Pe ce afaceri mizează milionarii arabi în România

Pe ce afaceri mizează milionarii arabi în România

După cumpărarea de participaţii importante în America, Marea Britanie, vestul Europei sau în Asia, investitorii arabi din Golf au în plan o reaşezare masivă în Europa de sud-est şi în nordul Africii.

Peste 5.000 de miliarde de dolari au de investit în afara Golfului, până în 2020, cele şase ţări membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Oman, Kuweit şi Qatar) potrivit datelor transmise EVZ. Ele îşi doresc consolidarea capitalurilor în zone cu resurse naturale şi construirea un viitor economic în afara regiunii Golfului.

Printre ţările vizate pentru dezvoltarea afacerilor se numără şi România. De altfel, o delegaţie arabă de peste 120 de participanţi, fie investitori, fie reprezentanţi ai autorităţilor, a fost la Bucureşti săptămâna trecută, în cadrul unui forum româno-arab, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

"La Bucureşti n-au venit arabi cu averi cu 6 zerouri, în general au venit arabi cu averi de la 8 zerouri în sus. Puneţi în faţa zerourilor ce cifre vreţi şi nu vă speriaţi. Şi mai adăugaţi şi un număr corespunzător de cămile", spune Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, şi interesul românilor de a-şi promova proiectele de investiţii a fost extrem de ridicat.

Proiecte de 25 de miliarde de dolari

Astfel, totalul valorii proiectelor prezentate de companiile româneşti este de peste 25,3 miliarde de dolari, din care peste 20 de miliarde de dolari în energie. În plus, domeniile vizate de ambele părţi au mai fost agricultură, infrastructură, turism, IT&C, construcţii, sănătate şi comerţ.

Totuşi, arabii s-au arătat interesaţi în mod deosebit de sectorul agricol. "Agricultura, începând cu producţia de grâu şi terminând cu hrana pentru animale sau producţia de pui şi oi, constituie un target principal pentru ţările din Golf, care vor să-şi asigure securitatea alimentară pe termen lung", adaugă Bogdan Popovici.

Un nou forum ar putea avea loc în ianuarie 2012, într-una din ţările Golfului.