În 20 de ani, numărul bolnavilor de cancer va creşte cu 50%

În 20 de ani, numărul bolnavilor de cancer va creşte cu 50%

Listele de aşteptare pentru terapii ţintite sunt uriaşe, iar unii bolnavi mor până primesc tratament. Vestea bună e însă că terapiile ţintite prelungesc substanţial viaţa pacienţilor cu cancer.

Peste 500.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer, iar cifra este în continuă creştere. Unii dintre ei combat boala cu operaţie şi chimioterapie, alţii se rezumă la rugăciune ori tratamente naturiste. Cei mai norocoşi au acces la terapii ţintite, care le asigură viaţă lungă şi chiar vindecare.

Oncologul Florin Băcanu, specialist în oncologie medicală la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, vorbeşte despre ameninţările acestei boli şi explică de ce se înmulţesc în România tipurile de cancer care se diminuează în alte ţări.

EVZ: Cum obţine un bolnav de cancer cel mai bun tratament? Florin Băcanu: Noile terapii au apărut în România în ultimii zece ani şi sunt pe lista de gratuităţi, cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări. Preţurile lor sunt între 70 şi 170 de milioane de lei vechi pe lună. Pacientul intră iniţial pe o listă de aşteptare, iar, după ce i se aprobă terapia, tratamentul e susţinut financiar continuu de Casa Naţională de Asigurări. Cea mai grea problemă e accederea la medicament, deci prima aprobare, pentru că ulterior, la trei-patru luni, se fac din nou referate şi, dacă pacientul răspunde la tratament, terapia este continuată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar îşi permit pacienţii de cancer să aştepte? Din păcate, pe lista de aşteptare se află persoane care nu prea au timp. Dacă pui pe cineva cu metastaze pulmonare şi hepatice de la un cancer de colon să aştepte 3-4 luni, trecerea timpului e în detrimentul pacientului pentru că metastazele cresc mult mai vioi, mai activ, decât tumora primară şi în trei-şase luni chiar pot ucide "gazda". Unele familii fac eforturi mari şi, timp de câteva luni, cumpără medicamentul. Sigur, dacă ai trei case şi vinzi una, te poţi trata cu aceste molecule ţintite.

Cât sunt de eficiente? Este vorba despre medicamente care merg la călcâiul lui Ahile. Faptul că deja sunt peste 3.500 de bolnavi pe terapii ţintite şi supravieţuiesc în ciuda stadiului avansat al bolii, în ciuda metastazelor, înseamnă că terapiile ţintite chiar funcţionează. Dacă un tratament clasic oferă supravieţuire de, să zicem, un an şi jumătate, cel cu molecule inteligente poate dubla perioada.

Între timp, apar cocktailuri de terapii ţintite care dau răspuns la pacienţi care nu mai răspund, când apare acel moment de rezistenţă la tratament: noi omorâm celulele sensibile, iar celulele care supravieţuiesc atacului din primele luni sunt mai rele, mai parşive, ştiu să se ferească de tratament. Noi schimbăm schemele de tratament, dar duşmanul, deşi probabil ca volum e mai redus, este mult mai agresiv, ştie să nu moară din prima, ci să se împrăştie. De aceea este nevoie de aceste tratamente inteligente.

Puterea economică dictează sănătatea unui popor

Când vor avea toţi pacienţii acces la aceste tratamente? Puterea economică dictează cantitatea de medicamente foarte bune care poate fi oferită populaţiei. Acum, în România nu este o perioadă bună pentru a spera la vreo majorare a procentului din PIB alocat Sănătăţii, chiar se vorbeşte că anul viitor vor fi şi mai puţini bani. Deci nu putem spera că va creşte numărul pacienţilor care intră pe cele mai bune medicamente din lume. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că dacă nu sunt bani nu putem avea parte de tratamente ca în America.

