La finalul meciului de campionat Poli Iaşi – Unirea Urziceni, desfăşurat sâmbătă, Dan Petrescu, antrenorul fotbaliştilor ialomiţeni, a răbufnit, acuzând jocurile de culise puse în mişcare de federaţie pentru a acoperi o decizie luată încă de acum o lună şi care priveşte funcţia de selecţioner: „Nu-mi place să fie scos altul pentru a intra eu în cărţi la echipa naţională. Mi-am dat viaţa pentru România, am jucat la patru turnee finale şi cred că am făcut ceva şi ca antrenor, dar nu-mi place să fiu ultimul pe listă. Nu merit un asemenea tratament”.

Ieri, „Bursucul” a detaliat pentru EVZ: „Nu-mi convine să fiu luat de fraier! Nu accept. Am făcut multe pentru naţională. Sunt convins că presa m-a dorit la naţională, nu m-a propus nimeni de la federaţie. Nu plec de la Urziceni decât dacă mă dă afară Bucşaru sau dacă voi primi o ofertă din străinătate”.

Cacealmaua federaţiei

Ce a declanşat furia fostului fundaş dreapta al naţionalei? Dan Petrescu e deranjat de cacealmaua pusă în scenă de la „Casa Fotbalului”. România ar putea avea, în această săptămână, un selecţioner, după demiterea lui Victor Piţurcă. Antrenorul Răzvan Lucescu (40 de ani) este ca şi numit la cârma tricolorilor, iar înscăunarea s-a făcut după un plan foarte bine ticluit. Mircea Sandu şi acoliţii lui au pus în scenă o piesă de teatru ieftină când a fost vorba despre alegerea noului antrenor al naţionalei. Mimând spiritul de competiţie, FRF a întocmit o listă cu posibii selecţioneri, unde, ca să nu se su pere nimeni, i-a trecut pe cei mai în vogă şi mai cunoscuţi tehnicieni români.

În realitate, Răzvan Lucescu este de circa o lună antrenorul naţionalei. Deşi anunţase că toţi antrenorii au şanse egale, lucrurile au stat total opus. Numele celui ales se ştia de multă vreme, mai exact după teminarea meciului România – Serbia, pierdut de tricolori la Constanţa cu 3-2. Treptat, sesizând cursa întinsă de federali, unul dintre antrenorii nominalizaţi de Mircea Sandu s-a retras. „N-am primit şi nici nu cred că voi primi vreodată o ofertă din partea federaţiei de a prelua echipa naţională a României”, a fost declaraţia tranşantă a lui Loţi Boloni, conştient de antipatia pe care i-o poartă Ionuţ Lupescu.

În schimb, Mircea Lucescu a fost ofertat, ştiindu-se că urma să nu accepte. „Il Luce” l-a recomandat pe fiul său, Răzvan. „Toţi cei patru rămaşi au şase egale”, anunţat, cu mare pompă, Mircea Sandu „licitaţia” pentru postul de selecţioner. Afirmaţia era incorectă din punct de vedere logic, din moment ce între cei patru rămaşi în cursă se stabilise deja o or dine de abordare la negocieri. De fapt, Răzvan Lucescu fusese de mult întrebat des pre posibilitatea de a prelua naţionala. Şi, în principiu, a acceptat oferta. În schimb, ceilalţi „iepuri” au fost lăsaţi să se iluzioneze că vor ajunge selecţioneri.

„Nu-mi convine să fiu luat de fraier! Nu accept! Am făcut multe pentru echipa naţională. Doar presa s-a gândit la mine, nu şi oficialii federaţiei!”
Dan Petrescu antrenor la Unirea Urziceni


„L-aş numi la naţională pe unul dintre Dan Petrescu şi Gică Hagi. Cu tot respectul pentru Răzvan, care are tot timpul înainte să devină antrenorul echipei naţionale, Hagi a făcut mai multe pentru România decât a făcut el!”
Gică Popescu cumnatul lui Gică Hagi şi bun prieten cu Dan Petrescu


TRECUT

Şi altădată, selecţionerul s-a ales în culise

Şi în 1998, după înlăturarea de la cârma echipei naţionale a lui Anghel Iordănescu, la federaţie s-a procedat într-un mod asemănător cu cel folosit în aceste zile. Atunci, Victor Piţurcă a fost impus la presiunile fraţilor Ioan şi Victor Becali, câştigătorul fiind dinainte ştiut. Ca şi acum, s-a mimat o cursă, la care au participat, fără voia lor, mai mulţi antrenori.

Respectivii tehnicieni au fost intenţionat băgaţi „la înaintare”, pentru a crea o falsă concurenţă. Printre cei folosiţi ca „iepuri” s-a numărat şi „Il Luce”, un adversar tradiţional al taberei lui Mircea Sandu. Era a „n”-a oară când Lucescu era folosit în scop electoral de FRF.

SFAT PENTRU SANDU

Cornel Dinu: „Hagi e mai bun decât toţi!”

Cornel Dinu, administratorul delegat de la Dinamo, n-are încredere deplină în Răzvan Lucescu şi Dan Petrescu, spunând că nici unul dintre ei nu are suficientă experienţă pentru a antrena acum naţionala de fotbal a României. „Mister” îl sprijină în schimb pe Gică Hagi, care i-a mai pregătit pe tricolori în campania pentru Mondialele din 2002 şi a ratat prezenţa la turneul final din Japonia şi Coreea de Sud. „Răzvan Lucescu şi Dan Petrescu sunt apreciaţi ca antrenori, dar sunt în această meserie doar de câţiva ani.

Au experienţă redusă. Pot lucra bine la echipele de club, dar naţionala e altceva. Amândoi sunt temperamentali, muncitori, pedagogi, dau totul din ei. În acest moment însă, Hagi trebuie să fie selecţioner, este cel mai potrivit pentru acest post din toată lista făcută de federaţie. E mai bun decât toţi. Cred că Hagi a învăţat din experienţa pe care a avut-o în 2001 ca antrenor la echipa naţională, după ce a pierdut barajul cu Slovenia. Acum ar şti mult mai bine ce să facă pentru a califica România la Europenele din 2012”, a declarat, ieri, Dinu pentru EVZ.

„Ne aşteaptă ani grei”

Procurorul trage un semnal de alarmă în privinţa viitorului echipei naţionale, anunţându-ne că vin vremuri grele. „În campania pentru Euro, nu vom mai fi într-o urnă valorică favorabilă. Ne aşteaptă ani grei. Indiferent de nume, noul selecţioner va avea o viaţă dificilă la echipa naţională, va trebui să fie foarte bun din punct de vedere psihic.

N-ai voie să ai trei mijlocaşi la naţională care să scârţâie. S-au dus performanţele Generaţiei de Aur. Generaţia lui Gică Hagi şi Gică Popescu avea cursurile la zi şi a ştiut să treacă repede de la amatorism la profesionism, cea a lui Mutu şi Chivu este la fără frecvenţă”, ne-a mai spus fostul selecţioner.