Pelerinaj cu lesinuri in Dealul Mitropoliei

Pelerinaj cu lesinuri in Dealul Mitropoliei

Credinciosii au continuat ieri pelerinajul din Dealul Mitropoliei, la capataiul Prea Fericitului Teoctist: cateva mii de oameni s-au rugat ieri langa sicriul celui care a fost pentru peste doua decenii conducatorul Bisericii Ortodoxe.

Din cauza caldurii si a imbulzelii, dupa-amiaza s-a produs o scurta busculada langa intrarea in Catedrala.

Oamenii au strans randurile, au cazut unii peste altii si au daramat garduletele instalate de jandarmerie. Cateva persoane au lesinat si au primit ajutorul voluntarilor Crucii Rosii.

In total, aproape 200 de credinciosi au primit ieri asistenta medicala. Unii au lesinat de mai multe ori, refuzand sa plece acasa insa. Doua persoane au fost transportate acasa cu Salvarile.

Ne puteți urmări și pe Google News

O problema suplimentara a fost lipsa apei, dupa ce compania Apa Nova si-a retras instalatia de apa potabila in cursul dupa-amiezii. Singura sursa de apa ramasa in zona a fost cea de la cortul Crucii Rosii, voluntarii de aici fiind nevoiti acum sa o rationalizeze. Mii de persoane sunt asteptate sa soseasca si astazi in Dealul Patriarhiei pentru a-si lua ramas bun de la Patriarhul Teoctist.

Steaua Romaniei pentru Patriarh

Si personalitatile au sosit in valuri. Presedintele Traian Basescu i-a conferit ieri post-mortem Patriarhului Teoctist Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan, cea mai inalta distinctie a statului. A fost prima data cand un cetatean roman a primit o astfel de distinctie. Medalia a fost asezata langa sicriu, alaturi de tabloul Patriarhului.

In cursul diminetii, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici si primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, s-au recules langa sicriu. Dupa ora pranzului au mai ajuns in Dealul Mitropoliei fostul presedinte Emil Constantinescu, fostul premier Victor Ciorbea si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Inalti prelati au rostit rugaciuni in Catedrala Patriarhala: intre ei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Juvenalie de Krutetk si Kolomna si Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Vladimir al Chisinaului, reprezentanti ai Patriarhiei Moscovei si a toata Rusia.

Delegatia de la Vatican, condusa de Cardinalul Walter Kasper, a ajuns la Catedrala in cursul serii, fiind urmata de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Acesta a intrat direct in lacas si a oficiat slujba de pomenire.

Cititi si:

Noul Patriarh va fi ales prin vot

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

A inceput deja lupta in Sinod

BICHIR: Incepe negocierea voturilor

Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Profetia unui preot grec

Ultimele zile, ultimele ore

Priveghi cu credinciosi si politicieni

"Era Dumnezeul nostru"

Inmormantarea, ca o Inviere               

Teoctist spunea: "Sa nu fii povara nimanui" 

"Multa lume l-a iubit intru harul sau sfant"