Plaja cu certificat "Blue Flag" nu i-a impresionat pe români
- Adam Popescu
- 14 august 2008, 03:00
Turiştii nu ştiu prea bine ce semnificaţie are această clasificare şi apreciază pur şi simplu faptul că "e un loc civilizat", deşi au apărut deja chiştoacele, cojile şi hârtiile.
Plaja Vega, inaugurată săptămâna trecută, este singura de pe litoralul românesc care se ridică, potrivit certificatului „Blue Flag“, la standarde internaţionale. În afara spaţiilor generoase şi a numărului mare de coşuri de gunoi, plaja Vega nu oferă prea multe avantaje suplimentare: centrul de ajutor există, dar este închis, iar duşurile nu stau tocmai la vedere. În plus, deşi au trecut doar câteva zile de la inaugurare, plaja s-a umplut deja de scoici sparte, mucuri de ţigară şi, pe alocuri, chiar şi de pietre.
Ba mai mult, chiar la un metru de nisip, un grup de muncitori zoresc din greu să finalizeze un nou hotel, silindu-i astfel pe turişti să se bronzeze pe ritmuri de bormaşină.
Muzică pe trei voci
Cei care se plictisesc stând întinşi la soare pot scăpa de monotonie urmărindu-l pe aşa-numitul Vulpe, responsabil de curăţenia pe plajă. Omul îşi ia rolul în serios şi sortează conştiincios gunoiul din pubele. Cea mai mare durere a lui - pe care ţine s-o spună tuturor - este aceea că partenerul lui „a chiulit“ de la serviciu, lăsându-l să facă singur toată treaba. De fapt, acesta a decis să-şi ia lumea în cap, după ce şefii l-au păcălit că-i măresc salariul de la 600 la 800 de lei, şi omul n-a văzut niciun ban în plus, comentează chelnerii de la una dintre terasele din zonă. Un singur om nu poate însă să cureţe toate cele aproape cinci hectare, dovadă că mucurile de ţigară şi mici gunoaie menajere străjuiesc nestingherite pe plajă.
Turiştii nu par să fie deranjaţi de asta şi spun că se simt bine, pentru că e un loc civilizat. Faptul că are sau nu certificat „Blue Flag“ nu-i afectează prea tare, mai ales că nu prea ştiu ce înseamnă acest lucru. „Personalul este foarte săritor, iar preţurile sunt acceptabile. Nisipul e plin de scoici, dar aşa e oricum peste tot, nu doar aici“, spune Mihaela, o turistă din Braşov. Pentru un şezlong, tânăra a plătit 20 de lei pe zi, preţ ce include şi umbrela.
„Ce mă deranjează aici este amestecul de muzici care vine de la terasele de lângă“, mărturiseşte un alt turist, Mihai, 35 de ani, din Bucureşti.
„Aici vine doar lume bună“
„La noi vin turişti care caută un loc unde nu este aglomeraţie. La noi găsesc asta, pentru că spaţiul dintre şezlonguri e mare, chiar de cinci metri“, spune Garofil Dima, supervizorul plajei. Cele 1.250 de şezlonguri nu sunt mereu pline. În timpul săptămânii, numărul turiştilor nu depăşeşte 700, însă, în weekend, plaja poate primi peste 1.700 de turişti, fără să fie totuşi înghesuială.
Un alt personaj al casei, Cristi, băiatul care gestionează şezlongurile din sectorul doi al plajei, îşi laudă locul de muncă, cu isteţimea unui om de marketing. „Vin mereu controale la noi, de la Administraţia Naţională «Apele Române », de la Căpitănia Portului Constanţa, şi de cele mai multe ori nu au ce să ne reproşeze“, spune el. E din Tulcea, a terminat primul an de facultate la Constanţa şi este mândru că lucrează pe o plajă cu standarde europene de calitate. El susţine că, iniţial, plaja ar fi trebuit să fie împrejmuită, dar s-a renunţat la idee odată cu protestele teraselor din jur. „Aici vine doar lume bună, rar se întâmplă să am probleme cu cineva, iar agenţii de pază au mereu grijă de asta“, mărturiseşte Cristi.
FIŢE MICI
Plaja Vega are preţuri „aproape normale“
Turiştii mai leneşi au însă de ce se bucura. Angajaţii celor trei beach-baruri le aduc la nas răcoritoare, bere şi îngheţată. Preţurile nu sar cu mult faţă de restul staţiunii. Astfel, o bere costă 6-7 lei, iar un cafe-frappe, între 8 şi 10 lei. În dreptul Hotelului Vega, abia deschis săptămâna trecută, preţurile sunt simţitor mai mari, chiar mai mult decât duble: un şezlong costă 50 de lei pe zi, iar cei mai pretenţioşi turişti pot savura cocktailuri exotice, care însă depăşesc 20 de lei. Şi interesul turiştilor este însă mai scăzut: dacă în celelalte sectoare ale plajei aproape nu mai ajung şezlongurile, aici sunt ocupate doar câteva. Cei mici se pot juca la toboganele din plastic colorat, iar tinerii zglobii au la dispoziţie un teren de volei şi trei de fotbal. Amatorii de senzaţii tari pot petrece zece minute de adrenalină cu ski-jet-ul pe mare, pentru care trebuie să plătească 10 lei. Turiştii au de ales între pizzerii, terase şi restaurante de lux. O pizza costă între 16 şi 20 de lei, salata cu pui sau brânză nu depăşeşte 12 lei, iar variantele de peşte, prăjit sau la grătar, sunt multiple. Cei mai flămânzi pot mânca pe săturate, cu 62 de lei, la o terasă cochetă, unde meniul include o ciorbiţă pe alese, friptură cu garnituri, salată şi desert, iar berea, sucul şi vinul sunt din partea casei.