Evenimentul Zilei > Actualitate > Parlamentarii: Romsilva va falimenta dacă mai plăteşte la Fondul de accesibilizare al pădurilor
Parlamentarii: Romsilva va falimenta dacă mai plăteşte la Fondul de accesibilizare al pădurilor

Parlamentarii: Romsilva va falimenta dacă mai plăteşte la Fondul de accesibilizare al pădurilor

Ocoalele silvice nu vor mai fi obligate să dea 10% din banii obţinuţi din vânzarea lemnului la Fondul de accesibilizare a pădurilor, adică pentru construirea şi reabilitarea drumurilor forestiere.

Pe motiv că ocoalele silvice ar da faliment dacă mai alocă bani pentru întreţinerea "potecilor" prin pădure, parlamentarii au iniţiat o lege care prevede că administratorii pădurilor dau bani cât vor şi dacă vor, pentru a constitui fondul din care se finanţează construirea şi repararea drumurilor forestiere.
Iniţiativa a devenit lege la începutul lunii decembrie, astfel că, de la anul, atât Regia Naţională a Pădurilor, cât şi primăriile şi privaţii, vor decide cât vor să dea din suma obţinută după vânzarea lemnului pentru a se constitui Fondul de accesibilizare a pădurilor.
RNP, în pragul falimentului
„Având în vedere criza economică severă, care a determinat reducerea masivă a preţului lemnului, obligarea ca ocoalele silvice să participe la alimentarea fondului cu 10% din valoarea masei lemnoase vândute şi încasate va duce la falimentarea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP)- Romsilva. Pentru a corecta prevederea sus menţionată, prin iniţiativa legislativă propusă dăm posibilitatea conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură să stabilească, prin ordin, procentul cu care pot participa la alimentarea fondului de accesibilizare”, se specifică în expunerea de motive a legii, care a fost iniţiată de deputatul PSD-PC, Ion Dumitru.
Regia administrează jumătate din pădurile României, aceasta având în patrimnoniu 3.590 de mii de hectare, din cele 6.485 de mii de hectare existente. Astfel că, de la anul, privaţii, primăriile şi RNP pot da ori cât vor şi numai dacă vor pentru constituirea fondului.
„Până la 10% din valoarea masei lemnoase vândute şi încasate în condiţiile legii provenite din produsele principale şi accidentale I”, se specifică în noua lege 56/ 2010 care a fost modificată. 
Citiţi şi:

  • Pădurile, vândute copac cu copac
  • Paznicii statului, scoşi din pădurile private
  • Cu cât ni s-au redus pădurile în ultimii 90 de ani
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: