Parlamentarii italieni luptă să-şi păstreze privilegiile: salarii de 18.000 de euro pe lună

Parlamentarii italieni luptă să-şi păstreze privilegiile: salarii de 18.000 de euro pe lună

Parlamentarii italieni sunt cel mai bine plătiţi din Europa, conform unui studiu care va creşte presiunea asupra politicienilor de la Roma de a accepta reduceri substanţiale de salarii, relatează publicaţia britanică "The Independent".

Un sondaj la nivel european, realizat la cererea unei comisii parlamentare, a descoperit că salariul mediu brut al parlamentarilor italieni, incluzând cheltuielile, este mai mare de 16.000 de euro, iar pentru unii poate trece de 18.000 de euro. Parlamentarii francezi, cu o remuneraţie lunară brută de circa 14.000 de euro, se află pe poziţia a doua în topul celor mai bine plătiţi aleşi din statele zonei euro. Aleşii germani câştigă în jurul a 12.600 de euro, cei greci câştigă aproape 8.600 de euro, britanicii 6.500 de euro, iar cei spanioli 4.650 de euro, excluzând costurile cu secretariatul. Monti a promis tăieri de salarii Raportul va amplifica apelurile la diminuarea salariilor parlamentarilor italieni la nivel european, într-o perioadă când populaţiei i se cere să strângă cureaua în contextul introducerii de către guvernul tehnocrat a unor măsuri de austeritate menite a reduce datoria uriaşă a ţării. Premierul italian Mario Monti a spus în primul discurs în faţa Parlamentului italian, în luna noiembrie, că beneficiile şi plăţile nejustificate pentru clasele privilegiate din Italia, în special pentru parlamentari, vor fi reduse pentru a face economii şi pentru a oferi un exemplu.

Însă parlamentarii au protestat imediat ce au apărut informaţii despre reducerea beneficiilor lor. Guvernul a stabilit imediat că reducerea salariilor parlamentarilor stă în mâinile aleşilor. Un purtător de cuvânt al premierului a negat că guvernul şi-a schimbat poziţia. El a declarat pentru The Independent că s-a decis că reducerea remuneraţiilor aleşilor ţine de competenţa parlamentului.

Totuşi, până acum nu au apărut propuneri concrete de reducere a costurilor parlamentare. "Ştim că avem nevoie de un buget pentru situaţii de urgenţă şi că trebuie să facem sacrificii. Însă am sperat că cei de la putere vor oferi un exemplu. Nu au existat semnale în acest sens", a declarat Giorgio Saccoia, purtător de cuvânt al sindicatului din sectorul public CGI. Parlamentarii se opun

Presa a relatat de multe ori despre dorinţa italienilor de rând de fi reduse salariile şi privilegiile parlamentarilor. Aleşii italieni obţin bilete de tren şi de avion gratuite şi au, totodată, dreptul de a cere lunar 1.300 de euro pentru cheltuieli de călătorie. Ei se bucură, de asemenea, de pensii după numai un mandat şi li se permite să-şi păstreze slujbele zilnice, completate cu salarii suplimentare şi pensii private.

Chiar înainte de Crăciun, unii aleşi, inclusiv Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator Benito Mussolini, au criticat ideea că salariile parlamentarilor ar trebui reduse la 5.000 de euro pe lună. "Din cauza unora care s-au îmbogăţit din politică şi din bani obţinuţi pe sub mână, trebuie să plătim cu toţii. Vor să suferim mai mult. Dar dacă ne reduceţi salariile la 1.000 de euro pe lună, oamenii vor dori să vadă că vom primi 500 de euro", a spus Alessandra Mussolini.

Ne puteți urmări și pe Google News