New Jersey a devenit joi primul stat american care a abolit pedepsa cu moartea după reintroducerea acesteia de către Curtea Supremă, în 1976, informează Reuters.

Adunarea din New Jersey, Camera
inferioară a forului legislativ local, a adoptat – cu 44 de voturi pentru şi 36 împotrivă – un proiect de lege care prevede înlocuirea pedepsei capitale cu închisoarea pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, în cazul celor găsiţi vinovaţi pentru omor deosebit de grav. Este prima oară în ultimii 40 de ani când un stat american se pronunţă prin vot asupra acestui subiect. Decizia a fost salutată de organizaţ iile Amnesty International şi Human Rights Watch.

Proiectul fusese adoptat luni în
Senatul din New Jersey şi va fi promulgat la începutul săptămânii viitoare de guvernatorul Jon Corzine. Ca şi majoritatea membrilor adunării, Corzine face parte din Partidul Democrat şi este un adversar declarat al pedepsei capitale, prevăzută în legislaţia a 37 de state americane, precizează AFP. Nimeni nu a mai fost executat pe teritoriul statului New Jersey din anul 1963. După promulgarea noii legi, cei opt condamnaţi la moarte din acest stat vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a solicita comutarea pedepsei.

Dezbateri aprinse


Dezbaterile care au precedat votul
de joi au durat două ore şi treizeci de minute şi au fost extrem de aprinse. Aşa cum era de aşteptat, în favoarea abolirii pedepsei cu moartea s-au pronunţ at membrii democraţi ai adunării. „În cazul în care cineva comite o crimă odioasă trebuie să-l extirpăm din societate ca pe o tumoare malignă şi credem că putem face acest lucru şi fără pedeapsa capitală“, a declarat preşedintele adunării, democratul Joseph Roberts.

De cealaltă parte, republicanul
Richard Merkt a spus că adoptarea proiectului de lege nu reprezintă altceva decât o victorie a asasinilor şi violatorilor. El i-a acuzat pe colegii săi democraţi că ignoră voinţa electoratului. Circa 78% dintre locuitorii din New Jersey sunt în favoarea condamnării la moarte a criminalilor în serie şi a celor care ucid copii, relevă un sondaj dat publicităţii săptămâna aceasta.

MORATORIU NAŢIONAL

Injecţia letală, la analiza finală


Execuţiile au fost stopate la nivel
naţional în septembrie, printr-un moratoriu impus de Curtea Supremă a SUA. Până la vară, instanţa trebuie să decidă dacă aplicarea pedepsei capitale prin injecţie mortală este legală, având în vedere faptul că Legea fundamentală americană interzice „tratamentele crude şi neobişnuite“. Unii susţin că injecţia mortală poate fi foarte dureroasă dacă nu este administrată corespunzător. În primele nouă luni ale acestui an, în Statele Unite au avut loc 42 de execuţii, faţă de 53 pe parcursul lui 2006. Douăzeci şi doi de albi, paisprezece negri şi şase hispanici au fost executaţi din ianuarie până în septembrie, a anunţat Centrul de informare asupra pedepsei cu moartea.