Cum îi afectează pe pacienţii cu cancer emigrarea medicilor? Se estimează că, în 20 de ani, numărul pacienţilor cu cancer va creşte cu 50%, iar aceasta înseamnă că încă de acum ar trebui să fie scoase posturi la concurs pentru specialişti tineri care, peste 20 de ani să fie gata formaţi. Or, sunt probleme financiare şi priorităţile sunt dictate de urgenţe, de problemele imediate. Pentru a combate creşterea îmbolnăvirilor de cancer e nevoie de măsuri pe termen lung care să vizeze alimentaţia sănătoasă, îndepărtarea noxelor cancerigene. Însă prevenţia e foarte scumpă. Costă enorm să pui numai o pastilă de vitamina A în fiecare pâine care se consumă în România, cu gândul că după zece ani populaţia ar putea fi mai puţin carenţată.

Chiar dacă ar fi aparate, nu ar exista specialişti

Ce înseamnă, pentru pacienţi, lipsa aparaturii moderne? Doar 25% dintre pacienţii care au nevoie de radioterapie pot să beneficieze de ea, pentru că sunt prea puţine aparate. E nevoie de radioterapie ca să faci o tumoră să fie operabilă, iar după operaţie e nevoie să iradiezi patul tumoral pentru eventuale alte celule care, ulterior, pot fi cauza recidivelor. Din păcate, accesul la aceste aparate e restricţionat de numărul insuficient de aparate. În alte ţări se face radioterapie conformaţională şi ţintită mai exact, cu efecte adverse mai puţine, care costă 10.000-12.000 de euro pentru 5-7 săptămâni. Ar fi nevoie de mai multe aparate, de mai mulţi specialişti. Chiar dacă ar cumpăra cineva acum trei sferturi din acele aparare necesare, nu există specialişti pentru ele.

Mai e eficientă cobaltoterapia? Cobaltoterapia rămâne un mijloc clasic de iradiere cu energii înalte, ea nu trebuie criticată. Se mai practică şi în alte ţări. Problema e că degeaba te iradiezi pentru un cancer în gât de laringe cu metastază ganglionară, căci, chiar dacă scapi de cancer, rămâi cu arsură pe jumătate de gât, nu mai poţi să înghiţi, ai cicatrice de nu poţi să ieşi în lume.

În alte ţări, incidenţa anumitor tipuri de cancer scade, la noi nu. Pentru că ei sunt mai înţelepţi, mai copţi la minte. Numărul de cancere pulmonare de la noi e în creştere, pe când în alte ţări scade de ani buni. La noi, avertismentele de pe pachetele de ţigări sunt foarte blânde, pe când în State, călăreţul din Marlboro e arătat victorios între dealuri, mascul feroce, dar cu privirea îndreptată în spate şi întrebarea: "Oare cine îl mână din urmă?" Şi răspunsul e "moartea", pentru că acest actor a murit de cancer pulmonar. Jumătate dintre toţi marii fumători plătesc cu viaţa.

"Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că, dacă nu sunt bani, nu putem avea parte de tratamente ca în America.", FLORIN BĂCANU, medic oncolog

IGNORANŢĂ. Mulţi pacienţi refuză să-şi opereze tumorile sperând că se pot trata cu ierburi FOTO: REUTERS

DISPERARE

"Naivii plătesc cu viaţa"

La nivel de cultură medicală, pacientul român este la pământ. Aceasta este opinia oncologului Florin Băcanu, care spune că 80% dintre pacienţii lui apelează, naivi, la terapii blânde, naturiste. Când decid totuşi să accepte chirurgia, este prea târziu.

De ce refuză unii pacienţi tratamentul clasic? Pacientul român este la pămân la nivel de cultură medicală. El crede informaţiile apărute în ziare îndoielnice şi se lasă păcălit de pretinsa valoare inestimabilă a lăptişorului de matcă şi a mierii în toate tipurile de cancer. În alte ţări, promisiunile mincinoase chiar sunt pedepsite. Ce ar fi dacă un vânzător de costume pentru copii ar apărea cu mesaje de tipul: "Copii, puteţi zbura şi voi ca Superman dacă îmbrăcaţi acest costum!" şi toţi copiii să se arunce de la etaj. În SUA, de câte ori apare un astfel de mesaj apare un anunţ: "Aceasta este o reclamă plătită. Opiniile exprimate aparţin strict persoanelor angajate şi plătite să spună aşa".

