Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste un milion de euro pentru informarea cetăţenilor
Peste un milion de euro pentru informarea cetăţenilor

Peste un milion de euro pentru informarea cetăţenilor

Primăria Sectorului 3 va investi anul acesta aproximativ 4.800.000 de lei, echivalentul a peste un milion de euro, în camere de supraveghere video, panouri informative şi infochioşcuri.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, măsurile fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, supus ieri dezbaterii publice, care va sta la baza proiectelor de atragere a fondurilor structurale în perioada 2009- 2013.

În primă fază, încă zece camere de supraveghere vor pândi răufăcătorii de pe raza sectorului 3. Investiţia de 1.200.000 de lei va suplini activitatea sistemului de monitorizare video deja existent, care numără 30 de camere, amplasate în intersecţii, pe terase ale blocurilor şi pe stâlpi.

Noile aparate „Big Brother” vor viza comerţul stradal, combaterea speculei din pieţe şi sancţionarea cetăţenilor care aruncă gunoi pe stradă, precum şi a celor care „scapă” de resturi la întâmplare, în zonele Râmnicu-Sărat, Bd. 1 Decembrie, Mihai Bravu, Vitan.

De asemenea, autorităţile susţin că aparatele vor fi adaptate în aşa fel încât să fie utile şi pentru monitorizarea traficului din sector. Înregistrările vor fi vizionate la sediul Primăriei Sectorului 3, de Poliţia Comunitară sector 3 şi de Brigada de Poliţie Rutieră.

Zece panouri LCD

Pe lângă creşterea siguranţei cetăţenilor, reprezentanţii primăriei promit implementarea unui sistem informatic, de tip infochioşc, şi a unor panouri de comunicare video, care să-i ajute şi pe turiştii rătăciţi, şi pe trecători.
 
Cele zece infochioşcuri inteligente, de forma unor cabine telefonice, şi cele zece panouri LCD care vor răsări în sectorul 3 vor costa aproximativ 3.600.000 de lei şi vor furniza in formaţii pe site-ul primăriei, la care vor fi conectate. La infochioşcuri, cetăţenii se vor putea juca cu harta interactivă a sectorului şi vor găsi informaţii despre acte, audienţe, statistici şi documente de interes public.

Pe panourile de afişaj electronic vor rula informaţii utilitare. Şase astfel de ecrane au fost montate încă din 2005, dar reprezentanţii primăriei au recunoscut că sunt încă nefuncţionale, în lipsa implementării softului.

Locuitorii sectorului 3 pot afla informaţii şi la sediile celor patru centre de informare situate în zonele Baba Novac- Rucăr, bd. Theodor Pallady, Str. Istriei şi bd. Liviu Rebreanu-Titan.

ÎN CURÂND

Prima grădiniţă pentru copiii cu dizabilităţi

Copiii cu nevoi speciale vor putea fi înscrişi în curând la o grădiniţă dedicată cerinţelor acestora. Unitatea va dispune de personal specializat, iar micuţii vor fi educaţi alături de copiii fără probleme medicale. „Ideea a venit chiar de la cetăţeni, în urma discuţiilor referitoare la cele trei grădiniţe noi, care vor fi cons truite anul acesta în sector. Ne-am gândit că ar fi bine să existe una pentru copiii cu handicap, pentru că, deocamdată, nu există aşa ceva în Capitală”, a declarat ieri primarul Liviu Negoiţă. Potrivit acestuia, proiectul se adresează familiilor care întâmpină dificultăţi în educarea copiilor cu dizabilităţi.