Evenimentul Zilei > Actualitate > Pandemia lovește năprasnic litoralul. Constanța, la un pas de blocaj
Pandemia lovește năprasnic litoralul. Constanța, la un pas de blocaj

Pandemia lovește năprasnic litoralul. Constanța, la un pas de blocaj

Spitale ocupate la capacitate maximă, zeci de profesori, elevi și copii de grădiniță sunt atinși de virusul pericol, numărul școlilor trecute în scenariul roșu crește, Vama Veche, 2 Mai, Limanu și Fântânele sunt localități închise, deja, de autorități, iar Constanța, cu o rată a infectărilor de 1,42 la o mie de locuitori se apropie rapid de același deznodământ.

Îngrijorare în rândul autorităților din județul Constanța, confruntate, în ultimele zile, cu  un număr record de infectări cu SARS-Cov-2. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește rapid, în sistem online, imediat ce apar vești rele aduse de Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Autoritățile modifică aproape săptămânal scenarii pentru unitățile de învățământ, trecându-se la scenariul roșu,  după apariția de noi cazuri de îmbolnăviri în școlile din județ.

Șeful Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor, a declarat, miercuri, la ședința Colegiului Prefectural că, în acest moment, în total, în rețeaua școlară sunt 53 de persoane confirmate pozitiv. „Avem , până la ora actuală, 21 de cadre didactice, un personal auxiliar, 27 de elevi, doi studenți și doi elevi preșcolari. Aceștia, care sunt pozitivi, sunt internați. Și avem și copii internați de la Centrul cu nevoi speciale Orizont”,  a declarat șeful DSP Constanța.

Potrivit Cristinei Schipor, spitalele din Constanța au ajuns la capacitatea maximă, după creșterea alarmantă, chiar și peste 80 de persoane pe zi, a numărului de cazuri confirmate. Managerii spitalelor au fost rugați să facă o analiză pentru a raporta care este numărul maxim de paturi ce pot fi puse la dispoziția bolnavilor, „pentru a ști pe câte locuri putem conta”. În plus, pentru internarea bolnavilor cu cazuri ușoare și medii,  a fost activat Spitalul Militar Modular de Campanie, care dispune de aparate de testare și infrastructura necesare pentru bolnavi. .

Pe de altă parte, începând de miercuri, 30 septembrie, localitățile Limanu, 2 Mai, Vama Veche și Fântânele s-au golit. Viața socială este suspendată. Străzile sunt pustii, localurile, închise, sălile de păcănele par părăsite. Măsurile au fost luate de autorități ca urmare a depășirii ratei incidenței cumulate a cazurilor COVID-19 peste indicele de 1,5 la mia de locuitori. Nici orașul Constanța nu stă bine. Specialiștii au tras deja semnalul de alarmă. „La Constanța s-a ajuns la o rată a infectărilor de 1,42.  Sperăm să nu treacă peste pragul de 1,5, să nu îl depășim”, a declarat prefectul George Niculescu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: