Florin Şerban: „Papan va avea un rol în următorul meu film”

Florin Şerban: „Papan va avea un rol în următorul meu film”

Regizorul Florin Şerban spune că va lucra cu fostul deţinut Papan Chilibar, chiar dacă acesta, reţinut ieri, va fi găsit vinovat de spargerea a trei locuinţe.

Indiferent dacă Papan o să fie găsit vinovat sau nu, el are în continuare un rol în următorul meu film «El Rumano», pentru că este unul dintre cei mai talentaţi actori cu care am lucrat vreodată”, a spus regizorul Florin Şerban despre fostul deţinut, Papan Chilibar, interpretul personajului Ursu’ din filmul „Eu, când vreau să fluier, fluier”.

Tânărul actor amator a fost reţinut, miercuri, de poliţiştii bucureşteni şi este cercetat, alături de alţi patru complici, pentru spargerile, în luna ianuarie, a trei locuinţe situate la parter sau la etajul unu ale unor blocuri din sectorul 3.

O viaţă complet schimbată

Ne puteți urmări și pe Google News

Închis pentru prima oară în urmă cu trei ani pentru furt calificat, Papan Chilibar fusese eliberat condiţionat în luna iulie a anului trecut din Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova, pentru bună purtare.

Între timp, viaţa lui luase o turnură de 180 de grade. Ales de regizorul Florin Şerban, să joace rolul lui Ursu’ în lungmetrajul premiat la începutul acestui an cu un Urs de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, lui Papan - „un băiat semianalfabet, dar un om extrem de sensibil”, după cum însuşi Şerban îi face portretul -, întâlnirea cu camera de filmat avea să-i deschidă o altă lume decât singura pe care o cunoscuse: cea a delincvenţei.

Florin Şerban îi ia apărarea

Dacă pentru Papan rolul pe care l-a primit în filmul „Eu, când vreau să fluier, fluier” „nu a fost decât o joacă, o pierdere de timp”, după cum spunea la un moment dat într-un interviu, dar şi un pas făcut mai mult pentru a i se mai reduce din pedeapsă, pentru Florin Şerban a fost o adevărată descoperire. „Este extrem de talentat”, ţine să precizeze cu insistenţă regizorul.

Este evidentă şi o legătură afectivă construită între cei doi, tânărul regizor luându-i apărarea actorului său pentru posibila vină de a fi spart acele locuinţe: „Nu se ştie dacă a făcut sau nu chestia asta. Într-adevăr el a fost reţinut şi acuzat, dar până nu se pronunţă justiţia, până nu există o sentinţă definitivă nu putem spune că este vinovat”.

După covorul roşu, Papan s-a întors la sărăcie

Deşi a ajuns să dea interviuri, să stea drept în faţa aparatelor de fotografiat, şi chiar să păşească pe covorul roşu de la Berlin, viaţa lui Papan de dinainte de film „l-a înhăţat” cumva.

Cu o fetiţă de aproape 4 ani acasă şi o soţie de aceeaşi vârstă cu el, Papan recunoştea anul trecut că vrea să muncească.

Cu toate astea, după ce s-a mai potolit agitaţia creată de pelicula „Eu, când vreau să fluier, fluier”, Papan, de-acum eliberat condiţionat, a fost nevoit să se întoarcă în cartierul lui de la marginea Bucureştiului.

Florin Şerban are şi o justificare pentru posibila faptă a tânărului: „Acum, noi înainte să aruncăm cu piatra şi să spunem dacă s-a reabilitat ori nu, trebuie să ne gândim într-un fel de unde vine Papan. A făcut anii ăia de puşcărie la Craiova şi, chiar dacă a jucat în film, s-a întors de unde a plecat, adică într-o zonă în care delincvenţa este la ordinea zilei. O zonă în care dacă nu eşti şmecher, eşti fraier, iar în categoria fraierilor intră cei care merg la muncă. El s-a născut acolo, a trăit acolo, lucrurile astea nu se pot schimba, aşa, peste noapte, cred că îţi trebuie o personalitate foarte puternică să spui «nu» la fel şi fel de tentaţii”, adaugă regizorul.

„Nu pot să spun dacă ar fi putut să comită acele spargeri. E un băiat sensibil şi un om cu totul special, dar poate fi şi influenţabil.“, FLORIN ŞERBAN, regizor

ÎNCREDERE

Şerban: „Bag mâna în foc pentru el”

Şi producătorului filmului, Daniel Mitulescu, spune că este surprins de cele întâmplate: „Era unul dintre puţinii deţinuţi care aveau şanse de reabilitare”. Cu toate astea, presupusa participare a lui Papan la furtul din apartamentele bucureştene s-ar fi petrecut în luna ianuarie, înainte ca filmul să câştige Ursul de Argint la Berlinală.

Şerban este însă ferm convins că purtarea lui Papan nu a fost alta decât exemplară după succesul producţiei: „Eu pot să bag mâna în foc oricând că el, în momentul în care a văzut că s-au îndreptat lucrurile pentru el, nu a mai făcut nimic rău, adică din februarie încoace”.

Şi purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova, Daniel Barbu, a declarat: „În iulie 2009, când a fost eliberat, era foarte schimbat. Şi faptul că a fost inclus în acest proiect l-a schimbat mult în bine aici, cât a stat în penitenciar”.