Evenimentul Zilei > Social > Pictorul Constantin Ritivoiu restaurează partea stricată a lumii
Pictorul Constantin Ritivoiu restaurează partea stricată a lumii

Pictorul Constantin Ritivoiu restaurează partea stricată a lumii

Prima expoziție a Galeriei Romane din anul 2020 propune o incursiune în lumea, misterioasă, caldă, liniștită și, uneori, feerică a artistului plastic Constantin Ritivoiu.

Misterul răzbate din acele lucrări în care totul este acoperit, paradoxal în caz de mister, de o lumină care în prima clipă oprește privirea și înțelegerea, după care îți lasă bucuria să se nască în urma dezvăluirii peisajului, florilor, a grădinilor…

O abordare misterioasă, dar cu dragoste este lucrarea dedicată artistului Paul Gherasim, care, așa cum mărturisea în seara vernisajului galeristul Emil Ene, a fost cel care a susținut deschiderea unei expoziții a lui Constantin Ritivoiu, la Galeria Romană. MAESTRUL Gherasim spunea „Să-i faci lui Ritivoiu o expoziție. Merită. Face lucruri frumoase”.

Da, Constantin Ritivoiu face lucruri frumoase. Inedite, duioase sunt lucrările „Arbore cu sfinți” sau „Grădină cu sfinți”, lucrări ca o speranță. Suave și liniștitoare sunt „Flori de măr”, „Zid”, „Procovăț”, „Prescuri”, „Rugăciune”, „Putna”. Și celelalte grădini, cu flori și cu arbori, străjuite de clădiri, în cazul celor din București, sunt o invitație la bucurie „Temele, reprezentând aspecte din Bucureştiul de altădată sunt, în general, legate de perioada copilăriei, când aveam ocazia să văd locuri interesante atât din punct de vedere istoric cât şi estetic.

Cartierul vechi în care locuiesc şi acum era îconjurat de grădini îngrijite şi pline de flori. Clopotul mare de la Mitropolie cadenţa scurgerea timpului cu o sonoritate ce răzbătea până departe. Acum, grădina de la ţară, roditoare şi însorită, modulată de livezi ce unduiesc pe dealuri, împlineşte un nou univers de linişte şi armonie”, spune pictorul Constantin Ritivoiu.

Alteori, toată lumea, cu toate poveștile ei, se simplifică, se reduce la câteva linii, și îi lasă privitorului privilegiul de a țese propria poveste în acest spațiu. Orizontul, cu tot ce ar putea să însemne el, este o temă foarte prezentă în lucrările lui Constantin Ritivoiu. „M-au fascinat întotdeauna orizonturile. Acestea reprezintă o continuitate de trăiri şi supravieţuiri în timp”.

Peisajele lui Constantin Ritivoiu îți permit să intri din nou în lumi liniștite, frumoase, în culori perfecte. Poți sta ore în șir, pe vreme de viscol, de exemplu, să privești lucrarea „Poartă la mare-Thassos” și te va cuprinde o stare de senitătate și o căldură bună îți va învălui sufletul.

După parcurgerea expoziției, concluzia vine ca o alinare: Constantin Ritivoiu este un pictor pozitiv, care a ales să spună povestea luminoasă a lumii. Sau, ca fost restaurator, repară părțile stricate ale lumii acesteia…

Programul de vizitare al expoziției „Constantin Ritivoiu – desen și pictură” este luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00, la Galeria Romană, bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 1, Piața Romană.