Evenimentul Zilei > Actualitate > Atenție la parfumurile cumpărate de pe internet! O înșelătorie uriașă a ieșit la iveală
Atenție la parfumurile cumpărate de pe internet! O înșelătorie uriașă a ieșit la iveală

Atenție la parfumurile cumpărate de pe internet! O înșelătorie uriașă a ieșit la iveală

Procurorii DIICOT Mehedinţi au efectuat şapte percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Timiş şi Vâlcea, la persoane bănuite că, prin fraudă informatică, ar fi vândut parfumuri contrafăcute.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Mehedinţi, au efectuat 7 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, municipiului Timişoara (Timiş) şi a oraşului Băbeni, judeţul Vâlcea, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 9 persoane, care, prin fraudă informatică, a pus în circulaţie produse contrafăcute (parfumuri) purtând mărci identice sau similare cu alte mărci înregistrate.

Anchetatorii au reţinut că, în perioada 2013 şi până în prezent, prin intermediul grupului infracţional s-ar fi valorificat pe teritoriul naţional parfumuri contrafăcute provenite din Turcia, în valoare de peste 4.000.000 lei, fiind utilizate în acest scop mai multe site-uri web de profil.

„De asemenea, în vederea punerii în circulaţie a parfumurilor contrafăcute, gruparea infracţională a deschis conturi şi pe 3 platforme de comerţ online. În conţinutul acestor site-uri au fost publicate date nereale care atestă calitatea şi originalitatea produselor comercializate”, se precizează în comunicat.


Avertisment! Nu cumpărați acest medicament de pe internet. Este contrafăcut!

Semnal de alarmă. Medicamente contrafăcute, cu valoare de peste 4 miliarde de euro, circulă pe piață


Potrivit procurorilor, pentru a da o aparenţă de legalitate şi un plus de credibilitate activităţii desfăşurate, ar fi fost înfiinţată şi o societate comercială, având ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”, însă operaţiunile de aprovizionare şi livrare a produselor contrafăcute s-ar fi desfăşurat exclusiv prin intermediul unei firme de curierat, iar operaţiunile de încasare a contravalorii parfumurilor contrafăcute s-ar fi realizat prin conturile unor persoane fizice interpuse.

„Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, la 3 dintre membrii grupării infracţionale au fost depistate importante cantităţi de produse contrafăcute, respectiv parfumuri purtând mărci identice sau similare cu alte mărci înregistrate, precum şi diverse sume de bani şi carduri bancare. Astfel, la inculpatul B.S.I. au fost identificate 3.948 parfumuri, la inculpatul D.I., au fost identificate 239 parfumuri, iar la inculpatul F.C.C. au fost identificate 1.242 parfumuri şi 757 mostre parfum, toate acestea fiind contrafăcute, însă purtând o marcă identică sau similară cu alte mărci înregistrate pentru produse identice ori similare”, menţionează sursa citată.

Totodată, au mai fost ridicate şi sumele de 2.400 de euro, 10.500 lei, o plantă de canabis, precum şi holograme, etichete, coduri de bare, carduri bancare, facturi şi diferite înscrisuri.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova, BCCO Timişoara, SCCO Vâlcea, precum şi al luptătorilor din cadrul SAS – IPJ Vâlcea şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile „Glad Voievod” din Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.