Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol pentru românii aflați în concediu. Vremea neobișnuită poate face victime
Pericol pentru românii aflați în concediu. Vremea neobișnuită poate face victime

Pericol pentru românii aflați în concediu. Vremea neobișnuită poate face victime

Ninsorile recente și vremea mai neobișnuită au creat zone de mare risc în Munţii Făgăraş. Astfel, aici, riscul producerii de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, este mare, au anuțat salvamontiștii sibieni. Turiştii nu trebuie să urce mai sus de cabane.

Meteorologii au anunțat un strat de zăpadă, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, de peste 70 de centimetri.  Partea de sus a acesteia este formata era de un strat proaspăt, dar instabil, de 10-20 centimetri.

Potrivit salvamontiștilor sibieni, riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş este de gradul patru din cinci posibile. „Risc mare de avalanșă (grad 4) în Munţii Făgăraş, la alitudini mai mari de 1.800 de metri. Recomandăm evitarea deplasărilor mai sus de limita cabanelor de pe versantul nordic”, spun salvamontiştii.

„Vântul puternic de la peste 1.800 m va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea noului strat și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică. Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, spun meteorologii, potrivit Agerpres.

Mai mult, nste cod galben de ninsori viscolite în 17 județe. Este vizată zona Moldovei în special. Atenționarea este, însă, valabilă și pentru județele din Carpații Meridionali și de Curbură. Meteorologii anunță vreme mai rece în acest weekend, în țară și în Capitală. Lapovița și ninsoarea sunt așteptate în majoritatea țării în acest sfârșit de săptămână, care vor fi însoțite de viscol și vânt puternic.

Temporar în zona montană va ninge, iar local în Transilvania, sudul Moldovei și din a doua parte a zilei de sâmbătă (28 decembrie) și în Muntenia și vestul Dobrogei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Până duminică, județele Suceava, Neamț, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Hunedoara , Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Buzău se vor afla sub avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol. În Carpații Meridionali și de Curbură, iar din dimineața zilei de sâmbătă (28 decembrie) și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge, temporar însemnat cantitativ, astfel că se va depune strat de zăpadă, local consistent.