Evenimentul Zilei > Actualitate > PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu
PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu

PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu

După o şedinţă tensionată, care a durat mai bine de şase ore, conducerea democrat-liberalilor şi-a depus mandatul. Boc a anunţat că nu va mai candida pentru şefia partidului. La sfârşit, Gheorghe Falcă a spus: "A fost cea mai frumoasă şedinţă".

Conducerea PDL, în frunte cu Emil Boc, a demisionat ieri seară, după o şedinţă de Colegiu Director tensionată, care a durat mai bine de şase ore. Nu s-a stabilit dacă vor avea loc alegeri sau dacă se va instaura o conducere interimară până după parlamentare. O decizie în acest sens va fi luată într-o nouă şedinţă de Colegiu Director, care va avea loc duminică. Ce se ştie cert este că Emil Boc nu va mai candida la un nou mandat pentru preşedinţia PDL.
Şedinţă "cu mandatele pe masă"
A fost o şedinţă în care s-a discutat, vorba vicepreşedintelui Monica Macovei, "cu mandatele pe masă". Conform unor surse din PDL, scânteile au ţâşnit de îndată ce s-au închis uşile şi a început şedinţa.
"V-aţi bătut joc de Ungureanu. L-aţi lăsat din mână!", le-a spus colegilor săi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Dorin Florea, primarul PDL Mureş, s-a răfuit cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase: "Te-am pus şefă la Parlament să numeri bile, nu să-ţi baţi joc", i-a spus el acesteia.
De altfel, Falcă, secondat şi de primarul Braşovului, George Scripcaru, a propus, în mai multe rânduri, ca Mihai Răzvan Ungureanu să fie recuperat cât mai repede de PDL. La un moment dat, Vasile Blaga şi-a pierdut răbdarea şi a răbufnit: "În România au fost doi Mesia şi unul l-am avut noi".
Atacată de unii dintre colegi, Elena Udrea le-a reamintit acestora că i-a sprijinit cu fonduri când era ministru al Dezvoltării: "Mulţi dintre voi mi-aţi cerut să vă numesc amantele în funcţii", le-a mai replicat ea.
Boc a propus tratamentul Boc
Nici Emil Boc nu a scăpat cu una cu două. Mihai Stănişoară, vicepreşedinte PDL şi liderul organizaţiei de Mehedinţi, i-a cerut acestuia să demisioneze. "Mă aşteptam să mă sunaţi de ieri şi să-mi cereţi să ne depunem mandatul împreună", i-a spus el lui Boc. "Mai creşteaţi în ochii mei, căci, ca preşedinte de partid, nu vă mai respect de mult".
Şi liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a cerut demisia conducerii PDL cu Boc în frunte. Ştefan, care a câştigat alegerile la Neamţ, a demisionat în cursul zilei din funcţia de vicepreşedinte naţional al PDL, considerând că rezultatul general i se poate imputa şi lui. "Dacă mă chema Boc, făceam la fel", a declarat el presei, înainte să intre la şedinţă şi să facă propunerea acolo.
Emil Boc a replicat spunând că el a performat la Cluj, unde a câştigat primăria. De altfel, două dintre cele trei variante propuse de preşedintele PDL colegilor săi îl aveau pe el în continuare la cârma partidului. Acestea erau: organizarea de alegeri, demisia BPN şi numirea unei conduceri interimate cu el ca preşedinte sau menţinerea vechii conduceri, împrospătată cu ceva figuri noi.
Pe parcursul şedinţei, mai mulţi dintre membrii Biroului Permanent şi-au depus mandatele. Printre aceştia, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte, secretarul general Ioan Oltean, vicep re ş e d i n ţ i i Elena Udrea, Dorin Florea şi Gheorghe Ştefan etc. În cele din urmă, presat de un grup format din Dorin Florea, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, Romeo Raicu şi Mihai Stănişoară, Boc a cedat. La finalul şedin ţei, el a declarat că nu va candida la un nou mandat de preşedinte al PDL. La rândul ei, Elena Udrea a declarat că va rămâne un simplu membru PDL.

Replicile antologice ale democrat-liberalilor. Gheorghe Falcă: "A fost una dintre cele mai frumoase şedinţe"

Emil Boc, după ieşirea din sală: "Atât preşedintele cât şi Biroul Permanent Naţional îşi asumă răspunderea politică pentru rezultatele pe care le-am obţinut la alegerile locale".

Dorin Florea, primar în Târgu Mureş, către Roberta Anastase: "Dacă eşti atât de preocupată de vestimentaţie, te sfătuies să-şi angajezi un stilist".

Elena Udrea: "Îmi spuneţi că mi-am numit apropiaţii în funcţii dar să nu uităm că mulţi dintre voi m-aţi rugat să vă pun amantele în funcţii. Nu înţeleg de unde atâta ură. Ştiţi foarte bine că nu am plecat acasă cu banii de la Ministerul Dezvoltării, ci au mers către comunităţile pecare le conduceţi".

George Scripcaru, primarul Braşovului, către Elena Udrea: "Când s-au tăiat salariile şi pensiile, eraţi ocupată să vă afişaţi poşetele şi decolteul".

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, după şedinţă, la Realitatea TV: "A fost cea mai frumoasă şedinţă. S-a luat soluţia corectă pentru ceea ce trebuie să existe în România, pentru zona de centru dreapta."

Gheorghe Ştefan, primarul de Piatra Neamţ, către Emil Boc: "Trebuie să vă asumaţi eşecul partidului pe care l-aţi condus. Este nevoie de o reconstrucţie, să dăm semnalul că am înţeles de ce electoratul ne-a taxat."

Momentul cheie al şedinţei de ieri, care a ţinut 6 ore, au fost cele 10 minute de pauză, luate în jurul orei 18.00, în care Emil Boc s-a consultat telefonic cu preşedintele Traian Băsescu. După această discuţie, Boc a anunţat că îşi depune demisia: "Nu mai candidez pentru un alt mandat la şefia PDL. Mă voi ocupa de Primăria Cluj".
CITIŢI ŞI:

  • PDL iese din epoca Boc. Toată conducerea partidului şi-a dat demisia. Fostul premier nu mai candidează
  • PDL- ziua cuţitelor lungi sau a batistei pe ţambal?
  • VEZI cum au comentat democrat-liberalii demisia Elenei Udrea de la PDL Bucureşti
  • VEZI care dintre democrat liberali cer demisia conducerii partidului
  • Vasile Blaga le cere colegilor să îşi rezolve problemele în interiorul PDL
  • Cristian Poteraş se pune la dispoziţia conducerii PDL
  • ELENA UDREA DEMISIONEAZĂ! Liderii PDL se ţin cu dinţii de scaune