În timpul slujbei de Florii de la Vatican, oficiată de Papa Francisc, a avut loc un moment cu adevărat special. În timpul Sfintei Liturghii, un român a rostit una dintre rugăciuni, în limba sa maternă. Peste un miliard de catolici din întreaga lume sărbătoresc azi Floriile, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, informează Ziariștii.com.

Românul a rostit „Rugăciunea universală” sau „Rugăciunea credincioșilor”, pentru Papa și toți episcopii Bisericii Catolice.

Gestul Suveranului Pontif de a pune un român să citească această rugăciune are loc în contextul pregătirilor pentru apropiata călătorie apostolică a acestuia în ţara noastră. Papa Francisc va veni în România pe 31 mai şi va petrece aici trei zile. Vizita are loc la 20 de ani după cea a Papei Ioan Paul al II-lea.

Adrian Dancă, coordonatorul Secţiei în Limba Română, de la Radio Vatican, a declarat: 

„E un semn de predilecţie față de ţara noastră, dar și față de imigranții români de la Roma, destul de numeroși și care participă destul de des la liturghii. E o strategie a gesturilor mici, prin care Papa transmite semnale de atenție, de simpatie față de români.”, a declarat Adrian Dancă.

Duminică, 14 aprilie, credincioșii catolici sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor este întotdeauna cu o săpămână înaintea Sfintelor Paşti şi este sărbătoare cu dată schimbătoare.

Motivul pentru care duminica dinaintea Paștelui se numește duminica Floriilor este acela că Iisus Hristos a fost întâmpinat, la intrarea în Ierusalim, cu flori și ramuri de finic, palmier și măslin.

În duminica Floriilor, catolicii se bucură și petrec, dar se şi pregătesc sufleteşte pentru întâmpinarea Săpămânii Mari. Aceasta este denumită, după cum știm, și Săptămâna Patimilor. Tradiţia spune că în duminica Floriilor nu este bine să se spele haine şi să se facă treabă pentru că nu îţi va merge bine în viaţă.

 

 

Te-ar putea interesa și: