"Penibilul" Geoană, şase luni cu suspendare

"Penibilul" Geoană, şase luni cu suspendare

Marian Vanghelie şi Ion Iliescu au fost printre puţinii lideri PSD care s-au opus sancţionării, ultimul chiar spunându-i în faţă lui Geoană că este penibil.

Mircea Geoană îşi va petrece următoarele şase luni în afara PSD. Conducerea social-democraţilor a decis ieri să-l sancţioneze cu o suspendare a calităţii de membru PSD pentru o perioadă de şase luni. Social-democraţii îi menţin însă sprijinul politic pentru a rămâne în funcţia de preşedinte al Senatului. Deocamdată. Pentru că lui Geoană i s-a pus în vedere că următorul pas va fi excluderea.

Potrivit preşedintelui PSD, Victor Ponta, decizia luată ieri a fost un "ultim avertisment". Primul a fost în septembrie, când i-a fost suspendat pentru şase luni dreptul de a mai vorbi în numele partidului. "Mircea Geoană trebuie să decidă în următoarea perioadă dacă vrea să mai rămână în PSD", a spus Ponta. "Rămân membru PSD. Decizia Biroului Permanent nu are temei statutar", a fost replica preşedintelui Senatului.

"Voi fi un soldat credincios"

"Prin atitudinea sa aduce deservicii partidului", a justificat Victor Ponta propunerea de sancţionare. Geoană a fost chemat să dea explicaţii la şedinţa Biroului Permanent. A venit spăşit şi a explicat că nu a vrut să facă rău partidului. Şi-a cerut scuze pentru declaraţiile postate pe blog şi a promis că va rămâne un soldat credincios al partidului.

"Voi sprijini partidul şi am să rămân în PSD. Cum poate crede cineva că un om care a condus acest partid vrea să plece şi să îl rupă", a infirmat Geoană plecarea la PC.

A vorbit apoi despre un "proiect politic" al "opoziţiei unite" contra lui Băsescu. "Eşti penibil cu proiectul tău", l-a repezit Ion Iliescu. În ciuda cuvintelor dure, Iliescu s-a opus din răsputeri ca Geoană să fie sancţionat.

Preşedintele de onoare s-a declarat adeptul unei mustrări sănătoase, dar fără sancţiuni dure. Pentru Geoană s-a certat chiar şi cu Victor Ponta. Discuţiile au fost tensionate. S-a cerut pauză de consultări, răstimp în care Ponta şi Iliescu au discutat în contradictoriu, într-un colţ al încăperii.

Majoritate obţinută sub ameninţarea Congresului

În final, preşedintele PSD a reuşit să-şi impună decizia în forul populat în majoritate de foşti adepţi ai lui Geoană. Ponta a ameninţat cu convocarea unui Congres care să "clarifice lucrurile". "Dacă propunere mea nu este susţinută înseamnă că preşedintele nu are susţinere în Biroul Permanent şi atunci e nevoie de un Congres care să clarifice lucrurile", a spus Ponta. Cum niciunul dintre vicepreşedinţii PSD nu era sigur că îşi va păstra funcţia într-un congres organizat de Ponta, au preferat să-i facă pe plac.

Pentru suspendarea lui Geoană s-au pronunţat prin vot 16 lideri PSD printre care secretarul general Liviu Dragnea, vicepreşedinţii Constantin Niţă, Dan Nica, Marian Oprişan, Robert Negoiţă. Şi Adrian Năstase a fost adeptul suspendării.

Contra au votat Ion Iliescu şi vicepreşedinţii Marian Vanghelie, Ecaterina Andronescu, Ion Toma şi Ion Prioteasa. Aura Vasile a votat în numele lui Adrian Severin. Vicepreşedintele PSD Rodica Nassar s-a abţinut.

"Am votat împotrivă, conform principiilor mele. Eu cred că trebuie să existe un echilibru", a explicat Vanghelie poziţia adoptată.

"Rămân membru al PSD. Decizia Biroului Permanent nu are un temei statutar", a comentat Geoană, ulterior, suspendarea sa din partid. El a invocat dreptul la liberă exprimare şi s-a declarat o victimă a "luptei pentru putere din PSD". "Aş fi preferat ca aceia care au votat împotriva mea să fie alături de mine împotriva adversarilor partidului", a comentat Geoană. "Mircea Geoană trebuie să decidă, în următoarea perioadă, dacă vrea să mai rămână în PSD." VICTOR PONTA, preşedinte PSD "Rămân membru PSD. Decizia BPN nu are temei statutar." MIRCEA GEOANĂ, suspendat din PSD

Ne puteți urmări și pe Google News