Din lotul cu care România a abordat actuala campanie de calificare, opt jucători – Bogdan Lobonţ, Cosmin Contra, Cristi Chivu, Florentin Petre, Laurenţiu Roşu, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea şi Adrian Mutu – au participat la precedentul turneu final bifat de tricolori, cel din Belgia şi Olanda, disputat în 2000. Unul dintre aceştia, Florentin Petre, se află la cea de-a treia competiţie majoră din carieră, după Euro 1998 (cu naţionala de tineret) şi Euro 2000 (cu prima reprezentativă).

Chemat de urgenţă la lot, Petre a pus umărul, miercuri, la succesul din Luxemburg, marcând golul care a alungat grijile şi a descătuşat echipa. În 1999, în campania de calificare care ne-a dus la Euro 2000, „Piticul“ a înscris un alt gol mare în poarta unei naţionale mici, la Baku, împotriva Azerbaidjanului. Petre propune ca actualilor jucători ai naţionalei să li se ridice statui, aşa cum solicita Hagi înaintea Campionatului Mondial din 1998.

A petrecut cu suc de portocale


EVZ: Florentin, cum ai petrecut miercuri seară, după ce ai aflat că Bulgaria n-a câştigat în Albania, iar România s-a calificat la Euro 2008?
Florentin Petre: Am petrecut. N-am băut alcool, fiindcă nu am voie, ci suc de portocale şi cafea. De opt ani n-am mai pus gura pe alcool. N-am voie. De vină e virusul hepatic pe care l-am purtat. Şi dacă mănânc o prăjitură mă ia cu ameţeli! După petrecere am mers în cameră şi m-am odihnit. Oricum, eu am fost cel mai entuziasmat din hotel, deşi n-am băut şampanie! Cântam pe holuri: „Suntem la Euro, suntem la Euro!“

Cine a dat tonul la cântec în vestiar?
Daniel Niculae. El a fost şeful galeriei. Are experienţă, din perioada în care juca la Rapid şi, în plus, conducea galeria giuleştenilor. Ne-am bucurat sincer. Aşteptam de mult momentul ăsta.

Ai dat gol miercuri şi ai purtat tricoul cu numărul 10, în lipsa lui Mutu…
Aveam în spate toată istoria naţionalei! Am rămas mut când mi s-a dat tricoul cu numărul 10. A venit Chivu la mine şi mi l-a înmânat. I-am zis: „Ce să fac eu cu ăsta? Daţi-mi un număr de muncitor. Eu sunt soldat!“. Mi-a răspuns: „Taci din gură! Ascultă la mine, vei da gol!“. Aşa a şi fost.

Ce merită această generaţie drept răsplată pentru că a obţinut calificarea?
Merităm statui! Dacă am dus echipa la turneul final, înseamnă că am intrat definitiv în istoria fotbalului românesc.

Urmează să participi la cel de-al treilea turneu final din carieră. Acesta este cel mai important?
Toate au fost importante şi frumoase. Astfel de competiţii sunt programate din doi în doi ani şi nu trebuie să le ratezi. Ţin minte că la Europenele de tineret din 1998, de la Bucureşti, am fost declarat cel mai bun mijlocaş. Poate prind şi acum vreun trofeu! Glumesc, desigur.

Bănel pare favorit pentru a fi titularizat pe postul de mijlocaş dreapta.
Bănel joacă în Liga Campionilor, eu… Nu contează. La turneul final va juca acela care va fi cel mai în formă.

Ce a adus în plus Piţurcă la lot faţă de ceilalţi antrenori?
A reuşit să adune valorile şi să formeze o echipă.

În umbra lui Mutu şi a lui Chivu


Pe tine te supără faptul că se vorbeş te doar despre „generaţia lui Mutu şi Chivu“? Spre exemplu, pe Marica îl deranjează acest lucru…
Lasă, să se vorbească de Chivu şi de Mutu, iar noi să mergem la turneul final şi să luăm banii şi să facem performanţe. N-am nicio problemă că sunt ei mai băgaţi în seamă decât noi. Iar Marica să nu se supere, că mai are de jucat la naţională. E tânăr şi va ţine în spate echipa naţională în următorii 10-12 ani!