Sunt fete tinere, de 16, 20 de ani, care nu acceptă operaţia, crezând că fără un sân nu se pot mărita, uitând că, de fapt, frumuseţea e în fel de a fi, de a gândi, de a comunica. Alte persoane refuză terapia din cauza căderii părului, dar există peruci, căderea părului e temporară. Dar pacientele se informează de la reviste de doi lei, care se proclamă a fi aşi ai aşilor, unde se sfătuiesc pacienţii ei între ei.

Au totuşi vreun efect tratamentele naturiste? Nu am văzut niciun efect miraculos. Eu sunt oncolog de peste 30 de ani şi, de-a lungul anilor, s-au tot perindat oameni cu remedii găsite prin reviste. Dar de ce să te ţii de un pai când te poţi ţine de gard? Din păcate, ispita terapiilor blânde e aşa de mare încât 80% dintre pacienţi folosesc aceste terapii, uneori concomitent, dar, din păcate, de multe ori doar pe ele.

Dacă nu ştii să înoţi nu trebuie să fii credul şi să crezi că dacă ai credinţă adevărată mergi pe apă, pentru că una e ce scrie Biblia, şi o fi fost adevărat în cazul lui Iisus, dar în materie de sănătate cei care speră în terapii blânde care să fie bune în toate bolile, în toate cancerele, care promit vindecare, aceia sunt nişte naivi. Dar, din păcate, naivii plătesc cu viaţa. Nemaivorbind că familiile lor fac eforturi financiare mari, pentru că aceste terapii nu sunt gratuite.

"Au plecat cu boală localizată, s-au întors cu boală metastatică"

Multă lume merge în străinătate pentru tratamente naturiste. Da, ei cheltuiesc foarte mulţi bani să ajungă în străinătatate, la clinici private bazate pe terapii naturiste. Se întorc cu aceeaşi stare gravă sau mai gravă. Există persoane care au refuzat tratamentul clasic propus de medic, şi, după patru luni, au venit pe targă. Au plecat cu boală localizată, s-au întors cu boală metastatică.

Nu pentru că remediul respectiv ar fi produs metastază, ci simplul fapt că întârzii intervenţia dă timp celulelor maligne să se multiplice, să se cuibărească în alte organe: în ficat, plămân, creier, oase, unde fac pui de cancer, adică metastaze. Degeaba vine apoi pacientul şi zice că acum acceptă să-i fie scoasă tumora, deja e prea târziu. Orice oncolog are tristeţea că nu a putut să convingă un pacient să se opereze, să facă chimioterapie, radioterapie.

Cât de repede încep pacienţii tratamentul după apariţia bolii? Pacienţii aşteaptă durere ca să spună că a venit momentul să accepte un tratament. Or, prin asta e parşivă boala, că nu doare. Se împrăştie, dă stadiul metastatic, dar la început nici măcar metastazele osoase nu dor. Noi ne luptăm contracronometru, ceea ce poţi face azi nu mai poţi face mâine, iar pacienţii plătesc ignoranţa cu viaţa. Cancerul este ca un incendiu: la început, incendiul este localizat într-o singură debara, iar dacă chemi pompierul nu numai că salvezi tot apartamentul, dar salvezi tot blocul. Dar dacă pacientul zice că se roagă să vină o ploaie ca în Biblie să stingă focul din debara... este deja stadiul patru al bolii.

Există totuşi cazuri de vindecări miraculoase? Minunile se produc cu o frecvenţă atât de mică încât eu, personal, nu am văzut. Am citit despre ele. Se pare că s-a produs vindecare spontană în cancerul renal sau în melanomul malign, dar nu am văzut. Nu am avut niciun pacient, dar mulţi au încercat. Unii au şi băut petrol care promitea că vindecă cancerul, şi au venit la mine şi vărsau sânge. Medicina naturistă păcătuieşte prin faptul că nu aduce dovezi. Ei sunt foarte inteligenţi, mai inteligenţi decât noi. Noi, dacă am fi inteligenţi, am da miere în lăptişor de matcă în pauza dintre cure. Dar noi credem în medicină şi în statistici.

