Potrivit lui Jim Bianco, „acesta este unul dintre cele mai mari momente ale adevărului din istoria pieței financiare” și nimeni nu poate să știe dacă politica monetară va putea opri prăbușirea piețelor financiare.

Strategul de renume internațional din Chicago spune că dacă activele de risc scad mai departe, închiderea piețelor financiare ar putea fi singura opțiune rămasă. „Băncile centrale au intrat în joc. Au tras toată muniția și nu au avut în vedere decât un singur scop:  să oprească declinul piețelor financiare. Aceasta a început la sfârșitul săptămânii trecute, cu operațiunea de repoziție gigantă a Federal Reserve Board (SUA). Puteți pune aici și anunțurile Băncii Centrale Europene și ale Băncii Japoniei. În plus, avem acțiunile extraordinare întreprinse de guvernele europene pentru a stopa efectele pandemiei. De exemplu, guvernul Germaniei garantează slujba tuturor”.

Jim Bianco spune. însă, că toate aceste măsuri s-ar putea dovedi insuficiente. „Federal Reserve Board și alte bănci centrale au folosit toată muniția lor și, dacă piețele se prăbușesc prin minimele de săptămâna trecută, nu mai rămâne nimic. Federal Reserve Board nu poate cumpăra acțiuni direct fără o modificare a Legii rezervei federale. Ar fi nevoie de săptămâni pentru ca Congresul să facă asta. Chiar dacă Congresul se va mișca cu viteză fulgerului, le va lua cel puțin o săptămână și totul se va fi sfârșit înainte de asta”.

În acest caz, tot sistemul financiar ar fi în pericol, de la obligațiuni și titluri de stat, până la sistemul de credit și pensii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE