Specialistii agentiei de rating Standard&Poor’s (S&P) sunt pesimisti in privinta evolutiei economice si politice a Romaniei. Acestia au revizuit in scadere, ieri, perspectiva calificativului tarii noastre, de la „stabil” la „negativ”.

Principala cauza amintita de agentia de evaluare financiara este modul ineficient in care autoritatile reactioneaza la deficitul extern in crestere, in contextul conditiilor de creditare din ce in ce mai dificile de pe pietele internationale.

Potrivit S&P, politicile actuale fiscale si de venituri sunt expansioniste, iar viitoarele alegeri vor stimula cheltuielile curente, vor reduce calitatea actului de guvernare si vor crea noi presiuni inflationiste.

Perspectiva negativa se traduce prin faptul ca S&P ar putea diminua calificativul actual al Romaniei (BBB minus) in urmatoarele 18-24 de luni, daca guvernul nu adopta noi politici fiscale si bugetare care sa reduca deficitul extern, dar si dependenta sectorului privat fata de creditele din afara.

Romania, vulnerabila la crizele externe

O nota mai proasta pentru Romania indica, pe plan extern, ca tara noastra nu a scapat neafectata de turbulentele de pe piata internationala a creditelor, considera analistul economic Daniel Daianu.

Potrivit acestuia, modificarea operata de S&P era previzibila, in conditiile scumpirii alimentelor si a energiei, corelate cu apropierea perioadei electorale si cu presiunile de crestere a salariilor. „Guvernul si BNR trebuie sa gandeasca masuri pe care sa le aplice printr-o politica prudenta”, afirma Daianu. El adauga ca trebuie evitata majorarea salariilor, daca aceasta nu este dublata de cresterea productivitatii, considera Daniel Daianu.