afirmând că, nefiind pe uscat, nu putea plăti cotizaţia „nici măcar cu porumbelul voiajor“. Dezvăluirea a fost făcută de ziarul „Cotidianul“ în martie 2006. (Andrei Crăciun) AFACEREA „MOARA VLĂSIEI“ Implicat într-o suveică imobiliară de 340 milioane de euro Radu Stroe a jucat, în ianuarie 2007, un rol important într-o suveică imobiliară, ce urma să aducă terenul pe care PSD-ul dorea să facă „Dracula Park“ în portofoliul unui om de afaceri din sfera sa de influenţă. Afacerea a fost descoperită de „Evenimentul zilei“, în plină desfăşurare a scandalului „Bileţelul“. Triunghiul afacerii era format din doi membri PNL - Radu Stroe (secretar general al guvernului) şi Adrian Dumitru (director RAAPPS) - şi „investitorul transpartinic“ Răzvan Petrovici. Miza afacerii au fost două terenuri evaluate la acea vreme la cel puţin 340 de milioane de euro. Afacerea a căzut când ingineria financiară a „transpirat“ în presă. Cadouri scumpe Astfel, în urmă cu doar un an, Radu Stroe a semnat un proiect de hotărâre al Regiei Protocolului de Stat (RAAPPS), instituţie care îi era direct subordonată, prin care cele 400 de hectare ale fermei „Moara Vlăsiei“ din Snagov - terenul pe care PSD-ul dorise să facă „Dracula Park“ - urmau a fi încredinţate unei firme controlate de Petrovici. RAAPPS-ul a decis încheierea unui contract de asociere în participaţiune, fără a organiza, deci, vreo licitaţie.
Cel de-al doilea teren pe care Petrovici urma să-l primească tot fără licitaţie, în suprafaţă de 8 hectare, este situat pe Bulevardul Expoziţiei, în spatele complexului hotelier World Trade Center. Pe 20 iulie 2006, RAAPPS-ul a adoptat o notă de fundamentare pentru construirea, pe acest teren, a unui complex rezidenţial. Mai mult, deşi preţul mediu pentru un metru pătrat de teren în acea zonă ajungea la 1.500 de euro, RAAPPS-ul le-a evaluat la jumătate de preţ. Stroe, debarcat în şoaptă În ianuarie 2007, EVZ a publicat o amplă anchetă legată de acest caz. A doua zi, premierul Tăriceanu a solicitat efectuarea unui control la RAAPPS şi l-a suspendat pe directorul Adrian Dumitru. La rândul său, Radu Stroe a declarat că renunţă la conducerea Secretariatului General al Guvernului. El declara la acea vreme că, deşi se bucură de sprijinul politic al primuluiministru, gestul său este o consecinţă a pierderii funcţiei de vicepreşedinte, pentru care a candidat la Congresul PNL. (Liviana Rotaru)