Ceea ce ştim cu exactitate este că dacă oamenii nu ar fuma, 60%-70% din cancerele pulmonare ar dispărea. Este nevoie de un efort considerabil de conştientizare la nivelul societăţii pentru ca măcar cancerele evitabile să nu se mai producă. Fiecare om ar trebui să ştie că 50% dintre fumători mor făcând un cancer pulmonar, nemaivorbind că fumatul duce şi la boli cardivasculare. Tinerii trebuie să ştie că fumatul scurtează viaţa în medie cu 16 ani. Regretele de apoi nu contează.

LIPSA DE INFORMARE

Eşecul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin

PREVENŢIE. Vaccinarea anti-HPV previne cancerul de col uterin FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ

Oncologul Florin Băcanu explică de ce în cadrul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, derulată de Ministerul Sănătăţii, s-au vaccinat doar 2,57% dintre fetiţele cărora le era destinată. Asta în condiţiile în care, anual, 2.200 de românce mor din această cauză.

De ce a eşuat acest demers? Părinţii au refuzat vaccinarea pentru că nu erau bine informaţi. E păcat că oamenii se opun atunci când un cancer poate fi evitat prin vaccin. Acest vaccin se foloseşte cu succes de 5-6 ani în America, Australia, Europa de Vest, dar au fost părinţi care au spus să mai aşteptăm 20 de ani să vedem dacă e realmente eficient. Dacă suntem Toma necredinciosul, o să avem încă 20 de ani la rând un loc fruntaş în incidenţa acestui tip de cancer.

Părinţii erau speriaţi de vaccin? Au apărut informaţii contradictorii, din surse necredibile, cum că un vaccin similar a produs un deces în Austria şi altul în Germania. Dar nu aveau cum să moară din această cauză pentru că în organism fusese introdusă doar carcasa virusului HPV. În vaccinări, de obicei, trimiţi bacteria cu virusul atenuat ca să trezească în organism siste mele de apărare care să o moare intrusul. Or, în cazul acesta era vorba doar de o imitaţie a carcasei virusului.

Care sunt efectele nevaccinării? Persoanele care fac infecţia cu HPV şi nu detectează boala la timp ajung la mine direct în stadii de cancer avansat. Din păcate, două treimi din pacientele cu cancer de col uterin ajung la medic în stadii avansate. Nu numai că se refuză vaccinarea, dar nu există nici măcar cultura de a merge periodic la control pentru un test "Babeş Papanicolau".

SACRIFICIU

Rămâne în ţară de dragul părinţilor

Florin Băcanu are 58 de ani şi de peste 30 de ani tratează bolnavi de cancer. Lucrează atât în regim public, la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti, cât şi la un cabinet privat, iar ziua lui de lucru se încheie, în mod normal, după ora 21.00. Nu sunt rare cazurile în care miezul nopţii îl prinde la cabinet, pentru că nu pleacă acasă până ce nu consultă toţi bolnavii care stau cu orele în faţa uşii lui.

Una dintre marile dezamăgiri ale medicului oncolog este aceea că pacienţii lui nu au acces imediat la cele mai bune remedii împotriva cancerului, aşa cum s-ar întâmpla în ţările mai dezvoltate.

Deşi primeşte numeroase oferte de muncă de la spitale din străinătate, Florin Băcanu refuză să plece din România. Îl ţine în ţară grija faţă de cei doi părinţi, de 86 şi, respectiv, 91 de ani.

"Sunt singurul medic din familie şi mă simt responsabil faţă de ei", spune oncologul. De altfel, el este de părere că plecarea copiilor peste hotare poate avea efecte grave asupra pă rin ţilor, facilitând apariţia bolilor, mai ales în cazul organismelor sensibile.

"Îndepărtarea unui copil contribuie la apariţia unor depresii imunologice şi, pe acest fond de tristeţe, apare mai uşor o boală", conchide Florin Băcanu.

PREJUDECĂŢI

"Sunt fete tinere cu cancer, de 16-20 de ani, care nu acceptă operaţia, crezând că fără un sân nu se mai pot mărita."

"În cei peste 30 de ani de când sunt medic oncolog, eu nu am văzut niciun efect miraculos de la terapiile naturiste.", FLORIN BĂCANU, medic oncolog