PNL: Guvernul Ponta a tăiat fondurile destinate reabilitării închisorii în care a fost închis Corneliu Coposu
- Departamentul Politic
- 19 mai 2014, 18:14
PNL susţine că Guvernul Ponta a tăiat bugetul destinat reabilitării închisorii de la Râmnicu Sărat în care a fost închis Corneliu Coposu şi transformării acestui imobil în Memorial al Victimelor Comunismului.
"PNL aduce la cunoştinţa opiniei publice că în această lună, peste jumătate de milion de euro, fonduri destinate special pentru proiectul Memorialului Victimelor de la Râmnicu Sărat, au fost tăiate din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc. Institutul se află în coordonarea primului-ministru Victor Ponta, care dă astfel semnalul că a abandonat înfiinţarea unui Memorial al Victimelor Comunismului", afirmă PNL într-un comunicat remis Agerpres.
"Amendăm aici totodată indiferenţa şi lipsa de implicare în această chestiune a domnului Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului, apropiat al PSD şi numit în această funcţie de primul-ministru Victor Ponta", mai precizează PNL.
Potrivit PNL, în timpul mandatului liberalului Andrei Muraru, fost preşedinte executiv al institutului în perioada mai 2012 - martie 2014, proiectul Memorialului Victimelor Comunismului de la Râmnicu Sărat a devenit o prioritate şi s-au făcut paşi concreţi în acest sens.
Pe 20 mai 2014 se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu (1914-1995), personalitate politică de prim rang a României. Dintre cei 17 ani de temniţă grea pe care i-a executat în închisorile comuniste, Seniorul ţărănist a stat închis timp de 8 ani la Râmnicu Sărat, în regim sever de izolare. Corneliu Coposu a fost închis la Râmnicu Sărat sub conducerea comandantului Alexandru Vişinescu, pus astăzi sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii pentru regimul de exterminare instaurat aici.
Monument istoric ridicat la la începutul secolului XX, închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat, odată cu instaurarea regimului comunist, unul dintre cele mai importante locuri ale represiunii comuniste, aici fiind pus în aplicare un regim de izolare şi de exterminare.
Alexandru Vişinescu a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963. În timpul mandatului său, aşa cum au arătat istoricii, la Râmnicu Sărat au murit 13 persoane ca urmare a condiţiilor inumane de detenţie la care au fost supuse. Printre cei care au trecut prin penitenciarul de la Râmnicu Sărat după 1955 s-au aflat personalităţi importante ale vieţii politice, culturale, militare şi religioase din România, dintre care amintim pe fruntaşul ţărănist Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Victor Anca, Corneliu Coposu, Jenică Arnăutu, Ioan Barbuş, Ion Ovidiu Borcea, Ion Diaconescu, Constantin Hagea, Ion Puiu, Ion Lugoşianu, episcopul romano-catolic Alexandru Todea, preoţii catolic şi iezuit Waltner Iosif, respectiv Mihai Godo, se mai arată în comunicatul PNL.