În 2011, ONU a înregistrat un număr de 302 catastrofe naturale, care au provocat decesul a 29.782 persoane, au afectat 206 milioane de persoane şi au provocat pagube economice record de 366 miliarde de dolari. Precedentul record data din anul 2005, când catastrofele naturale au provocat pierderi economice de 243 miliarde de dolari.

Seismul care a lovit Japonia, în luna martie, a fost responsabil pentru cea mai mare parte (210 miliarde de dolari) a pierderilor economice provocate de catastrofele naturale.

"Cutremurul şi tsunamiul care au lovit Japonia ne reamintesc că nu putem ignora lecţiile istoriei. Marile oraşe situate în zonele seismice trebuie să ia în serios probabilitatea reproducerii evenimentelor", a declarat directorul Strategiei Internaţionale de Reducere a Dezastrelor (UNISDR), Margareta Wahlström.

Din cele 206 milioane de persoane afectate de dezastrele naturale, anul trecut, circa 106 milioane de persoane au fost afectate de inundaţii, iar alte 60 de milioane au fost afectate de secetă (în principal în China şi Cornul Africii), furtunile afectând 34 de milioane de persoane.