La ce să sperăm de la turneul final? Destui visează la semifinale…
Să trecem de grupe. Acesta este primul obiectiv pe care-l avem de îndeplinit. Apoi să vorbim despre sferturile de finală şi semifinale.

EROI


Cei 36 de „haiduci“
ai lui Piţurcă

În cele zece meciuri disputate de tricolori în actuala campanie, selecţionerul Victor Piţurcă a folosit 36 de jucători. Respectivii fotbalişti, pe care Piţi i-a alintat deseori cu apelativul „haiducii mei“, au evoluat fiecare cel puţin un minut pentru prima reprezentativă. Vă prezentăm lista cu jucătorii care au dus România la turneul final.
Portari: Bogdan Lobonţ, Dănuţ Coman;
Fundaşi: Cosmin Contra, Gabriel Tamaş, Cristian Chivu, Răzvan Raţ, Vasile Maftei, Sorin Ghionea, Dorin Goian, Petre Marin, Ştefan Radu, Gabriel Mureşan, George Ogăraru;
Mijlocaşi: Paul Codrea, Laurenţiu Roşu, Florentin Petre, Nicolae Dică, Răzvan Cociş, Bănel Nicoliţă, Andrei Mărgăritescu, Mirel Rădoi, Ianis Zicu, Adrian Cristea, Dorel Stoica, Mihăiţă Pleşan, Ovidiu Petre, Eugen Trică, Dorinel Munteanu;
Atacanţi: Adrian Mutu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Mugurel Buga, Claudiu Niculescu, Daniel Niculae, Sergiu Radu, Florin Bratu.

DIAGNOSTIC


Mutu: „Ne trebuie mai multă calitate“


Pentru Adrian Mutu, liderul tricolorilor, preliminariile nu s-au încheiat, deşi obiectivul a fost atins. Atacantul are de luat o revanşă în faţa bulgarilor, care n-au contenit să-l jignească. „Nu e vorba de răzbunare, fiindcă pe aceasta am luat-o când ne-am calificat la Euro. E vorba despre o dispută pe teren, la care eu voi fi cel mai înverşunat“, a declarat, miercuri seară, Mutu.

Fotbalistul e supărat că „n-am obţinut mai devreme această calificare. Până acum, toate s-au spart în capul meu şi al lui Chivu“. „Ce a fost uşor a trecut. Acum începe greul. La Euro vom avea meciuri grele, precum cel cu Olanda“, consideră piteşteanul, care apreciază realist poziţia României în Europa: „Ne aflăm cu o treaptă mai jos decât echipele puternice. Ne mai trebuie experienţă şi mai multă calitate“.
 
TURNEUL FINAL

Austria şi
Elveţia, sosim!

Campionatul European de fotbal din 2008 va fi organizat, pentru a doua oară în istorie, în comun de două ţări. După ce Euro 2000 a fost găzduit de Belgia şi Olanda, turneul final de anul viitor, programat în perioada 7-29 iunie, se va desfăşura în Austria şi Elveţia.

Mai mult, şi viitoarea ediţie a Europenelor, din 2012, va fi organizată de două ţări vecine, Polonia şi Ucraina. La Euro 2008 vor participa 16 echipe, dintre care Austria şi Elveţia, calificate din oficiu în calitate de ţări organizatoare, în timp ce alte 14 formaţii vor accede la turneul final după desfăşurarea preliminariilor.

Din cauza rezultatelor foarte slabe înregistrate de naţionala Austriei, peste 10.000 de fani ai fotbalului din Ţara valsului au semnat o petiţie pentru ca prima reprezentativă să se retragă de la turneul final! Dacă tricolorii vor disputa meciurile din grupă în Austria, suporterii români ar putea crea un adevărat pod către oraşele care vor găzdui partidele. Distanţa de la Arad la Viena, de pildă, poate fi parcursă, cu maşina, în aproximativ şapte ore. (Marius Chican)