Patriarhul Daniel şi ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu au semnat, astăzi, la reşedinţa patriarhală, un protocol privind parteneriatul de asistenţă medicală şi spirituală între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii Publice, pe o perioadă de 10 ani. "Astăzi există mulţi bolnavi şi multă suferinţă în lume. Ca atare, este de datoria noastră să conlucrăm cu Statul şi cu toate organismele care doresc să contribuie la alinarea şi vindecarea suferinţei", a afirmat Patriarhul Daniel, adăugând că protocolul are girul Guvernului.
Scopul documentului este de a reglementa cooperarea, pe proiecte şi programe, între cele două instituţii în domeniul asistenţei medicale integrate cu domeniul asistenţei sociale şi spirituale pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează sănătăţii.
"Primele forme organizate de tratare a bolilor şi alinare a suferinţei au apărut pe lângă biserici. Exemplul edificator în această privinţă îl reprezintă farmaciile, bolniţele şi spitalele ridicate şi susţinute de mănăstiri şi biserici", a motivat Patriarhul acest parteneriat.
Prea Fericitul a precizat că Biserica Ortodoxă Română este deja implicată în programe de sprijinire a celor bolnavi, "atât prin preoţii de caritate slujitori în spitale şi aşezăminte medico-sociale, cât mai ales prin numeroasele cabinete cu profil medical aflate pe teritoriul parohiilor din Bucureşti, unde preoţii şi medicii credincioşi conlucrează pentru cei ce au nevoie de alinare şi vindecare, de sănătate şi speranţă".
În opinia Patriarhului, cea mai importantă este conştientizarea şi educarea oamenilor în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fără excese sau abuzuri, precum şi necesitatea depistării în stadiul incipient a bolilor. La aceasta se adaugă şi obligativitatea de a avea o atitudine responsabilă şi caritabilă faţă de boală şi bolnavi.
(12:13)