Partajul Iancu - Timişoara

Partajul Iancu - Timişoara

Dacă se va ajunge în situaţia unui divorţ între Iancu şi Timişoara, va urma partajul, în urma căruia fiecare va rămâne cu ceea ce a investit.

Balkan Petroleum (BKP) a preluat clubul Politehnica Timi- şoara în urmă cu trei ani. BKP a promis că va construi o echipă capabilă să lupte pentru titlul de campionă. În prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte al clubului, Marian Iancu a anunţat că va investi trei milioane de euro pe sezon, pentru performanţă.

În 2006 s-a creeat societatea pe acţiuni Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara în care sunt acţionari, BKP, VGB şi Asociaţia Sportivă Politehnica din care fac parte Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara. Acum Iancu ameninţă cu divorţul dacă cele două entităţi publice nu vor să devină acţionari direcţi în SA-ul creeat în 2006. Ce are fiecare ? În această „căsnicie”, cei trei parteneri au venit cu trei componente. Prima sunt terenurile pe care se află stadionul şi baza anexă, proprietarul acestora fiind Consiliul Local Timişoara. A doua componentă este stadionul Dan Păltiniş anu şi clădirile anexe ale căror proprietar este Consiliul Judeţean Timiş, instituţie care însă le-a închiriat clubului. Ultima componentă a clubului o constituie jucătorii, structura de resurse umane din jurul lor şi poziţia în prima ligă. Investiţiile celor trei părţi În primul an şi jumătate, până la trecerea societăţii non-profit pe actuala societate pe acţiuni, a investit aproximativ zece milioane de euro, sub formă de sponsorizări, susţine Iancu. Banii au fost folosiţi pentru jucători, antrenori, salarii, prime, deplasări şi restul cheltuielilor pentru activitatea clubului.

După apariţia SA-ului, Iancu spune că a mai finanţat cu aproximativ 20 de milioane de euro clubul. Directorul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, spune că în perioada 2006-2007 Consiliul Local Timişoara a investit 611.000 de euro în amenajarea unor terenuri sintetice pentru antrenamente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Judeţean a realizat şi el investiţii, însă suma exactă nu poate fi precizată pentru că preşedintele Constantin Ostafiuc a dat dispoziţie ca această informaţie să nu fie făcută publică până când el nu se întoarce de la schi din Austria. „Domnul preşedinte a spus că va prezenta personal aceste informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJT, Jana Lavrits. Datoriile Marian Iancu declară că, în momentul de faţă, există datorii în valoare de 2,2 milioane de euro legate de activitatea sportivă. „Sunt datorii curente. Cu impozite şi taxe avem un total de 1,1 milioane de euro, din care de încasat creanţe de aproximtaiv 500.000 de euro. Mai avem o datorie de 300.000 de euro pentru jucă torul Raţiu şi 800.000 de euro pentru cei doi fotbalişti de la Otopeni, unde vom intra probabil în litigiu”, declară Iancu.

Asociaţia Sportivă Politehnica, unul din acţionari, are la rândul ei datorii minore către finanţele publice. „Asociaţia are o contribuţie mică, pentru că nu au bani. Ea nici nu va participa la majorarea de capital”, mai spune Marian Iancu. Conform consilierului judeţean Alin Popoviciu, clubul mai are către CJT o datorie de 257.142 euro, reprezentând chiria pentru stadion. Banii daţi direct de Iancu

Conform declaraţiei lui Marian Iancu, acesta a împrumutat, ca persoană fizică, cu 200.000 de euro clubul. Situaţia nu este însă foarte clară nici în privinţa acestor bani, nici în privinţa datoriilor, nefiind cunoscută o sumă finală concretă. De aceea, Consiliul Local a solicitat un control de audit financiar, zilele acestea Primăria Timişoara declanşând procedura de selecţie a firmei care să facă auditul.

„Iancu, ca persoană fizică, a împrumutat societatea cu exact 200.000 de euro. Mai am de recuperat 100.000 şi ceva. Am cerut şi eu să se realizeze audit. Eu am fost nemulţumit că nu s-a făcut în timp util acest audit. Că nu s-au gândit să se apuce până la 10 ianuarie”, spune Iancu.

CEARTA Iancu în război cu Ostaficiuc După ce a propus Consiliului Judeţean şi Consiliului Local să devină acţionari direcţi, Iancu a ajuns la cuţite cu preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc. Motivul îl reprezintă faptul că Ostaficiuc a declarat că nu se poate asocia cu o firmă cu datorii. Iancu a reacţionat extrem de dur.

„Pentru afirmaţiile făcute, îl vom acţiona în judecată pe Ostaficiuc, deoarece nu permit nimănui, indiferent de cine este el, să-şi bată joc de acest club. Nu s-a documentat şi continuă să dezinformeze opinia publică, să jignească, după cum constatăm, cu bună ştiinţă, culorile alb-violete. Este una dintre marile minciuni pe care o regăsesc în atitudinea unora dintre cei care conduc acest judeţ”, a spus Iancu, într-un comunicat de presă lansat în 31 decembrie 2007.

LA MIJLOC Ciuhandu nu vrea să divorţeze

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este mult mai prudent. Acesta spune că e interesat de „viitorul clubului”. „Dat fiind faptul că echipa face performanţă, executivul Primăriei este hotărât să susţină în continuare, prin toate mijloacele legale, activitatea acestui club”, declară Ciuhandu.

Acesta a propus Consiliului Local aprobarea asocierii şi participarea la majorarea capitalului social al societăţii cu bani publici. Pentru asta, ieri s-a demarat procedura de selecţie a firmei care să realizeze auditul pentru a se stabili exact valoarea capitalului social existent şi a datoriilor clubului. În 11 ianuarie se vor deschide ofertele şi se va afla numele firmei câştigătoare.  CONDITIE

Iancu divorţează dacă nu se face majorarea de capital

Marian Iancu a anunţat că va demisiona dacă până la 30 ianuarie nu reuşeşte să atragă ca acţionari direcţi Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Varianta propusă de acesta este o majorare de capital. În varianta propusă de Iancu cele două entităţi locale urmează să intre în societate cu bunurile patrimoniale (terenuri şi clădiri) şi cu sume suplimentare. În funcţie de valoarea sumelor şi a proprietăţilor cu care fiecare intră în societate se stabileşte proporţia acţionariatului.

„Este anormal ca eu, de la Bucureşti, să fiu acţionar majoritar. Eu ar fi trebuit să fiu minoritar şi să mă lupt, să găsesc breşe. Aici nu s-a făcut niciodată nimic pentru că mereu existau grupuri de interese care trageau într-o parte sau alta. Eu îi invit pe toţi înăuntru”, spune Marian Iancu. În proporţia în care devin acţionarii vor împărţi profitul dar vor trebui să suporte şi pierderile societăţii. Conform declaraţiei lui Marian Iancu, în momentul de faţă, clubul poate să acopere din veniturile proprii numai 30 la sută din suma necesară lunar pentru funcţionare şi investiţii. O societate nouă nu poate avea poziţia în clasament O variantă propusă de Consiliul Judeţean a fost crearea unei societăţi noi, pentru a nu ajunge în situaţia de a plăti datorii vechi după ce se asociază în club. Iancu spune că nu se poate.

„Ei vor o societate nouă. Nu-i nicio problemă, mâine facem, dar ne vom juca table sau şah. În Liga I drepturile de participare nu sunt transferabile, astfel că fotbal nu vom putea juca”, mai afirmă Iancu. Chiar dacă a lansat un ultimatum autorităţilor publice, Iancu afirmă că nu doreşte să plece de la Timişoara.