Parlamentarul, care face parte din partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, a fost întrebat, la un post de televiziune bulgar, dacă țara sa va avea o politică binevoitoare față de Bulgaria, dacă partidul va câștiga alegerile de duminică, ceea ce s-a și întâmplat, scrie Euractiv.

„Desigur”, a spus Piotr Tolstoi, adăugând: „Vom cumpăra toată Bulgaria. Jumătate din coastă deja am cumpărat-o”.

Tolstoi este strănepotul celebrului scriitor Lev Tolstoi. Este de profesie jurnalist, una dintre cele mai cunoscute figuri ale postului de televiziune Canal 1, considerat vocea guvernului.

Tolstoi a mai declarat că UE are nevoie de reforme profunde și că ar trebui să abandoneze politica de extindere cu țări din „zona de interes național al Rusiei”.

Conform Consulatului general al Rusiei în Bulgaria, citat de cotidianul Sega, cetățenii ruși au cumpărat 500.000 de locuințe în Bulgaria, multe fiind pe coasta Mării Negre.

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Daniel Mitov, a calificat declarația lui Tolstoi ca fiind „arogantă, categoric greșită și deloc utilă în dezvoltarea relațiilor bilaterale”.

Mitov a spus că aceasta nu este poziția oficială a Rusiei și ar aprecia dacă instituțiile rusești s-ar distanța de aceste declarații.

În ultimii cinci ani, 62.000 de străini au primit cetățenia bulgară, dar puțini sunt ruși, majoritatea sunt din Macedonia, Republica Moldova și Ucraina.