Persoanele fizice nu mai pot cere eliberarea de PUZ-uri

Persoanele fizice nu mai pot cere eliberarea de PUZ-uri

Arhitecţii din Capitală critică prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 7/2011 care modifică legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismului şi susţin că textul acesteia creează discriminări flagrante între persoanele fizice şi marii investitori.

Reprezentanţii arhitecţilor sunt de părere că textul actului normativ îngrădeşte sau chiar anulează dreptul persoanelor fizice de a-şi exploata proprietăţile aşa cum doresc.

Concret, acestea nu mai pot solicita eliberarea de planuri urbanistice zonale (PUZ-uri), acest lucru fiind posibil numai în cazul investiţiilor imobiliare de mare anvergură, precum parcuri industriale, hipermarketuri etc.

"Plecând de la textul ordonanţei cu privire la PUZ-uri, efectele negative se vor resimţi şi asupra PUG-ului (plan urbanistic general – n.r.), care, oricum la nivelul Capitalei nu este deloc reglementat", a declarat Sorin Gabrea, şeful comisiei tehnice de urbanism din Bucureşti, la o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai adăugat că, în prezent, există foarte multe probleme în ceea ce priveşte PUG-ul, printre altele numărându-se nedelimitarea clară a sectoarelor Capitalei sau chiar la nivel stradal.

Mai mult, experţii juridici care îi reprezintă pe arhitecţi contestă legalitatea ordonanţei. Victor Vasile, expert în probleme juridice, susţine că "ordonanţa despre care vorbim nu are avizul Ministerului Justiţiei, lucru care contravine tocmai unei hotărâri de guvern care reglementa felul în care se dau ordonanţele".