Evenimentul Zilei > Actualitate > Pescador turcesc, reţinut cu focuri de armă în apele româneşti ale Mării Negre
Pescador turcesc, reţinut cu focuri de armă în apele româneşti ale Mării Negre

Pescador turcesc, reţinut cu focuri de armă în apele româneşti ale Mării Negre

Un pescador cu pavilion turcesc a suprins, azi-noapte, de o navă a poliţiei române de frontieră în timp ce pescuia ilegal în zona economică a Românei din Marea Neagră. Deoarece echipajul nu a răspuns somaţiilor, poliţiştii de frontieră au făcut uz de armanentul din dotare.

Nava Poliţiei de Frontieră Române, MAI 1104, care executa o misiune în zona economică exclusivă a României a depistat, la o distantă de aproximativ 60 mile marine est de Constanţa, un pescador cu pavilion Turcia, care nu îşi justifica prezenţa în zonă.

68 de focuri

Pescadorul nu a răspuns somaţiilor legale şi a refuzat să oprească pentru efectuarea controlului, motiv pentru care poliţiştii români au solicitat sprijin de la grupul de nave Mangalia şi au tras focuri cu armamentul de la bord şi cel al echipajului.

"S-au folosit pistoale mitralieră Kalaşnikov şi două mitraliere de la bord. În total, s-au tras 68 de focuri de armă", explică şeful grupului de nave, comisarul şef Cristian Cicu.

Pescadorul, a cărui motor s-a defectat în timpul urmăririi, a fost tractat până în portul Constanţa, Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile întreaga operaţiune durând aproximativ 10 ore.

Poliştii de frontieră au descoperit la bordul pescadorului zeci de ligheane din plastic, unele pline cu plase de pescuit, alte goale.

"Cel mai probabil în acele ligheane au fost plase pe care le-au aruncat deja în mare pentru prinderea calcanului. În această perioadă, calcanul se adăposteşte la 40 de metri adâncime, pe fundu nisipos al mării, putând fi pescuit numai în zona românească", explică inspectorul piscicol Dorin Serstiuc.

"Ne duceam spre Uncraina"

Potrivit şefului Poliţiei de Frontieră, comisarul şef Ione Truşan, pescadorul va fi reţinut pentru pescuit ilegal în zona economică a apelor teritoriale româneşti.

De cealaltă parte, echipajul format din nouă marinari turci ne-a declarat că nu au nicio vină. "N-am venit la pescuit, ne duceam spre Ucraina, unde avem un contract, şi brusc ni s-a defectat motorul", au declarat marinarii turci.

De la începutul anului şi până acum, acesta este al patrulea pescador sub pavilion turcesc reţinut în apele teritoriale româneşti.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: