Evenimentul Zilei > Actualitate > Performanţă UNICĂ în lume. Laserul de la Măgurele a atins o performanţă INCREDIBILĂ
Performanţă UNICĂ în lume. Laserul de la Măgurele a atins o performanţă INCREDIBILĂ

Performanţă UNICĂ în lume. Laserul de la Măgurele a atins o performanţă INCREDIBILĂ

Laserul de la Măgurele a atins, potrivit specialiştilor în domeniu, cea mai mare putere din lume, şi anume 7 PW. Directorul Departamentului de Lasere al proiectului, Ioan Dăncuș a precizat că în acest moment laserul românesc a depăşit pe cel din Coreea de Sud care are o putere de 4PW.

Sistemul a fost testat cu succes la 7 PetaWatts (PW), iar până în iunie obiectivul va ajunge la 10 PW, potrivit b1.ro

“Laserul de la ELI-NP a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta, 7 PetaWatts, și e o veste foarte bună. Este unul dintre punctele de răscruce pentru noi, întrucât ne apropiem de 10 PW; acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun”, a declarat directorul Departamentului de Lasere al proiectului, Ioan Dăncuș. 

Directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, François Lureau, a precizat că performanța “depășește granițele României, deoarece performanța de astăzi este unică”.

"Dacă te uiți la comunitatea științifică implicată în domeniu (laserele de mare putere), există puține locuri în lume care să poată gestiona un astfel de sistem.(…)
Obiectivul este să atingem 10 PW până în luna iunie. Este important ca sistemul să fie la capacitate maximă în 2019. Am început în 2016 să asamblăm sistemul și în mai puțin de 2 ani am atins 3 PW, anul trecut. A fost un punct de răscruce important și l-am atins la timp, împreună cu ELI suntem pregătiți să implementăm proiectul în calendarul stabilit la început și o asemenea realizare cred că este de asemenea o performanță, nu numai datorită parametrilor tehnici, dar și în termeni de management", a mai spus François Lureau.

Potrivit lui Dăncuş, în acest moment, laserul care se află pe locul al doilea ca putere, în lume, este de 4 PW, în Coreea de Sud.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, iar în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW.

Laserul de la Măgurele este cea mai importantă investiție europeană în domeniul cercetării din România, fiind parte a unei infrastructuri paneuropene de cercetare la care participă România, Cehia și Ungaria și pentru care finanțarea europeană este de aproximativ 800 milioane de euro.