Ploieştenii se mută în oraşele din jur, care sunt mai ieftine
- Adam Popescu
- 5 februarie 2008, 14:00
„Vând apartament cu două camere, parchet, instalaţii sanitare şi electrice noi, tâmplărie PVC cu geamuri termopan. Preţ 35.000 de euro, negociabil.“
Deşi pare un anunţ de mică publicitate vechi de câţiva ani, prin prisma preţului foarte mic, acesta este cât se poate de actual şi se referă la un apartament situat în Boldeşti Scăieni, oraş aflat la zece kilometri de Ploieşti.
Datorită preţurilor accesibile în comparaţie cu cele de pe piaţa imobiliară ploieşteană, tot mai multe persoane sunt interesate să se mute în localităţile care au primit statut de oraş în perioada comunistă. „La noi, un apartament cu trei camere, semidecomandat, costă între 35.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de îmbunătăţiri. Vin ploieşteni şi cumpără masiv pentru că e mai ieftin decât la ei“, susţine primarul oraşului Boldeşti Scăieni, Ion Dumitru. În schimb, acelaşi apartament „sare“ în Ploieşti de 70.000 de euro.
„Am preferat să-mi iau o garsonieră aici şi să fac naveta la Ploieşti pentru că nu aveam suficienţi bani. Cu 25.000 de euro nu puteam să cumpăr nimic, poate un loc de parcare într-un cartier rezidenţial“, spune Dorin Florea, unul dintre ploieştenii care şi-au schimbat domiciliul.
Achiziţii riscante
Alte localităţi unde proprietăţ ile ieftine îi atrag pe ploieşteni sunt Plopeni şi Băicoi, ambele situate la mai puţin de 20 kilometri. „Foarte mulţi s-au mutat din Ploieşti la noi. Cred că sunt de ordinul zecilor“, spune Dragoş Niţă, viceprimarul oraşului Plopeni.
Cei care-şi vând apartamentele la preţuri cu mult sub cele ale pieţei sunt foşti angajaţi ai Uzinei Mecanice Plopeni, societate din industria de apărare care a disponibilizat în ultimii cinci ani aproape 10.000 de angajaţi. „La 50 de ani nu mă mai angajează nimeni la oraş, aşa că mi-am scos apartamentul la vânzare. Cer pe el 30.000 de euro. Cu banii ăştia îmi iau o casă la ţară şi mă apuc de agricultură“, spune Marina Popovici, una dintre victimele restructură rii industriei de armament.
Agenţii imobiliari atrag însă atenţia că astfel de achiziţii pot fi riscante. „Blocurile cu locuinţe ieftine au fost construite acum 30-40 de ani pentru muncitorii care lucrau la marile fabrici. Instalaţiile sanitare sunt foarte vechi, iar spaţiul este destul de mic, iar majoritatea necesită renovări interioare costisitoare“, spune Andrei Sandu, agent imobiliar.