Szijjarto a afirmat  că noul Cod administrativ, modificat de guvernul român printr-o ordonanță de urgență,  reduce în loc să extindă drepturile minorităţilor naţionale, contrar unei propuneri susţinute anterior de o majoritate parlamentară, relatează Agerpres.

Conform noilor reglementări, minorităţile naţionale îşi vor pierde dreptul la folosirea limbii materne, dacă proporţia lor în populaţia generală scade sub 20%. Reglementările anterioare garantau protejarea drepturilor dobândite indiferent de evoluţiile demografice, se adaugă în declaraţie.

"Considerăm că noile reglementări pun de asemenea în pericol dreptul la folosirea limbii materne în procedurile administrative în sate şi oraşe unde proporţia minorităţilor naţionale depăşeşte 20%", a mai spus ministrul Peter Szijjarto.

Reglementările internaţionale şi bilaterale protejează drepturile minorităţilor şi acestea trebuie respectate şi în România, a insistat Peter Szijjarto.

Anterior, Peer Szijjarto denunța faptul că „vocile antimaghiare" sunt mai puternice, iar "atacurile" asupra minorităţii maghiare au devenit mai dure în rândul elitei politice din România. Diplomaţia ungară "nu poate rămâne tăcută", a adăugat el.

Peter Szijjarto a mai susţinut că, pe scena internaţională, "poziţia ungară nu poate fi neafectată de atacurile şi provocările anti-maghiare" atunci când sunt discutate chestiuni legate de România.

Potrivit agenției MTI, el a protestat împotriva unor întâmplări recente de la o comemorare dintr-un cimitir militar din Primul Război Mondial din România şi a spus că este inacceptabil ca "oficialii ungari care au organizat evenimentul au fost sancţionaţi", şi nu cei care au perturbat violent ceremonia.

Szijjarto a criticat de asemenea noua legislaţie privind administraţia publică din România, despre care spune că "va arunca România înapoi cu zece ani" în privinţa drepturilor minorităţilor.