Partidul Republican ia chipul lui Sarah Palin

Partidul Republican ia chipul lui Sarah Palin

Mişcarea conservatoare Tea Party, binecuvântată de fosta candidată la vicepreşedinţia SUA, se impune în alegerile primare republicane.

Sarah Palin, fosta parteneră a lui John McCain la prezidenţialele din 2008, pare a fi figura emblematică a valului de politicieni republicani care se impun în alegerile primare ale partidului în vederea scrutinului legislativ din noiembrie.

Conservatori, populişti şi uneori excentrici, candidaţii agreaţi de mişcarea republicană Tea Party, susţinută de Palin, contestă guvernarea democrată, dar şi direcţia propriului partid, pe care îl acuză că s-a deplasat spre centrul spectrului politic.

În timp ce concurenţa mişcării împinge partidul spre dreapta, unii comentatori cred că politicienii Tea Party, triumfători în alegerile primare republicane, vor pierde în faţa de mocraţilor în noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mişcare cu rezonanţă

Mişcarea s-a născut în 2009, prin protestele îndreptate spre politicile "socialiste" ale ad ministraţiei Barack Obama. Numele - Tea Party - e o referire la celebra Partidă a ceaiului de la Boston, din 1773, protestul coloniştilor americani împotriva autorităţii britanice.

Acronimul TEA (Taxed Enough Already! - Taxaţi destul!) dezvăluie scopurile mişcării, ce îl acuză pe Obama că suprataxează populaţia. Adepţii, apărători înfocaţi ai Constituţiei, au mai multe ţinte, care includ anularea reformei sis temului de asigurări medicale, votată anul acesta, reducerea cheltuielilor federale sau eliminarea măsurilor de reducere a emisiilor poluante. Încurajarea politicii dure împotriva imigraţiei se află pe agenda Tea Party.

Un posibil portret al susţinătorului Tea Party, identificat de sondaje, arată că acesta este bărbat, alb, căsătorit, de vârstă medie şi cu venituri mai degrabă mari.

Victorii la primare

Zilele trecute, candidaţii Tea Party, votaţi de oamenii de la baza partidului, s-au impus în alegerile primare în faţa politicienilor vechi, garantaţi de conducerea republicană. Cu susţinerea lui Palin în buzunar, Joe Miller, un avocat cu şanse minime la începutul campaniei, conduce la numărătoarea voturilor în faţa senatoarei Lisa Murkowski, aflată de opt ani în Congres, potrivit "Los Angeles Times".

În Florida, la alegerile primare pentru funcţia de guvernator, un alt candidat Tea Party, miliardarul Rick Scott, l-a învins pe fostul congresmen Bill Mc- Collum, favoritul conducerii partidului.

Doar John McCain s-a impus, în Arizona, în faţa candidatului Tea Party în lupta pentru un nou mandat de senator. În acest scop, odinioară moderatul McCain a îmbrăţişat politicile de dreapta, susţinând şi controversata lege a imigraţiei din Arizona, ce permite poliţiştilor interpelarea oricărui străin suspectat că este imigrant ilegal.

Victorii ale candidaţilor Tea Party au avut loc la alegerile primare republicane din Florida, Nevada, New Jersey, Kentucky şi nu numai. Printre ei se află excentrici precum Dan Maes, care a câştigat nominalizarea partidului în vederea alegerilor pentru postul de guvernator al statului Colorado.

Recent, favoritul Tea Party a spus că serviciul de închirieri de biciclete pus la dispoziţie de primarul democrat al oraşului Denver, este o măsură dictată de ONU şi menită să limiteze libertăţile americanilor.