Piața imobiliară. Cele mai mari chirii din țară, raportate la veniturile salariale

Piața imobiliară. Cele mai mari chirii din țară, raportate la veniturile salariale Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din România este caracterizată, în această perioadă, de creșterea prețurilor pentru locuințe scoase la închiriat. Interesul românilor pentru achiziția de case și apartamente a scăzut. În schimb, aceștia manifestă un interes crescând pentru închiriere.

Interesul românilor pentru locuințele scoase la închiriere se menține la un nivel ridicate. Cum oferta este relativ limitată, chiriile s-au majorat în unele dintre marile oraşe.  Imobiliare.ro a realizat o analiză pentru a vedea câţi bani din venitul lunar plătesc românii pe chirie.

Piața imobiliară se bazează pe închirieri

Chiriile s-au majorat, în ultimele luni, în mai multe dintre marile orașe din țară. Acest lucru are drept cauză oferta relativ scăzută de pe piața imobiliară. Numărul locuințelor scoase la închiriat nu mai este la fel de mare ca în urmă cu câtva timp. Valoarea chiriilor este ridicată și în raport cu veniturile din orașele analizate.

În Brașov, chiar dacă nu sunt cele mai mari chirii din țară, localnicii plătesc aproape jumătate din salariile pe care le obțin. Braşovenii au nevoie de mai mult de jumătate din salariul lunar pentru a-şi plăti chiria. Pe de altă parte, închirierea unei locuinţe este mai accesibilă pentru timișoreni. Aceștia plătesc undeva la o treime din veniturile pe care le obțin într-o lună, pe chirie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În vreme ce chiriaşii din Braşov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timişoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanţe mari de la un oraş la altul. Timişoara rămâne astfel cel mai accesibil şi atractiv mare oraş din perspectiva venituri versus chirie”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Daniel Crainic spune că, totodată, se observă și o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe. Aceasta în condițiile în care, spune el, ritmul de creștere a chiriilor încetinește.

Avizier

Sursa foto: Dreamstime

Chiriile din Braşov se apropie de cele din Capitală

Salariul mediu net la nivelul municipiului Brașov ajunge la 4.588 de lei. La rândul lor, chiriile pentru apartamentele cu două camere se situează la 2.380 lei/lună. Astfel, brașovenii au ajuns să plătească 52% din câştiguri pe chirie, conform estimărilor Imobiliare.ro. De menționat că Braşovul ocupă locul al treilea la nivel naţional în topul celor mai scumpe oraşe pentru chiriaşi, pe piața imobiliară.

În ultimele luni, proprietarii au majorat cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere. Creșterea este ai mare decât în Cluj-Napoca sau Bucureşti, unde preţurile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%, pe piața imobiliară.

Judeţul Braşov este al patrulea în România după numărul total al salariaţilor, fiind depăşit doar de Bucureşti, Cluj şi Timiş. Câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este al şaptelea cel mai mare din ţară. A fost o creștere cu 18% faţă de începutul anului 2023.

Piaţa din Braşov este influenţată semnificativ de activitatea de pe segmentul închirierilor pe termen scurt, în regim hotelier. Piața imobiliară este atractivă pentru micii investitori care înţeleg potenţialul turistic al oraşului, susţinut inclusiv de noul aeroport. Randamentul care poate fi obţinut prin închirierea în regim hotelier a unui apartament cu 2 camere din zona centrală este de circa 4.000 de lei/lună, conform Imobiliare.ro.

Piața imobiliară din Cluj Napoca

Chiriile solicitate de proprietarii de locuințe în Cluj-Napoca sunt cele mai mari din țară. Însă și veniturile clujenilor sunt mari, fiind depăşite doar de cele obţinute în Bucureşti. Acestea sunt cu aproape 19% peste media pe ţară şi au crescut faţă de începutul anului trecut. Un angajat obţine un salariu mediu net de 5.766 de lei. Iar chiria pentru un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca este de 2.609 lei/lună, pe piața imobiliară, echivalentul a 45% din câştigul lunar.

În Iaşi, la nivel județean, este înregistrat al şaselea cel mai ridicat câştig salarial mediu net din ţară. În martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere, pe piața imobiliară, era de circa 1.790 lei/lună. În prezent chiria pentru o astfel de locuință a ajuns la 1.988 lei/lună, conform datelor Imobiliare.ro. Această sumă este echivalentă cu 42% din salariu.

Câştigul salarial mediu net din Timiş este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din ţară, după Bucureşti şi Cluj, conform INS. Chiriile solicitate în Timişoara sunt cele mai mici din principalele centre regionale ale României. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere, pe piața imobiliară, este nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună. Practic, raportat la venituri, chiriile sunt la 36% din câştig.

Viața la bloc

Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Chiriile raportate la salariu în București

Angajații din București au cele mai mari salarii din țară. În schimb, şi chiriile sunt pe măsură, pe piața imobiliară, chiar dacă se mențin la nivelul înregistrat în ianuarie 2024. Un bucureștean are un salariu, în medie, de 6.136 de lei pe lună. Acesta plătește o chirie, pentru o locuință cu două camere, de aproximativ 40%.

Important de subliniat este faptul că piaţa imobiliară din Bucureşti dispune de cea mai variată ofertă în ceea ce privește unitățile de închiriat. Astfel că diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari sunt considerabile. Dacă în nordul oraşului se plătește o chirie de 6.000 lei/lună sau chiar mai mult, în zona de sud prețurile ajung la circa 1.750 lei/lună.