Peste 45.000 de pelerini la moaştele Sf. Parascheva
- Adam Popescu
- 11 octombrie 2010, 17:05
Peste 45.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sf. Parascheva şi ale Sf. Maxim Mărturisitorul în primele două zile de pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
O familie din Suceava a venit în pelerinaj cu cortul şi s-a instalat în curtea lăcaşului de cult. "Sunt venită cu mama, ne-a fost bine în cort peste noapte, avem saci de dormit, pentru noi e important că suntem aproape de sfintele moaşte. Vom sta până joi, când va fi apogeul Sărbătorii Sfintei Parascheva, cu Slujba Sfintei Liturghii. Tot cu cortul vom merge şi la Bucureşti, în pelerinaj la Sf. Dimitrie", a declarat Gabriela, în vârstă de 22 de ani. Pelerini de toate vârstele
Cel mai mare grup venit în pelerinaj la Iaşi este din Voluntari şi a ajuns în oraş duminică seară, cu 60 de autocare. Unii şi-au luat "liber fără voie" de la muncă pentru a ajunge la Sfânta Parascheva. "Şeful meu e greco-catolic şi nu înţelege importanţa acestei sărbători, nu m-ar fi învoit, aşa că l-am sunat şi i-am spus că lipsesc de la serviciu abia când am ajuns la Iaşi. În fiecare an organizez pelerinajul la Sfântă. Anul acesta nu ne-am mai permis să luăm cazare, am venit de dimineaţă cu primul grup, la noapte suntem acasă, iar mâine seară ne pornim din nou spre Iaşi cu cel de-al doilea grup", a declarat Eliza Oprea, în vârstă de 44 de ani, din localitatea prahoveană Balta Domnei. Foarte mulţi vin în pelerinaj la Iaşi de ani de zile, însoţiţi de întreaga familie sau pe cont propriu. "Să tot fie vreo 30 de ani la rând de când venim, ne-a mers bine întotdeauna în casă. Eram tineri când am venit prima dată să o vedem, aveam fata la facultate. Cei care simt chemarea ei vin indiferent de este frig sau ploaie, indiferent de au sau nu au bani. Acum că am trecut şi ne-am închinat la ea parcă ne este mai bine, ne-a dat putere să putem veni şi la anul", mărturisesc bârlădenii Elena şi Iordache Obreja, în vârstă de 75, respectiv 76 de ani.
Corturi de la primărie
Mii de oameni din toate categoriile sociale cred cu tărie în puterile tămăduitoare ale Sfintei Parascheva, care îi atrage la ea ca un magnet. "În fiecare an vin la Sfânta Parascheva cu aceeaşi bucurie cu care mă duceam acasă la părinţii mei. Cu sprijinul ei am trecut peste cel mai mare hop din viaţa mea. În urmă cu 20 de ani soţul meu a murit într-un accident, avea doar 45 de ani, lucra în aviaţie, la Bobocu, iar fiica mea a suferit atunci o depresie. Eu am mers pe la toate bisericile din ţară pentru a căuta vindecare pentru ea, acum este căsătorită şi am nepoţi. Anul acesta am reuşit să ajung cu bănuţul văduvei şi la Ierusalim. La toţi cei de acasă le-am adus ceva de acolo, aşa cum le aduc şi de aici, câte o floare sau câte o iconiţă", spune buzoianca Niculina Vieru, în vârstă de 67 de ani. Primăria a amplasat în parcarea Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" mai multe corturi pentru pelerini, unde aceştia se pot adăposti peste noapte.
Citiţi şi:
- Iaşiul devine pentru o săptămână polul credinţei ortodoxe
- FOTOREPORTAJ: Mii de români, la moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinajul, transformat în pretext de afacere