Lazurca a declarat, citat de publicaţia The Epoch Times, că Papa se gândeşte să dea curs invitaţiei adresate de preşedintele Traian Băsescu, în 2006, la un an de la pontificarea actualului Suveran Pontif.

Însă acest lucru nu va fi posibil decât după ce Patriarhul Daniel se va duce la Vatican. În urmă cu trei ani, Patriarhul Teoctist a aprobat această invitaţie, însă în 2007 a murit, înainte ca protocolul să fie finalizat. Obiceiul cere ca noul Patriarh să meargă la Vatican pentru a readresa, personal, invitaţia Papei.

Priorităţi bisericeşti

În ceea ce priveşte vizita lui Papa Benedict al XVI-lea, Marius Gabriel Lazurca nu a putut oferi o dată exactă, însă a precizat că Suveranul Pontif are o afecţiune pentru spaţiul bisericesc românesc, în urma persecuţiilor bisericii catolice în timpul comunismului şi a devotamentului pe care preoţii catolici l-au menţinut contrar perioadei respective.

Unul dintre argumentele oferite de Lazurca, referitor la întârzierea care a avut loc, după înscăunarea Patriarhului Daniel, în dialogul cu Vaticanul, a fost cel al agendei Patriarhului Daniel, care a considerat mai important programul de acţiune în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, decât alte raporturile internaţionale.