Pe Grecia o paşte o decădere de statut: Ar putea deveni prima ţară emergentă din zona euro

Pe Grecia o paşte o decădere de statut: Ar putea deveni prima ţară emergentă din zona euro

Bursa de valori a Greciei a fost pusă sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă de către MSCI Inc. (furnizor global de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare), o decizie istorică prin care Grecia va deveni primul stat dezvoltat din UE care va fi retrogradat la statutul de ţară în curs de dezvoltare, transmite Bloomberg.

Indicele MSCI Greece, care include numai două companii, "nu mai este din punct de vedere structural în linie cu cerinţele cerute pieţelor dezvoltate", se arată într-o declaraţie a MSCI, ai căror indici sunt urmăriţi de investitori cu active de aproximativ 7.000 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

De asemenea MSCI Inc a avertizat că ar putea întrerupe calcularea indexului MSCI Greece dacă va continua scăderea valorii acţiunilor, după ce în martie creditorii au şters peste 100 miliarde de euro (126,9 miliarde de dolari) din datoria Greciei.

În ultimii 5 ani indicele MSCI Greece a pierdut 91% din valoarea sa deoarece economia s-a contractat iar analiştii estimau că Grecia ar putea ieşi din zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Pieţele s-au împăcat deja cu situaţia acţiunilor elene. Era pur şi simplu inevitabilă retrogradarea MSCI, ei au nevoie pur şi simplu de o nouă categorie, de piaţă în curs de dezvoltare', a explicat Michael Shaoul, preşedintele Marketfield Asset Management din New York.

Revizuirea în scădere a statului bursei de la Atena ar reprezenta o premieră, fiind prima dată când MSCI retrogradează o piaţă dezvoltată la statutul de piaţă emergentă.

Cele două companii incluse în Indicele MSCI Greece, Coca-Cola Hellenic Bottling Company SA şi OPAP SA (societatea de pariuri sportive) au pierdut în ultimii patru ani 29% şi, respectiv, 79% din valoarea lor în timp ce indicele MSCI pentru pieţele emergente a pierdut 15%.

"Grecia nu are caracteristicile altor pieţe emergente, cum ar fi Brazilia, Rusia, India, China", a explicat analistul Michael Gayed, de la Pension Partners LLC, în New York.

Economia Greciei a continuat să scadă în primele trei luni ale acestui an, cu o contracţie a Produsului Intern Brut de 6,5% în ritm anual, arată datele preliminare privind PIB-ul pe primul trimestru publicate recent de Elstat. Declinul de 6,5% din primul trimestru al acestui an vine după o scădere de 7,5% în ultimul trimestru al anului trecut.

În schimbul pachetului de sprijin în valoare de 130 de miliarde de euro acordat de partenerii din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, Grecia a trebuit să reducă cheltuielile, inclusiv prin tăierea salariilor şi pensiilor în sectorul public, şi a majorat în mai multe rânduri taxele în ultimii doi ani.

Potrivit prognozelor Băncii centrale şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), economia Greciei ar urma să înregistreze un declin de 5,0-5,3% în acest an.